Swamini Supriyananda, despre puterea gândului. „Atunci când putem să ne vedem gândurile, putem vedea unde ne sunt problemele!”

25 noiembrie 2015 DEZVOLTARE PERSONALĂ
 
 

Swamini Supriyananda, psiholog, profesoară și autoare de cărți, cu o bogată practică internațională, călugăriță hindu de 17 ani, a fost invitata specială a psihologului Sanda Diviricean, în cadrul evenimentului ”Puterea Gândului”, menit să ne ajute să înțelegem mai bine ce se întâmplă în interiorul nostru și să conștientizăm că deținem controlul asura minții noastre.

sanda diviricean

Swamini Supriyananda a început cu o rugăciune în limba sanscrită și i-a invitat pe cei prezenți să se alăture cu gândul la rugăciunea sa.

Trei ore invitații au fost cu ochii mari și sufletul deschis către Swamini Supriyananda, care a explicat, într-un limbaj accesibil și într-o manieră plină de iubire pentru oameni, cum putem să ne controlăm gândurile și emoțiile care ne invadează, cum le putem înțelege și cum trebuie să lucrăm asupra lor și de ce e necesar să ne cunoaștem mai bine, să ne regăsim calmul și liniștea interioară.

Swamini 1

Swamini Supriyananda nu a venit doar cu o bază pur teoretică, ci și cu un set de exerciții care pot fi aplicate oricând. Ea i-a ajutat pe cei prezenți în sală, prin câteva exerciții, să își vadă mintea și i-a îndemnat să-și observe gândurile care vin, ce conțin ele, dacă sunt plăcute sau nu, dacă sunt dorințe…  A vizualizat împreună cu publicul gândurile și a adus linistea, oferindu-le instrumentele necesare!

www.thewoman.md vă prezintă o listă de lucruri relatate de Swamini Supriyananda, la care ar trebui să reflectăm: 

Mintea noastră este lumea noastră. Noi trăim experiența lumii noastre interioare, a propriei noastre vieți. Trăim fiecare experiență în felul nostru, diferit și, de fapt,  nu trăim acel lucru care se întâmplă, ci ceea ce se petrece în interiorul minții noastre. Iar dacă vom înțelege mintea noastră un pic mai bine, vom putea schimba lucrurile.

Atunci când putem să ne vedem gândurile, putem vedea unde ne sunt problemele. De multe ori nici nu realizăm ceea ce e în mintea noastră. Adesea doar simțim. Simțim furie, supărare, tristețe, simțim în profunzime, fără să înțelegem ce simțim, de fapt, și de ce simțim toate astea. Noi știm că gândurile ne apar în minte, dar nu le putem controla. Se întâmplă, uneori, ca dispoziția noastră să se schimbe doar pentru că ne-am uitat la televizor sau pentru că cineva ne-a spus ceva nu tocmai plăcut. Ei, dacă vom putea să înțelegem acel gând care ne cauzează o emoție (de multe ori, negativă) atunci îl vom putea controla.

Iar pentru asta ar trebui să încercăm să vedem gândurile care ne invadează mintea. E ca și cum ai urmări cum curge un râu. Atunci când ne uităm cum el curge, ne rezumăm doar la a-l privi și atât. Pentru că este frumos. Dar nu ne stă în putință să schimbăm ceva la el, la direcția lui; ne rezumăm la a-l urmări. Așa ar trebui să facem și cu gândurile – să le urmărim. Atunci când începem să ne vedem gândurile, începem să înțelegem atât de multe lucruri despre noi! Atunci când putem să ne vedem gândurile, putem vedea unde ne sunt problemele!

Profesorul meu spunea: noi nu avem probleme, noi suntem problema!

Dacă vreți să fiți fericiți, de ce nu sunteți? Cu toții vrem să fim fericiți. Și atunci de ce nu suntem? Dacă ne dorim un sacou, mergem și îl cumpărăm. Dacă dorim să ne uităm la televizor, o putem face, dacă vrem să-i zicem soțului ce credem – îi spunem. Și dacă vrem să fim fericiți, atunci de ce nu suntem? Interesant! Poate, undeva, în gândurile noastre, nu ne dorim să fim fericiți. Sau poate că nu am înțeles ce înseamnă fericirea. Sau poate ne căutăm fericirea în lucruri nepotrivite? Poate nu căutăm acolo unde trebuie?

