10 destinații cu cele mai bune izvoare termale din Grecia

10 destinații cu cele mai bune izvoare termale din Grecia

Grecia are regiuni naturale deosebit de frumoase, în cadrul cărora se găsesc numeroase izvoare cu proprietăți terapeutice. Stațiunile balneoclimaterice fac parte din patrimoniul natural național, izvoarele lor fiind cunoscute și utilizate din vremuri străvechi. În Grecia sunt peste 750 de izvoare termale care conțin minerale precum magneziu, calciu sau potasiu. 

Resursele minerale naturale sunt “împrăștiate” pe tot parcursul țării, apa izvoarelor fiind deosebită de cea normală, fie prin temperaturile ridicate, fiind prin mineralizarea specială. Se găsesc atât izvoare reci, cât și izvoare fierbinți, ultimele fiind utilizate ca ape termale în hidroterapie.

Iată 10 destinații cu cele mai bune izvoare termale din Grecia:

Loutraki

Loutraki este un oraş în partea de sud a Greciei, la o distanţă de 4 km de la Canal Isthmus, la numai 80 kilometri de Atena și 120 de kilometri de Patras.

Loutraki este recunoscută și pentru izvoarele sale minerale. Chiar și numele orașului provine din cuvântul grecesc "Λουτρά", ceea ce înseamnă "băi terapeutice". Apele din Loutraki sunt cunoscute încă din antichitate ca avaând proprietăți terapeutice în tratamentul mai multor boli. Centrul terapeutic al orașului, recunoscut de localnici și de turiști, este situat într-o clădire istorică, în care mozaicurile au valoare istorică și artistică.

De ce să mergi: apele minerale din Loutraki vindecă boli ale rinichilor, pietre la rinichi, tulburări ale ficatului și stomacului.

Kaiafas 

Kaiafas este situat pe coasta de vest a peninsulei Peloponnes. Izvoarele sale calde și proprietățile lor terapeutice sunt chiar menționate în mituri: de exemplu, centaurul Ness și-a spălat rănile după bătălia cu Hercule în aceste ape.

 De ce să mergi: aceste ape sunt remediul perfect împotriva bolilor de piele, ale sistemului nervos și a artritei.

Methana

Izvoarele naturale ale orașului Methana, situat pe peninsula Peloponnes, sunt cunoscute încă din secolul al III-lea d.Hr., când istoricii au descoperit o erupție vulcanică. Datorită activității vulcanului, până în prezent, orașul are o serie de surse geotermale hidrosulfurice, care stau la baza stațiunii locale.

De ce să mergi: Izvoarele din Methana te vor ajuta în tratarea unor afecțiuni ale bolilor de piele, a artritei, a afecțiunilor ginecologice și ale sistemului nervos.

Kyllini 

Kyllini este un alt oraș situat pe peninsula Peloponnes, bogat în izvoare minerale naturale.

De ce să mergi: aici poți trata afecțiuni respiratorii, astmul bronșic, bronșită cronică, laringita și boli de piele.

Edipsos

Edipsos este situat pe insula Evia, doua cea mai mare insulă din Grecia, după Creta. 80 din cele 752 izvoare termale din Grecia sunt situate în acest oraș. Aici sunt băi păstrate din cele mai vechi timpuri. În Edipsos există un imens complex de hidroterapie modernă, principala componentă a căreia este o piscină în aer liber de dimensiuni olimpice. Apa ajunge în piscină simultan din izvoarele termale și din mare.

De ce să mergi: izvoarele calde Edipsos tratează reumatismul acut și cronic, artrita, nevrită, boli ginecologice și chiar unele forme de infertilitate.

Kythnos

Insula Kythnos este una dintre insulele grecești din Marea Egee și aparține grupului de insule Ciclade. Este o insulă vulcanică pe care există numeroase stațiuni naturale cu izvoare calde, cunoscute din timpuri străvechi, când a fost numită Therma, adică "caldă".

De ce să mergi: pentru tratamentul reumatismului cronic, sciatica, efectele artritei, dureri musculare.

Termopile

La Termopile se afla un cunoscut complex cu izvoare termale. Cele doua izvoare principale sunt Leonidas (cu temperatura de 37°C) și Trei sute (cu temperatura de 40°C). Aici se află și așa-numita "cascadă fierbinte".

De ce să mergi: La Termopile se pot vindeca bolile reumatice, artrita, bolile neurologice și ginecologice, bolile respiratorii, astmul, bronșita.

Kamena Vourla 

Izvoarele termale din Kamena Vourla sunt unele dintre cele mai importante din Grecia, datorită compozișiei lor unice, care include minerale rare, sare și radon. Izvoarele termale izvorăsc din Munții Knimis și au diferite grade de radioactivitate: izvoare radioactive, cu hidrogen sulfurat, feruginoase și cu proprietăți cosmetice (Izvorul Aphrodite). Temperatura izvoarelor variază între 35 și 36°C.

De ce să mergi: Izvoarele termjale de aici sunt recomandate pentru diferite afecțiuni ginecologice, ale pielii și rinichilor, precum și pentru reumatism.

Santorini 

Santorini este faimoasă pentru Oria, casele alb-albastre și celebra legendă a Atlantidei. Însă, ea are mult mai multe. Insula deține unele dintre cele mai bune izvoare termale din Grecia. De fapt, izvoarele termale de la Pali Kameni sunt simple și relativ necomerciale. Ele oferă astăzi cunoscătorilor o experiență mai tradițională decât multe alte alegeri turistice ale Greciei. Aici, trecutul vulcanic al insulei se evidențiază în izvoarele calde, mărginite de noroi sulfuric, grozav pentru articulațiile dureroase.

De ce să mergi: pentru tratamentul bolilor de piele, artritei, durerilor musculare.

Smokovo

Stațiunea Smokovo este situată la o altitudine de 450 de metri, pe versanții munților Agrafa. Izvoarele minerale din regiune au fost folosite din secolul al XVII-lea.

De ce să mergi: pentru tratamentul artritei, reumatismului, nevralgiei, durerii musculare și a bolilor respiratorii.

Recomandări