Se schimbă ora! Cum ne afectează trecerea la ora de vară

25 martie 2017 Societate
 
 

Se schimba ora: ziua de 26 martie va avea doar 23 în loc de 24 de ore! Ceasurile se vor da înainte în același moment în toate țările Uniunii Europene.

ora de vara
Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obișnuit.

Trecerea la ora de vară poate provoca tulburări ale somnului, pierderea poftei de mâncare sau pierderea capacității de muncă și concentrare.

Pentru a evita astfel de neplăceri, specialiștii ne recomandă ca sâmbătă seara să ne culcăm cu o oră mai târziu sau duminică dimineață să ne trezim mai devreme.

Odihna corespunzătoare, cel puțin în primele zile după schimbarea orei, este cu atât mai importantă, cu cât trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea inimii. Cel puțin asta susțin cercetătorii englezi, care scriu, într-un articol publicat în New England Journal of Medicine, că această schimbare crește riscul de infarct miocardic cu 10%, în special în săptămâna de după schimbarea orei.

Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

“Cei mai mulţi dintre noi își vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obișnui cu noul program. Totuși, pentru anumite categorii de persoane, cele care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că pot dezvolta un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

Sursa


 
 

Recomandări