12 sfaturi pentru a-ți pregăti copilul de revenirea la școală!

12 sfaturi pentru a-ți pregăti copilul de revenirea la școală!

Performanțele copilului la școală depind, în mare măsură, de starea lui fizică, psihologică și emoțională. De aceea, înainte ca copilul să revină pe băncile școlii, verifică-i sănătatea, ca să te asiguri că începe noul an școlar cu energie pozitivă și sănătate excelentă.

Verifică capul copilului

Înainte de a începe școala este bine să „împrospătezi” podoaba capilară a copilului. Vezi dacă e cazul de o tunsoare nouă sau doar de o reîmprospătare a vârfurilor. Verifică atent și scalpul copilului pentru a detecta din timp eventuale probleme.

Verifică vederea și auzul copilului

Revizuirea stării de sănătate a ochilor și urechilor copilului este esențială înainte de începerea școlii. Nu ezita să mergi cu copilul la la un oftalmolog pentru a te asigura că nu are probleme cu vederea. Consultă copilul și la ORL. Este posibil să aibă nevoie de o curățare a urechilor, în cazul în care produce multă ceară.

Consultă dentistul

Pentru menținerea dinților sănătoși, dar și pentru a evita eventuale complicații din cauza vreunei carii dezvoltate pe parcursul verii, du copilul la medicul dentist și asigură-te că totul este în ordine.

Exclude posibile alergii

Dacă observi orice problemă apărută pe piele, consultă alergologul. Ai grijă în speical la alergiile alimentare. În cazul în care copilul este alergic, nu uita să anunți acest aspect la școală, astfel încât acest aspect să fie luat în considerare la elaborarea meniului.

Asigură-te că are vaccinurile la zi

Verifică la medicul de familie dacă are toate vacinurile puse, în funcție de vârstă.

Ai grijă ca alimentația copilului să fie una sănătoasă

Alimentația copilului este esențială pentru reușite la școală. Asigură-te că îi oferi un meniu echilibrat. Va avea nevoie de proteine, mai multe vitamine și alimente bogate în potasiu, deoarece va crește activitatea mentală.

Monitorizează calitatea somnului

Dacă copilul nu doarme bine noaptea, nu va putea să se descurce bine în timpul zilei. Dacă observi că se trezește foarte des și că este somnoros în timpul zilei, este posibil să nu doarmă bine. Ai grijă să nu folosească gadget-urile înainte de culcare.

Alege cel mai bun ghiozdan și pregătiți-l împreună

Înainte ca copilul să înceapă școala, alege cel mai potrivit ghiozdan, în funcție de vârsta și greutatea copilului. Un ghiozdan bun nu îi va pune în pericol sănătatea, poziţia sau postura corpului. Deși este mai scump, investiția e pe termen lung.

Pregătește ghiozdanul împreună cu copilul. Mergeți la cumpărături împreună și lasă-l să-și aleagă singur caietele, pixurile, creioanele care îi plac. Va fi entuziasmat de revenirea la școală.

Ajută-ți copilul să revină la rutină

După o vacanță, revenirea la rutină nu este o sarcină ușoară. Cu câteva zile înainte de școală stabilește din nou programul de mâncare și somn. De asemenea, îi poți testa cunoștințele dobândite în cursul anterior. În acest fel se va obișnui din nou cu rutina școlară.

Fii atentă și la starea de spirit a copilului

Întoarcerea la școală îi poate produce stres și anxietate, mai ales dacă copilul are probleme cu stima de sine. Asigură-te că nu este trist, speriat, deprimat. Dacă observi orice simptom de anxietate, consultă medicul pediatru înainte ca copilul să înceapă școala.

Ajută-ți copilul să se adapteze la școală

Dacă este pentru prima dată când copilul merge la școală, trebuie să știi că se va adapta progresiv la program. Este recomandat să ai câteva zile libere pentru a-l însoți în primele zile de școală.

Încurajează-l să înceapă școala cu atitudine pozitivă

Discută cu copilul despre toate lucrurile pozitive care se vor întâmpla odată cu începerea școlii: revederea cu prietenii, colegii, învățarea de noi abilități... Explică-i că va călători, va învăța multe lucruri și își va face noi prieteni. Consolidează-i stima de sine și atitudinea pozitivă!

Text: Alina MATEI

Recomandări