De obicei, noi căutăm în afară și nu în interior. Ca să începem să căutăm în interiorul nostru, trebuie să începem să ne vedem toate gândurile. Și s-ar putea să nu ne placă ceea ce vedem. Unele lucruri nu ne plac pentru că ne spun chestii mai puțin plăcute despre noi. Alte gânduri nu ne plac pentru că sunt înfricoșătoare și nu știm ce să facem cu ele. Dar mintea noastră este puternică. Dacă noi ne uităm și, cu adevarat, vedem ceea ce se întâmplă în interiorul minții noastre, atunci ceea ce nu ne place se oprește. Dar trebuie să avem curaj să vedem cu adevărat. De asemenea, trebuie să fim și obiectivi. A fi obiectiv înseamnă a putea vedea lucrurile așa cum ele sunt.

Noi vedem lumea prin prisma a ceea ce NE PLACE și a ceea ce NU NE PLACE. Dacă mergeți într-un magazin, de obicei, sunteți atrași de lucrurile care vă plac, dacă vă place de cineva, vedeți doar lucruri frumoase în privința lui, dacă nu vă place – observi partea urâtă a lucrurilor. Pentru că noi nu vedem ceea ce este cu adevărat bun, noi vedem doar ceea ce NE PLACE sau NU NE PLACE.

Să începem cu ceea ce NE PLACE. Dacă vă place ceva, vreți acel lucru. Cu cât mai mult vă place, cu atât mai mult îl vreți. Și dacă vă place, îl obțineți și apoi deveniți  posesiv, pentru că vreți să îl și păstrați. Și de-odată apare FRICA. Pentru că s-ar putea să pierdeți acel ceva. Deci, ÎMI PLACE este o emoție. Această emoție care poate duce la supărare, furie, zgârcenie, în cazul dat. Atunci când simțim furie, supărare, tot de la acel ÎMI PLACE ni se trage. Iar noi nu știm acest lucru, doar îl simțim. Și începem apoi să dăm vina pe lumea dinafară. Dar, dacă puteți să priviți toate acele gânduri, veți observa că totul se întâmplă în interiorul nostru. Și toate aceste emoții au pornit de la starea de ÎMI PLACE!

Continuăm cu ceea ce NU NE PLACE. În momentul în care NU NE PLACE ceva, se instalează ura, apoi violența. Nu neapărat violența fizică. În lumea de astăzi se întâlnește adesea violența verbală, disprețul ș.a., care duc la un șir de emoții. Deci și NU NE PLACE trezește în noi anumite emoții. În rezultat, avem o reacție față de fiecare emoție în parte. Iar acea reacție stârnește o reacție în lanț.

În viață cu toții facem alegeri, din anumite motive ne place sau nu ne place de cineva sau altceva. De multe ori nu știm de ce ne place un anumit lucru sau o persoană. Nici nu ne dăm seama când decidem dacă ne place sau nu ne place.

În primul rând, trebuie să observăm când ceva ne place sau nu ne place și apoi să ne punem întrebarea: De ce ne place? De ce nu ne place? Cu cât mi puțin de NE PLACE sau NU NE PLACE trăim, cu atât mai puține griji avem și mai liniștitți suntem! Și mai fericiți! Și atunci când mintea se linișteste, noi putem înțelege. Suntem fericiți doar când mintea se liniștește!

Să conștientizăm că noi deținem controlul asura minții. Un lucru pe care trebuie să-l învățăm este să putem să vedem gândurile și să ne întrebăm dacă sunt adevărate (pentru că multe gânduri pe care le avem nu sunt adevărate). Atunci când ne vedem gândurile ele nu ne vor acapara. Deținem mai multă putere asupra lor atunci când le privim.

Gândurile ne pot controla doar când nu le privim. Mintea are o putere asupra noastră doar când nu o controlăm. Câteodată, nici măcar nu ne dăm seama că putem să controlăm mintea. Ca și ceasul, mintea e un instrument pe care o putem controla. Iar noi avem la dsipoziție acest instrument ca să trăim. Și trăim doar ceea ce e în mintea noastră.  Cu puțin efort puteți învăța exerciții care vă vor ajuta să vă vedeți mintea, să vă observați gândurile, ce conțin ele, dacă vă plac sau nu. Cu puțină răbdare, mintea poate fi controlată. Atunci când începeți să învățați cum se face lucrul ăsta nu va trebuie să vă uitați la televizor, pentru că în mintea voastră e suficientă distracție!

