Sergiu Iordachi: “Astrologia ajută o persoană să își înţeleagă mai bine propria viaţă şi să obţină o perspectivă asupra acesteia”

05 aprilie 2017 Astrologie / INTERVIU
 
 

Cucerește prin calmitatea sa molipsitoare, modul aparte de a vedea lumea și notele de rafinament care îl caracterizează în tot ceea ce face. Spune că nu este dependent de horoscop, dar e conștient că astrele predispun, iar omul dispune. Îi vede pe cei din jur din cu totul altă perspectivă și continuă să iubeasca oamenii, viața și prietenia cu stelele.

sergiu iordachi1

Vă invit să-l cunoașteti pe astrologul Sergiu Iordachi, un burlac deloc convins, care înțelege femeile mai bine decât se înțeleg ele singure. Un bărbat deosebit cu care poți sta la o ceașca de ceai ore în șir, fără a sorbi din licoare, căci pur și simplu te hipnotizează prin ceea ce spune

De unde a pornit pasiunea pentru astrologie?

Astrologia este una dintre cele mai vechi și mai apreciate discipline din lume. Încă din antichitate, cei mai mulți dintre conducătorii marilor imperii apelau la astrolog pentru a primi îndrumarea și consilierea necesară înaintea deciziilor importante.

Încă din copilărie sunt fascinat de astrologie și tot ce înseamnă spațiul de dincolo. Tatăl a fost cel care mi-a deschis o portiță către lumea misticului, oferindu-mi diferite broșuri astrologice care se găseau pe atunci. Am fost tot mai atras de cosmos și pe acest drum s-au ivit o mulțime de oportunități, de la literatura de domeniu și până la întâlnirea, mai târziu, cu maestrul.

Și acum, astrologia este profesie sau e mai mult pasiune pentru tine?

Astrologia în ultimul timp capătă o amploare tot mai mare ca practică profesionistă în spațiul est-european și pentru dezvoltarea personală și menținerea ca profesionist, dedicarea și pasiunea aici este indispensabilă. Încerc să corelez pasiunea cu profesionalismul căpătat după mai bine de un deceniu de studiu, doar așa poate supravețui profesia!

Este astrologia un domeniu pe care l-ar putea însuși fiecare dintre noi?

Astăzi, practic fiecare își cunoaște semnul său zodiacal, planeta care îi guvernează semnul, astfel astrologia a intrat deja în cultura noastră, dar încă la nivel de limbaj. Oamenii au început să înțeleagă rolul astrologiei și renunță treptat a o mai trata ca pe un instrument de ”ghicit în stele” ori ca pe un mijloc de divertisment.
Astrologia e accesibilă tuturor, dar nu toți îi pot desluși misterele. E nevoie de vocație, chemare pentru un nivel mai elevat.

Cum ar trebui să fie cel care vrea să practice astrologia? Ce valietăți are un astrolog bun?

Sunt păreri diferite aici, unii cred că cel care practică astrologia trebuie să fie un sfânt, să ducă o viață spirituală și ascetică. Practic, această opinie este împărtășită de către persoanele care aderă strict la principiile spirituale. Dincolo de cunoașterea astrologiei și a mecanismelor prin care funcționează, un astrolog bun și responsabil e mai mult decât un psiholog fin care să intuiască sensibilitatea, nivelul de acceptare și de cunoaștere, psihologia clientului său. Dacă aplici astrologia ca pe un șablon, indiferent cu cine ai de-a face, este ca si când ai face matematica exactă și nu astrologie. Or, aici vorbim despre oameni, iar asta implică o mare responsabilitate în modul de abordare.

Desigur, cel ce practică astrologia trebuie să fie o persoană dezvoltată social, cu o etică înaltă, care să aspire la o viață spirituală. El trebuie să înțeleagă semnificația horoscopului clientului. Un astrolog bun, va respecta principiul „a nu face rău” și, în plus, nu va speria clientul sau îl va copleși cu informații uimitoare, dar va răspunde la întrebările lui, îl va informa și îi va sugera soluții. Va asigura confidențialitatea informațiilor personale ale clientului furnizate înainte și după consultarea astrologică. Făcând predicții, va lăsa întotdeauna clientului o șansă a liberului arbitru. Va încercă să facă totul pentru a nu programa clientul, întrucât gradul de programare și așa este mare.

