Vladimir Curbet, conducătorul ansamblului de dans „JOC”, a murit!

08 decembrie 2017 Societate
 
 

Moldova e în doliu! Maestrul Vladimir Curbet, conducătorul ansamblului de dans „JOC”, a decedat în această dimineață, la trei zile după ce și-a sărbătorit cea de 87-a aniversare.

Vestea morţii sale a fost confirmată pe Facebook de către consilierul prezidențial, Corneliu Popovici.

„Cu profundă tristețe am aflat vestea că Maestrul Vladimir Curbet a plecat de printre noi în dimineața zilei de astăzi”, anunţă consilier în domeniul educației, culturii și cercetării.

Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie 1930 în satul Susleni, Orhei și a absolvit Școala de Muzică “Ştefan Neaga” din Chişinău.

Vladimir Curbet a fost educat într-un mediu în care arta nu avea cum să nu-l cuncerească. Tatăl său a fost trompetist şi conducător al unui taraf de lăutari. Așa că din fragedă copilărie a trecut cu succes şcoala cântecului şi a dansului popular.

În 1958 devine conducător artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului moldovenesc academic de Stat de dansuri populare “Joc”. Cu acest colectiv a montat circa 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, ajungind la o performanţă artistică fără pereche în lume.

Vladimir Curbet s-a afirmat ca folclorist şi publicist: a înregistrat nenumărate melodii şi texte de cântece populare moldovenești, a publicat un şir de articole, studii şi cărţi referitoare la specificul, originea, istoria dansului moldovenesc popular, la necesitatea păstrării şi dezvoltării tradiţiilor şi obiceiurilor populare.

Artistul Poporului al URSS a colectat peste 6000 cântece şi melodii de joc populare, numeroase din ele aflându-și a doua viaţă în cele 9 cărţi ale sale.

Vladimir Curbet a prezentat cu ansamblul “Joc” circa 10.000 de spectacole în peste 70 de țări. Astăzi, “Joc”-ul este mai mult decât un fenomen cultural. Datorită maestrului, dansul popular a devenit o carte de vizită a Republicii Moldova în străinătate. În peste jumatate de secol de activitate a instruit zeci de dansatori, generații cărora le-a fost nu doar conducător artistic, ci și mentor.

Vladimir Curbet este Artist al Poporului din Republica Moldova, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii Moldova.

Drum Lin la Ceruri, Maestre!

Text: Alina MATEI, Elena STEGARI


 
 

Recomandări