Nu e nevoie să te abții de la orice cheltuială, chiar dacă e criză. Poți să economisești bani și fără să suferi.
Stabileste-ti un buget lunar
Propune-ti o suma pe care s-o cheltuiesti lunar pe lucruri la care nu poti sau nu esti dispusa sa renunti. Dupa ce iei salariul, fa un plan decheltuieli pe luna respectiva, in care sa incluzi obligatoriu intretinerea si eventualele datorii. Vei vedea apoi cati bani iti mai raman pentru escapadele prin magazine.
Fii eco
Pe langa faptul ca ajuti planeta, stilul de viata eco iti aduce multe beneficii la buzunar. Daca mergi pe jos sau cu bicicleta mai mult decat cu masina proprie, vei economisi banii pe care-i dai pe combustibil. Vei reduce consistent din cheltuieli si daca opresti aparatele electrocasnice atunci cand nu le folosesti. In fond, ce te costa sa apesi un buton sau sa scoti un fir din priza?
Mai putine investitii, mai multa imaginatie
Nu arunca banii pe lucruri noi, daca ai altele aproape la fel. De exemplu, incearca sa vezi multifunctionalitatea hainelor pe care le ai deja. Cu putina putina imaginatie, vei descoperi combinatii vestimentare inedite, care iti vor defini mai bine stilul. La fel, e inutil sa cumperi doua feluri de masca de par si sa folosesti si balsam - ia cate unul din fiecare.
Uita, cel putin o vreme, de cardurile de credit
E foarte tentanta oferta acestui imprumut bancar si banii sunt usor de accesat. Iti tot spui ca o sa poti sa-i pui inapoi in cateva luni. Dar "cateva luni" trec usor si cardurile neachitate la timp iti vor impune dobanzi. Vei ajunge astfel sa dai chiar dublul sumei pe care ai luat-o initial. Daca esti la ananghie, mai bine te imprumuti de la familie sau de la prietenii de incredere, care iti pot acorda mai mult timp ca sa returnezi suma imprumutata.
SPA la tine acasa
Daca aduni banii pe care-i dai pe coafor, epilat, manichiura sitratamente cosmetice, cat obtii? Destul de mult, nu? De ce n-ai lua in considerare optiunea de a-ti oferi singura aceste servicii? Foehnul, periile, aparatul de epilat, ojele, produsele de machiaj, toate astea le ai deja. Nu da banii pe ceva ce poti face singura.
Cumpara inteligent
Reduceri este cuvantul-cheie. Profita de fiecare oferta aparuta la orizont. Multe magazine recurg la reduceri si la oferte "2 + 1 gratis". Poti sa gasesti haine chiar si cu 50-70% mai putin, ca sa nu mai spunem de produsele alimentare sau de uz casnic. Mergi la cumparaturi acolo unde stii ca preturile sunt mai mici. Optiuni ca sa cheltuiesti mai putin exista, trebuie doar sa le cauti.
Da o fuga la biblioteca
Daca esti o cititoare asidua, inseamna ca ai o cheltuiala in plus. Cititul nu e ieftin, daca iti cumperi fiecare carte. Solutia: nu mai investi o perioada in biblioteca personala si du-te la cea din oras. Biblioteca publica nu detine doar volume vechi, ci si romane noi. O alta solutie ar fi sa comanzi pe internet cartile pe care le vrei - poti obtine un discount.
Foloseste pachetele de servicii
Folosind servicii la pachet, reduci mult din cheltuielile casei. Poti semna contracte pentru serviciile de telefonie mobila si fixa, cablu TV si/ sau internet apeland la aceeasi companie. Pe langa faptul ca poti obtine anumite bonusuri, e mult mai comod sa faci un singur drum ca sa-ti platesti facturile.
Pune banii "la ciorap"
Economiseste lunar din salariu, oricat de putin. Treptat, banii se vor aduna, iar tu vei fi bucuroasa sa n-ai grija imprumuturilor. Sunt destule obiceiuri la care poti sa renunti. Las-o mai moale cu iesitul in cluburi si la restaurant - poti sa te simti bine si la unpicnic, in parc. In plus, criza iti da imboldul ideal ca sa te descotorosesti de vicii: fumatul si alcoolul costa mult, nu doar la sanatate, ci si la buzunar.
Muta-ti "cuibul"
In ultima perioada, pretul imobiliarelor a scazut. Si chiria ta ar fi trebuit sa scada. Daca platesti mai mult decat pretul impus de tentindele pietei, e cazul sa-ti cauti altceva. E incomod sa-ti strangi toate lucrurile si sa te cari cu ele in alt apartament, dar nu e corect ca tu sa platesti mai mult decat altii care stau la fel ca tine, in chirie. In cazuri extreme, poti sa te muti la parinti sau la iubit si sa revii la statul in chirie dupa ce trece criza.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmarește TheWoman.md pe FACEBOOK