Lungmetrajul sud-coreean „Parasite” este marele câştigător al celei de-a 92-a ediţie a galei premiilor Oscar 2020. Producţia, care a primit şase nominalizări, s-a impus la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun lungmetraj internaţional” şi „cel mai bun scenariu original”.
Lungmetrajul vorbeşte despre inegalitatea social și are în centru o familie care face eforturi financiare şi aspiră la o viaţă mai bună. Este o comedie violentă despre conflictul dintre clase sociale şi despre lăcomie.
Din distribuţie fac parte Song Kang Ho, Lee Sun Kyun, Jo Yeo Jeong, Choi Woo Shik, Park So Dam, Lee Jung Eun şi Jang Hyae Jin.
Scenariul este scris de Bong Joon Ho şi Jin Won Han.
Iată 10 lucruri interesante despre filmul „Parasite”, apreciat de milioane de telespectatori și critici de film din întreaga lume:
1. Trei dintre membrii familiei poartă numele de „Ki”: Capul familiei se numește Ki Tek (Song Kang Ho), fiul - Ki Wu (Choi Woo Shik), iar fiica - Ki Jong (Park So Dam). Potrivit regizorului filmului, „Ki” a fost împrumutat de la numele filmului „Paraziți”: în coreeană se numește „Kisenchhun”. Numele soției lui Ki Tek - Chhun Suk (Chan Hae Jin), de asemenea preluat din denumirea filmului.
2. Prima melodie ce încheie titrele de final ale filmului a fost scrisă chiar de regizorul Bong Zhong Ho și este interpretată de actorul Choi Woo Shik.
3. Cei care au vizionat filmul se întreabă „De ce sună clopotele la începutul filmului?”. Cele șase clopote sunt folosite pentru a testa sistemul de sunet într-un cinematograf pentru o experiență de vizionare mai confortabilă.
4. Filmarile au avut loc în perioada 18 mai - 19 septembrie 2018.
5. După premiera la Festivalul de Film de la Cannes, publicul a aplaudat în picioare timp de 15 minute.
6. Înainte de premiera filmului în Coreea de Sud, drepturile de distribuție au fost vândute în 192 de țări. O cifră record pentru un film sud-coreean.
7. Pentru rolul lui Chun-suk, actrița Chan Hye Jin s-a îngrășat cu 15 kg.
8. „Parasite” este cel de-al șaptelea film al regizorului Bong Joon Ho. Este o satiră de o virtuozitate scenaristică şi regizorală care transformă premisa simplă a inegalităţilor sociale într-un discurs deopotrivă comic şi perturbator, distractiv şi caustic, despre lumea de astăzi. Două familii sunt puse în oglindă (componenţa lor este simetrică – tată, mamă, fiu şi fiică), iar opoziţia dintre ele este motorul filmului. Însă ambele sunt ţinta satirei incisive a lui Bong Joon Ho, prin exagerarea trăsăturilor definitorii.
9. Park House, după cum se specifică în film, a fost proiectat de un arhitect fictiv pe nume Namgun Hyun Ja și a fost construit de la zero.
10. Ta Song (fiul proprietarului casei, Ton Ik), a învățat să scrie codul Morse în timp ce privea lumina intermitentă din cameră. Aceste semne sunt descifrate ca „holp” (ortografia verbului „help”).
Bong Joon Ho este considerat unul din cei mai originali regizori apăruţi după 2000. Stilul său combină, cu o uluitoare dexteritate, trăsături din mai multe genuri: film social, comedie, satiră, thriller, horror, parabolă politică, iar plăcerea vizionării este la tot pasul contrabalansată de o senzaţie de disconfort.
Anterior, Joon Ho a mai semnat „Barking Dogs Never Bite” (2000), „Memories of Murder” (2003), „The Host” (2006), „Mother” (2009), „Snowpiercer” (2013) şi „Okja” (2017).

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmarește TheWoman.md pe FACEBOOK