Sarcina unui astrolog profesionist constă în a aduce beneficiu clientului. Cu toate acestea, în cazul în care o persoană a ajuns la un astrolog, ea trebuie să fie pregătită să audă și lucruri neplăcute, iar astrologul trebuie să fie gata să le spună, dar corect. De asemenea, un astrolog profesionist poate refuza un client în consultare, dacă pentru aceasta există un motiv întemeiat.

sergiu iordachi

În ce măsură contribuie astrologia la dezvoltarea personală a invididului şi care crezi că este cel mai grozav rezultat pe care un om îl poate obţine din integrarea astrologiei în viaţa sa?

Cred că astrologia ajută o persoană să înţeleagă mai bine propria viaţă şi să obţină o perspectivă asupra acesteia. De multe ori când suntem ocupaţi cu trăirea propriei noastre vieţi este dificil să o vedem obiectiv din perspectiva unuia din afară. Astrologia îţi permite să păşeşti în afara ta şi să vezi ce se petrece cu adevărat în viaţa ta, fără prejudecăţi sau iluzii subiective. Pentru unii oameni asta este util, deoarece le permite să accepte cine sunt şi ce circumstanţe au. Deşi aceasta nu elimină neapărat nevoia de a lua măsuri pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa şi circumstanţele.

Oamenii dintotdeauna au o fascinație și o curiozitate pentru a-și afla viitorul, este posibil acest lucru cu ajutorul astrologiei?

„Daţi-mi un punct de sprijin şi pun pământul în mişcare” spunea Arhimede, la fel și în astrologie, e necesar ca persoana căreia i se va face previziuni să știe timpul exact și locul nașterii. Pronosticul depinde în mare măsură de aceste date, pentru că horoscopul se schimbă la fiecare patru minute. Până a trece la previziuni, inițial, astrologul efectuează o retrospectivă, care îl ajută să înțeleagă cum s-a dezvoltat persoana de la naștere și până în present, și să înțeleagă sensul și manifestarea acelor fenomene astrologice, care trebuiau să se realizeze. Întotdeauna între prezent și viitor este un lanț de alegeri, pe care le face persoana. Dar, de fapt, astrologia există nu atât pentru a prevedea evenimente, cât pentru a identifica oportunități pentru om și sensul existenței lui. Cum spunea astrologul american Dane Rudhyar „datele astrologice nu indică evenimentele, ci posibilitățile de dezvoltare a acestora”. Cu toate acestea, de la astrologie se așteaptă previziuni de evenimente concrete, uitând că a prevedea, adică a dezvălui esența interioară a ceea ce se întâmplă și a omului însuși, este mult mai important și mai dificil.

Când ai de luat o decizie importantă, te folosești de tehnicile previzionale astrologice?

Astrologia este un instrument care te ajută să te cunoști, să te înțelegi, și atunci când ai de luat o decizie, totul depinde de libertatea noastră de alegere. Cu cât nivelul de conștientizare a persoanei crește, cu atât devin mai importante fiecare din deciziile acesteia. Atunci când îmi doresc să declanșez un eveniment de care să beneficiez maximum posibil, selectez, după poziția, aștrilor momentul cel mai potrivit pentru aceasta. Vă asigur, e o muncă nu totdeauna ușoară. Dar nu se rezumă lucrurile numai aici. Sunt situații ramificatorii în viață când astrologia te poate ajuta doar la nivel de a înțelege cu ce să pășești pe calea care o alegem. Pot fi situații când persoana se găsește într-un coridor al destinului său, când nu are libertate de alegere sau această alegere este într-atât de infimă, încât este clar ce decizie va lua ea. Altfel zis, astrologia îmi e ultilă pentru a înțelege câtă libertate de acțiune am sau nu.

