Un băieţel cu paralizie cerebrală are nevoie urgentă de un căruț. Povestea impresionantă a unei mame luptătoare!

Un băieţel cu paralizie cerebrală are nevoie urgentă de un căruț. Povestea impresionantă a unei mame luptătoare!

Sergiu Calmâș (8 ani) din Strășeni a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală infantilă de la naștere, probabil din cauza unor afecțiuni ale creierului apărute în timpul nașterii complicate. Băiețelul s-a născut prematur, la 35 de săptămâni și prezintă afecțiuni motorii, cognitive și de comunicare și este dependent de persoanele din jur. Singurul cuvânt pe care îl spune este MAMA!

În această situație disperată, părinții au căutat metode alternative de tratament. Bazându-se pe rezultatele încurajatoare ale unui tratament experimental, ei au apelat la profesorul Bersenev din Kiev pentru efectuarea unui tratament cu infuzie de celule stem provenite de la animale.

„La 3 ani am fost la profesorul din Kiev care ajută copiii cu necesități speciale prin tratamentul cu injecții cu celule stem luate de la animale. Am urmat acest tratament timp de un an. Mai exact, 5 zile de tratament, apoi 3 luni repaus. A fost un tratament costisitor, 3200 de euro, care, din păcate, nu a dat rezultate în cazul nostru. Pentru unii copiii progresele au fost foarte mari. Știam de la început că fiecare copil reacționează individual la acest tratament și este greu de estimat o prognoză bună”, ne-a declarat mama copilului, Oxana Calmâș (36 ani).

Totuși, pentru Sergiu există o speranţă! Părinții intenționează să încerce și un tratament cu celule stem proprii. Deși este o metodă experimentală și nimeni nu ştie exact în ce fel şi cât de rapid vor reuşi celulele stem să oprească inflamaţia cerebrală, apoi să refacă materialul celular cerebral afectat, părinții băiatului nu se dau bătuți până nu vor vedea schimbări remarcabile în dezvoltarea psiho-motorie a copilului lor. Ei au auzit că medicii de la Duke University Hospital, din Durham, SUA, efectuează astfel de proceduri experimentale și iau în calcul o posibilă consultație. Deocamdată Sergiu are convulsii la fiecare răceală, iar acest lucru reduce șansa la o viață mai bună și un tratament de înaltă calitate.

„Din păcate acest diagnostic este pe viață. Noi putem doar să-i ameliorăm starea sănătății, condițiile de viață. Ne dorim să îl vedem mai prezent, mai conştient, capabil să înţeleagă ce se întâmplă şi să poată să comunice mai bine, în primul rând. Deocamdată este îngrijit ca un bebeluș, până acum un an îl hrăneam cu biberonul. Se joacă cu jucării dacă i le pui în mână”, susține Oxana, precizând că, periodic, Sergiu urmează terapie de reabilitare și ședințe cu logopedul.

Mama băiatului ne-a declarat că a născut la maternitatea din Strășeni și a avut o naștere foarte grea. Medicii i-au spus că băiețelul ei nu va supraviețui nici 24 de ore. Atunci a chemat preotul și l-a botezat.

“Copilul meu a fost traumat la naștere. Nu știu a cui a fost vina. Eu am avut o sarcină foarte bună. La început a fost mai greu, acum noi am acceptat situația. Trebuie să luptăm pentru el din toate puterile. Nu am avut niciodată intenția să renunțăm la el, să-l lăsăm în maternitate sau în vreun internat. Îmi iubesc și îmi accept copilul așa cum e. Chiar dacă are un handicap, are și un suflet și ne oferă iubire necondiționat. Eu am studii superioare, am absolvit ASEM, am avut un start bun în carieră, dar asta e... mă sacrific pentru copil”, ne declară Oxana.

Oricât ne vom strădui, nu vom putea înțelege pe deplin niciodată drama acelor părinți care au un astfel de copil. Disperarea când află diagnosticul, neputința, speranța, dezamăgirea, depresia și, în final, poate, bucuria.

Oxana spune că diagnosticul băiețelului ei nu a împiedicat-o să mai aibă copii. Ea a născut încă două fete, Elena, în vârstă de 7 ani și pe Antonina, care are 5 ani.

Familia Calmâș locuieşte într-un apartament mic, de doar 28 de metri pătrați, şi singurele venituri pe care le are sunt pensia de handicap şi pensia mamei de îngrijitor, în total 1300 de lei. Din aceşti bani trebuie să se întreţină cinci persoane şi să-i cumpere medicamente şi scutece băiatului cu care soarta n-a fost nici pe departe generoasă.

Soțul femeii a fost angajat pompier-salvator și pentru că salariul de 4 mii lei lunar nu le acoperea cheltuielile, a plecat acum o lună la muncă în Cehia. Visează să construiască o casă în care să-și crească cei trei copilași.

„Ne dorim o casă sau măcar să schimbăm acest apartament pe unul mai spațios. Locuim la etajul unu, dar există și un demisol și ne este greu să coborâm scările cu băiatul. Întâi cobor căruțul și pe urmă îl iau pe el în brațe. Din păcate, acum nu-l pot scoate afară pentru că nu avem căruț. Cel vechi este deja mic și îl donăm mai departe unei familii care are nevoie. Este vorba de un cărucior special pentru copii cu paralizie cerebrală infantilă, are diferite centuri pentru fixarea capului, pentru trunchi și pentru fixarea picioarelor. Căruciorul în care stă în casă e foarte greu, este din metal și e incomod pentru plimbările afară. Avem mare nevoie și de pamperși nr. 6, pentru că permanent nu ne ajung”, ne-a declarat mama băiatului.

[box]

Așadar, doamnelor, domnișoarelor, domnilor – haideţi să ajutăm această familie. Cei care doresc să-i ofere băiatului un căruţ rezistent şi confortabil, pot să facă gestul umanitar prin intermediul nostru (069 678 345) sau să ia legătura direct cu famila Calmâș la numărul de telefon: 079 906 072, Oxana.

Orice ajutor este mai mult decât binevenit, indiferent că vorbim de un căruț cu rotile, pamperși, un pat pentru Sergiu, produse alimentare, produse de igienă, electrocasnice, haine, jucării, rechizite şcolare, cărţi etc.

Haideţi, împreună, să înveselim copilăria lui Sergiu, să aducem bucurie și să aprindem lumina speranței în sufletul acestor oameni!

Iată conturile bancare ale familiei:

Cont MDL - MD 82AG0000000022522875791

Cont EURO - MD44AG000000022522875796

Cont USD - MD98AG000000022522875794

B.C. Moldova Agroindbank S.A

Codul băncii: AGRNMD2X

Beneficiar: Hâncu Oxana

[/box]

Text: Alina MATEI

Recomandări