10 reguli de prevenție împotriva coronavirusului Covid-19

10 reguli de prevenție împotriva coronavirusului Covid-19

Ministerul Sănătății anunță 10 reguli esențiale despre cum te poți proteja de Coronavirus. Printre acestea se află și faptul că nu trebuie să luați antibiotice, că animalele de companie nu transmit virusul și că nu trebuie să vă atingeți ochii și gura cu mâinile, care pot fi murdare. 

Reguli de prevenție împotriva coronavirusului Covid-19:

1. Spălaţi-vă mâinile de multe ori. Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă caldă și săpun cel puțin 20 de secunde. dacă nu există apă și săpun poți folosi un dezinfectant pentru mâini, pe bază de alcool de 60%. Săpălarea corectă a mâinilor elimină virusul. 

2. Evitaţi contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute. Mențineți distanța de cel puțin 1 metru de alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată. 

3. Nu vă atingeţi ochii, nasul și gura cu mâinile. Virusul se transmite, mai ales, pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel, evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine pe mâini. Mâinile intră în contact cu suprafețele contaminate de virus, răspândindu-se în tot corpul. 

4. Acoperiţi-vă gura şi nasul dacă strănutaţi sau tuşiţi. Dacă aveți infecție respiratorie acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel, de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție și spălați-vă pe mâini cât mai des. Dacă, în momentul în care tușiți, vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact. 

5. Nu luaţi medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul. Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază că folosirea medicamentelor antivirale pot preveni infectarea cu noul coronavirus Covid-19. Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se contată o infecție bacteriană. 

6. Curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool. dezinfectanții chimici ce pot uncide noul coronavirus Covid-19 sunt dezinfectanții ce conțin clor, înnălbitori, solvenți, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform. Medicul și farmacistul vor ști ce să recomande. 

7. Utilizaţi masca de protecţie doar în cazul în care suspectaţi că sunteţi bolnav sau în cazul în care acordaţi asistenţă persoanelor bolnave. Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosire amăștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus și prezentați simptome de tuse, strănut sau în cazul în care acordați asistență unei perosane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus.

Utilizarea măștii de protecție - ajută și limitează răspândirea virusului, dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igientă, printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta. 

8. Produsele „MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pahete din China nu se supun niciunui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăiește mult timp pe suprafețe. Până în prezent nu există nicio dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus Covid-19.

9. Sunaţi la 112 dacă aveţi febră, tuşiţi sau v-aţi întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puţin 14 zile. Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă între 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile, sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantină din Europa demai puțin de 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți șervețele de unică folosință și spălați-vă bine pe mâini. 

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus. În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici, pot fi infectate cu virus. În orice caz,. trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă caldă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.  

Profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, spune că cea mai sigură metodă de a ne feri de Coronavirus este spălatul pe mâini. Medicul infecţionist a sublinat și faptul că acest tip de virus este sensibil la dezinfectanţi banali, care se găsesc în comerț și care conțin 60% alcool.

”Acest virus se distruge relativ ușor, la dezinfectanți banali, și nu cred că ar trebui să fie probleme deosebite legate de dezinfecția sanitară. Mai degrabă de comportamentul individual al fiecăruia. Utilizarea unei măști de protecție previne transmiterea acestei boli. Virusul se elimină prin tuse sau poate contamina suprafețele și ne îmbolnăvim cu acest tip de virus. Foarte importantă este igiena mâinilor, să evităm să ducem mană pe față. Putem face asta când mână e spălată bine”, a mai spus președintele Societății Române de Microbiologie.

Sursa

Recomandări