Multe persoane au reticențe legate de această disciplină, ce le spui celor care nu cred în zodiac?

Zodiacul este o componentă centrală în astrologie, este fundamentul pe care ea este construită. Astrologia nu trebuie confundată cu o credință. Credința ține de domeniul religiei. Astrologia este o știință ocultă, un instrument de cunoaștere a sinelui. Atitudinea reticentă față de astrologie vine din lipsă de cunoaștere mai profundă a acestei discipline. Cand treburile unei persoane merg bine şi este mulţumită de toate, ea nu se gândeşte nici la cosmos, nici la armonie, nici la spiritualitate, își trăieşte viaţa aşa cum se trăieşte. Dar atunci când ea se confruntă cu provocări şi dificultăţi, apar întrebări: cum să trăiască şi pentru ce? De ce s-a întâmplat în acest fel şi anume cu mine? Ce se va întâmpla mâine? Simţindu-se neajutorată, persoana va începe să caute sprijin, iar sprijinul întâi de toate e în cunoştinţe. Totodată cunoştinţele tradiţionale obţinute în liceu, colegiu, universitate, nu dau în deplină măsură încredere şi înţelegere. Sunt necesare cunoştinţe cu totul la un alt nivel, care descriu procesele ascunse şi puţin subordonate omului, dar cu o influenţă directă asupra destinului său.

Poate omul să-și influențeze destinul prin acțiunile sale sau „ce ți-e scris, în frunte ți-e pus”?

Este o întrebare care frământă lumea de foarte mult timp. Unii spun că nu este posibil să influențăm destinul, că „toți suntem în mâinile lui Dumnezeu”, și fiecare își știe locul său. Alții, dimpotrivă, spun că noi singuri suntem creatorii sorții noastre, cum spunem și cum ne dorim, așa și se întâmplă.

Astrologii însă privesc altfel viața unei persoane. Într-adevăr, evenimentele din viața noastră nu sunt întâmplătoare, acestea sunt supuse anumitor legi, în primul rând legilor astrologice. Dar acest lucru nu înseamnă că nimic în viață nu poate fi schimbat. Viață noastră e o mișcare unilaterală și înapoi nu ne putem întoarce. Cu părere de rău, nu știm întotdeauna unde se poate face o alegere reală. Astrologul cunoaște aceste puncte de alegere. Și poate prevedea cursul evenimentelor de la o bifurcare la alta. Dar mai departe de bifurcație, este deja dificil de prevăzut, persoana poate schimba brusc traseul. Și în acest caz este posibil de găsit un nou punct de maximă importanță, astrologul poate spune care drumuri se intersectează în următoarea bifurcație și unde se duc și ce stații au. Astrologul nu determină alegerea omului, dar poate arăta căile posibile și urmările. Adesea astrologia ajută la evitarea deciziilor incorecte sau inoportune. Și de multe ori ajută să se facă o alegere rezonabilă. Deși există situații când nu putem face o alegere. Și în acest caz prognoza este utilă. Daca știi ce trebuie să se întâmple, nu vei simți un șoc inevitabil, când evenimentul va părea ca ”căzut din pod” sau, cel puțin, acest șoc va fi mai mic. În general, avem libertatea de alegere, dar nu la fel de mare cum noi credem.

Astrologia ne permite să vedem viitorul și ne permite să trecem prin viață cu ochii deschiși. Iar în interior să fim pregătiți pentru ceea ce ne așteaptă.

Atunci când vorbim despre horoscop cât la sută este calcul și precizie și cât intuiție sau interpretare personală?

Este dificil de făcut o asemnea precizare. Poate că sunt egale, jumătate e intuție și jumătate calcul, deoarece totul se bazează pe calcule. Important e modul în care le folosesște astrologul, care depinde doar de intuiția și cunoștinșele lui, de nivelul de elevare.

