10 beneficii ale consumului de prune pentru sănătate

10 beneficii ale consumului de prune pentru sănătate

Știai că prunele nu sunt doar delicioase, ci că există și numeroase beneficii pentru sănătate atunci când le consumi?

Prunele sunt din aceeași familie ca piersicile, caisele și nectarinele, dar asta e tot ce le leagă. Prunele oferă mult mai multă varietate decât oricare dintre celelalte fructe când vine vorba de culoare și mărime și au o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Scad tensiunea arterială

Potrivit unui studiu din 2021, participanții care au băut suc de prune și au mâncat prune au avut tensiunea mai mică decât grupul care nu a consumat deloc sau foarte puțin.

Protecție împotriva deteriorării celulare/cancerului

Antocianinele, care este pigmentul albastru-roșcat al prunelor, pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi dăunători. La rândul său, acest lucru ajută corpul să se protejeze de cancer și de deterioararea celulelor.

Sunt ideale pentru pierderea în greutate

Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool au împărțit 100 de participanți supraponderali în două grupuri: un grup a mâncat prune uscare în fiecare zi pe o perioadă de 12 săptămâni, iar celalălalt nu. În medie, cei din grupul celor care au consumat prune au slăbit semnificativ.  

Sunt sărace în calorii

Având doar 30 de calorii, o prună mică nu este foar o gustare excelentă, ci ajută și la satisfacerea poftei de dulce. Având în vedere acest lucru, prunele sunt ideale pentru cei care urmează o dietă sau doresc să reducă aportul caloric.

Excelente pentru sănătatea oaselor

Potrivit unui studiu, subiecții care au consumat prune uscate și au luat suplimente de vitamina D și calciu și-au îmbunătățit semnificativ densitatea osoasă la nivelul coloanei vertebrale și al antebrațelor decât grupul care a consumat mere uscate și a luat aceleași suplimente.

Remediu împotriva constipației

Prunele sunt bogate în fibre dietetice și, mai ales atunci când sunt uscate, ele ajută la ameliorarea constipației. De fapt, un studiu recent a constatat că un grup de 51 de persoane (toți adulți) care se confruntau cu constipația au văzut ameliorarea simptomelor după ce au mâncat prune.

Îmbunătățesc memoria și sănătatea creierului

Universitatea din Harvard a demonstrat că antioxidanții pot încetini dezvoltarea bolii Alzheimer. Pline de antioxidanți, prunele conțin și antocianină și quercetină, ambele benefice în susținerea unui creier sănătos.

Sporesc sănătatea inimii

O prună proaspătă medie conține 113 mg de potasiu, așadar adăugarea lor în dietă este o modalitate excelentă de a reduce riscul de accident vascular cerebral și de a controla tensiunea arterială ridicată.

Pot ajuta la prevenirea diabetului

Potrivit experților în sănătate, indicele glicemic scăzut găsit în prune poate ajuta la controlul glicemiei, ducând la un risc mai mic de diabet de tip 2.

Distrug celulele cancerului de sân

Studiile indică faptul că tratarea celulelor canceroase cu extract de prune poate reuși să distrugă celulele canceroase agresive, lăsând în același timp celulele sănătoase din jur nevătămate de tratament.

Sursa

Recomandări