Uniți prin credință. Moldovenii au contribuit, alături de credincioși din 3 țări, la construcția unei biserici în Belarus. VIDEO

27 noiembrie 2017 Societate
 
 

O impunătoare biserică din lemn a fost construită în satul Zahodi, raionul Șklovski din Belarus, cu suportul credincioșilor din Moldova, Belarus, Ucraina și Rusia.

Biserica, cu hramul “Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni”, a fost sfințită recent, în prezența localnicilor și a oaspeților din cele patru țări.

Alaturi de săteni, la ceremonia de sfințire a lăcașului de cult au participat și arhimandritul Gavriil, starețul Mănăstirii Pantocrator de pe Sfântul Munte Athos, dar și arhimandritul Nectarie, starețul Mănăstirii „Sfântul Cneaz Vladimir” din Moldova.

Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, acesta din urmă a adus icoane și un fragment din moaștele Sf. Nicolae Făcătorul de Minuni.

„Despre construcția acestui lăcaș am aflat de la ctitorul acestei biserici, care ne-a invitat să contribuim, împreună cu arhimandritul Gavriil, starețul Mănăstirii Pantocrator și Prea Sfințitul Sofronie, episcop de Moghileov-Podolsk.
Toți noi reprezentăm aceeași religie, aceeași biserică vie și peste tot este același Dumnezeu – și în Belarus, și în Moldova și pe Sf. Munte Athos”, a declarat arhimandritul Nectarie, starețul Mănăstirii „Sfântul Cneaz Vladimir”.

Inițiativa construirii acestei Biserici îi aparține lui Nikolai Grișkun, mecenat și ctitor, iar cel care a coordonat lucrările a fost un student al Universității de Construcții și Arhitectură din St. Petersburg.

“Se pare că nu întâmplător a fost ales acest loc. Oamenii mai în vârstă susțin că, acum 50 de ani, pe acest loc a existat o biserică în care se țineau slujbe, care ulterior a fost distrusă și construită o școală. Credința ortodoxă i-a unit pe toți. Nu am ținut cont că e ucrainean, belarus sau rus, pur și simplu ne-am adresat după sprijin oamenilor. Așa s-a întâmplat că temelia a fost pusă cu suportul credincioșilor din Belarus, pereții și lucrările de interior au fost efectuate de moldoveni, clopotele au fost turnate în Rusia, mozaicul, de asemenea, în Rusia, iar ucrainenii au realizat cupolele. Asa a fost voia lui Dumnezeu!”, susține Victor magdei, coordonatorul proiectului.

Lucrările la construcție a sfântului lăcaș au durat un an și jumătate, iar construcția nemijlocită a bisericii și a Clopotniței din preajmă a fost efectuată de o echipă de constructori din Moldova, condusă de Valeriu Lunic.

„Am început construcția pe 31 mai 2016 și, cu ajutorul lui Dumnezeu, am finisat lucrările in acest an, la sfârșitul lunii septembrie. S-a lucrat inclusiv iarna, practic, la cea mai grea parte din proiect– cea a prelucrarii lemnului”, precizează Valeriu Lunic, șeful echipei de constructori.

Localnicii au fost emotionați și încântați că în satul lor s-a înălțat o biserică din lemn și spun că este cea mai frumoasă din țară. Mai ales că dintotdeauna şi-au dorit o biserică în sat pentru că sunt credincioşi şi păstrători de tradiţii, obişnuiţi să participe la slujbe şi să facă pomeni şi parastase pentru sufletele morţilor.

La finalul ceremoniei, toţi cei prezenţi au participat și la un Te Deum de mulțumire pentru toți donatorii și ajutătorii acestui sfânt lăcaș.

Text: Alina MATEI
Video: deschide.md


 
 

Recomandări