Astrologia abordează fiecare persoană foarte individual. Horoscopul unei persoane nu va fi niciodată exact la fel ca și horoscopul alteia, chiar și horoscopul gemenilor diferă unul de altul, doar ei se nasc în momente diferite, chiar și la câteva minute, dar diferite. Cât privește interpretarea horoscopului, procesul este echivoc, în funcție de abordare, metoda aleasă, de personalitatea și creativitatea astrologului. Procesul de „decodificare” a datelor hărții astrologice este una dintre cele mai dificile etape din activitatea astrologului. Această complexitate de interpretare, nevoia de sinteză a elementelor hărții într-un ansamblu coerent, nevoia de inspirație a astrologului, sunt cauza principală pentru care astrologia este adesea numită artă. Astfel, partea mecanică a calculelor astrologice sunt înlocuite cu abilitatea umanistică de a citi în mod adecvat horoscopul.

Precizia interpretării horoscopului depinde de mai mulți factori. În primul rând, astrologul ar trebui să ia în considerare caracteristicile individuale ale clientului: vârstă, sex, apartenență etnică și religioasă, nivelul de conștientizare a problemelor lui, dorința clientului de a accepta sfatul altora, etc.

În al doilea rând, astrologul trebuie să găsească cele mai potrivite accente în această situație și să aleagă tehnicile astrologice cele mai potrivite (de exemplu, să i se ofere clientului în profunzime o consiliere financiară, folosind metodele prognozei pentru bursa de valori, sau pentru a vorbi despre posibilele probleme în familie, folosind metodele sinastrice).

În al treilea rând, astrologului (în special cel începător), uneori îi este dificil de a concilia într-o singură imagine o masă de date disparate în horoscop, de a evidenția temele dominante în hartă, de a determina puterea elementelor individuale ale horoscopului.

De ce ar trebui să ținem cont de horoscop și când ar trebui să-l consultăm? În fiecare zi, atunci când trebuie să semnăm niște documente, la început de drum…

De regulă, o persoană se adresează la astrolog în momentele de criză, când ceva deja s-a întâmplat sau este pe cale să se întâmple. Când are nevoie de o ghidare, de un impuls. Orice problemă oricum este mai bine să fie prevenită decât rezolvată. Motiv pentru care, tot mai bine e preventiv să se consulte un specialist .

Studiind horoscopul individual, astrologul poate identifica întotdeauna punctele forte și punctele slabe ale persoanei și să-i sugereze modul cel mai oportun de acțiune. Astfel, astrologia, mai întâi de toate, ajută persoana să descopere diferite laturi ale caracterului său, permite ca ea să se cunoască mai bine, să înțeleagă atitudinea sa față de ceilalți, să-și găsească locul în viață.

Cu ajutorul astrologiei, se poate calcula posibilitatea compatibilității a două sau mai multe persoane în dragoste, căsătorie, prietenie, afaceri, într-un anumit grup. Adesea se recurge la sfatul astrologului pentru determinarea vocațiilor și abilităților copiilor, pentru determinarea înclinațiilor lor profesionale, în genere în educație. Așa secțiune din astrologie cum este astrologia orară, permite de a primi un răspuns la orice întrebare vitală și specifică pusă de o persoană. Iar astrologia electivă ajută la alegerea unui moment favorabil de timp pentru un început de succes a oricărui caz important pentru noi (fie că e nuntă, călătorie, proces, începutul unei construcţii, schimbarea ocupaţiei profesionale, cumpărătură importantă, schimbarea locului de trai, etc.).

În prezent, de o dezvoltare largă se bucură, astropsihologia, astrologia relațională, astrologia afacerilor, astrologia economică, astrocartografia (determinarea localizării favorabile în interiorul sau în afara țării), astrologia meteorologică, astrologia mundană (studiază viața statelor, orașelor). Astrele predispun, omul dispune, iar un horoscop personal e o ustensilă de încredere.

Text: Aurelia BALAN-COJOCARU
Foto: Facebook


 
 

Recomandări