Nu putem schimba niciun lucru și nicio persoană! Când privim în exterior și vedem lucruri care nu ne plac, trebuie să înțelegem că nu putem schimba niciun lucru și nicio persoană. Nici nu încercați măcar să schimbați pe cineva. Iubiți-i așa cum sunt și rămâneți în liniște!

Mulți dintre noi încearcă să-i schimbe pe cei din familie, dar ar trebui să știți că investiți foarte mult timp și energie în ceva ce nu va funcționa. Este mult mai inteligent și costă mai puțin timp și energie să investiți în ceva ce știți sigur că va funcționa. Pentru că noi nu deținem controlul asupra a ceea ce se află la exterior, însă deținem controlul asupra noastră și asupra minții noastre, de multe ori fără a ști cum se face asta.

Răspunsurile va vor veni în minte doar atunci când ea se va liniști! Gândurile nu trebuiesc ținute, nu vă agățați de gânduri, lăsați-le să curgă și atunci veți observa cât e de frumos.

Dacă țineți gândurile, ele cresc, sporesc, se amplifică. Cu cât mai multe gânduri sunt, cu atât mai puțină liniște și pace aveți. Dacă vine un gând și reușiți să îl priviți, nu mai suferți! Atunci când știți cum se privesc gândurile mintea se linștește. În timp ce mintea se liniștește, tu te schimbi de la sine. Când mintea e lișnitită, avem puterea să facem ceea ce vrem!

Răspunsurile va vor veni în minte doar atunci când ea se va liniști! Și, din momentul în care mintea este liniștită, ne afundăm într-o inteligență mai mare. Atunci când mintea se linșitește, noi creștem. Creștem în conștiință și în profunzimea noastră. Și iata de ce, în această liniște, noi primim toate răspunsurile.

Dacă vom lupta cu gândurile noastre, nu vom trăi în liniște. Trebuie doar să le privim. Mintea noastră este incredibil de puternică.

Controlul înseamnă când nu reacționați la gânduri. Gândurile bune sau rele vin și se duc. Cu cât mai mult reacționați la ele, cu atât mai mult ele vă controlează.

Cum scăpăm de gânduri negative? Dacă observi că un gând are un scop (pentru că fiecare gând care ne vine are un scop), dacă el revine și revine, înseamnă că o parte din tine îl vrea. Când vine un gând repetat trebuie să ne întrebăm pentru ce el revine? Nu este vorba de controlul gândului, ci despre înțelegerea lui. Înșelegerea e mult mai puternică decât controlul.

Mintea nu este ca și sufletul. Sufletul cunoaște mintea. Gândirea este mintea noastră. Cel ce știe, cunoaște, este sufletul. Sufletul nostru este o bucățică din Dumnezeu și dvinitate în interiorul nostru, așadar, sufletul e divin.

Profesorul meu spunea că a privi în mintea altor persoane e ca și cum ai privi în baie. Aceea e lumea dvs interioară, e privilegiul dvs. Dar atunci când privesc oamenii și, dacă ei îmi permit, pot să le văd sufletele!

Frica. Cu cât mai liniștită va fi mintea, cu atât frica nu va putea supraviețui în acea liniște. Atunci când vă este frică, încercați exerciții de respirație, concentrați-vă pe respirație. Pe momentul prezent. Frica, de obicei , ține de momentul de viitor. Dacă suntem ancorați în prezent și ne facem treaba de a fi aici, reușim să depășim frica. Dacă mintea pleaca în viitor, atunci o sa ne fie frică.

REȚINEȚI! Tot de ce aveți nevoie și tot ce vă doriți, deja aveți! Eu sunt aici doar ca să vă arăt. Și eu arăt în interior, spre exterior! 

Swamini Supriyananda s-a născut în Africa de Sud, a crescut și s-a educat în Australia, iar în prezent trăiește în Hong-Kong.

Text: Alina MATEI
Foto: Sanda Diviricean


 
 

Recomandări