12 sfaturi utile pentru a avea un an școlar bun!

12 sfaturi utile pentru a avea un an școlar bun!

Începutul unui nou an școlar se dovedește de multe ori mai stresant pentru părinți decât pentru copii. În timp ce unii elevi pot fi entuziasmați de reînâlnirea cu colegii sau de mutarea într-o altă școală, cu prieteni și profesori noi, mămicile lor se dau peste cap să planifice și să organizeze totul din timp.

Îți prezentăm, mai jos, câteva sfaturi utile pentru a avea un an școlar fără stres!

1. Mâncarea pentru pachet trebuie să fie consistentă și ușor de preparat

Ca orice mămică, vrei să îi oferi copilul tău tot ce este mai bun. Nu pierde timpul să creezi sandvișuri demne de o expoziție culinară.

Asigură-te doar că mâncarea pe care i-o pui la pachet are toate elementele nutritive de care are nevoie. Totodată, organizează-te astfel încât să nu pierzi timpul dimineața cu pregătitul lor. Poți să le ambalezi în folie alimentară cu o seară înainte.

Iată ce alimente ar trebui să conțină pachetul pentru școală:

- Un fruct

- Legume

- O sursă de proteine (carne slabă, ouă, carne de pasăre, nuci sau legume)

- Fibre (pâine integrală, cereale integrale, orez, paste)

- O sursă de calciu (iaurt, lapte sau brânză)

- O sticlă cu apă plată

2. Sortează rufele din timp

Odată cu reînceperea școlii, vei avea din ce în ce mai mult haine de spălat și de călcat. Cu siguranță, nu îți dorești să dea pe dinafară coșul cu rufe, înainte să apuci să speli soșetele murdare și hainele pătate.

Prin umare, reorganizează programul, astfel încât să apuci să speli totul la timp. Instruiește-ți membrii familiei să întoarcă toate hainele pe dos, inclusiv soșetele, pentru a evita ca murdaria să se imprime adânc în fibră.

Ține un coș separat pentru haine albe, unul pentru haine colorate, în nuanțe deschise și altul, pentru haine negre și roșii.

3. Stabilește un program pentru dimineață

Când totul este organizat ca la carte, diminețile devin foarte ușoare. Cu uniforma, ghiozdanul și pachetul pentru școală pregătite cu o seară înainte, nu-ți mai rămâne decât să-ți trezești copilul, să îl rogi să se spele și să se îmbrace și apoi să îi servești micul dejun. Nu uita să mbești, copilul tău va ieși pe ușă la timp, plin de voie bună.

4. Reorganizează-ți treburile casnice în perioada evaluărilor/testelor

Dacă ai standarde înalte legate de ordine și curățenie, amintește-ți că nu trebuie să calci mereu cearșafurile, oricum se vor șifona în timpul dormitului. Renunță la acele obiceiuri care îți consumă timp inutil. În perioada evaluărilor, educația copilului trebuie să devină prioritatea ta. Fă-ți mai mult timp pentru a-l ajuta cu temele sau pentru a recapitula împreună materia.

5. Cronometrează timpul

Când îți zorești copilul să ajungă la școala sau vrei să citească fără să se grăbească, ceasul devine o unealtă folositoare. Învață-l să citească orele și să respecte intervalele de timp asociate fiecărei sarcini. În felul acesta îl vei învăța să devină organizat.

6. Respectă micul dejun

O masă de dimineață consistentă și sănătoasă îi oferă copilul tău energia de care are nevoie pentru o nouă zi de școală. Un bol cu cereale integrale amestecate cu semințe crude și alte fructe uscate, peste care se toarnă lapte, este mereu binevenit.

7. Lasă-ți copilul să învețe din greșeli

Nu te aștepta la un comportament exemplar din partea copilului tău. Regulile școlii, așteptările părinților și ale profesorilor, testele pe care trebuie să le susțină, toate acestea exercită o presiune uriașă asupra copilului. Fii gata să îl susții, indiferent de problemele pe care le are, de la dificultăți de învățare până la probleme de relaționare cu colegii.

8. Tu ești cel mai bun profesor pentru copilul tău

Învățarea începe de acasă, iar starea de spirit a copilului tău îi influențează capacitatea de învățare. Atitudinea pozitivă este cel mai bun lucru pe care poți să-l inspiri copilului tău.

9. Etichetează lucrurile copilului

Pune etichete pe toate cărțile și caietele, inclusiv pe ghiozdan și echipamentul de sport. Încurajează-ți copilul să se îmbrace singur acasă, pentru a se putea descurca și la școală atunci când trebuie să se schimbe. Explică-i noțiunea de "obiect pierdut", pentru a-și putea găsi propriile obiecte atunci când se rătăcesc.

10. Reguli și modele de comportament

Toate școlile au un regulament de ordine interioară, prin care se urmărește aplicarea unor reguli de bun-simț și menținerea unui comportmanet adecvat. Aceste reguli nu sunt diferite de ceea ce a învățat copilul acasă.

Încurajează-l să respecte aceste reguli, așa cum le respectă pe cele de acasă. În cazul copiilor din clasele mai mari, se pune accent pe munca în echipă și respectarea instrucțiunilor date de profesori.

Ca mamă, ai datoria să îi amintești copilului că anumite comportamente sunt inacceptabile și că regulamentul școlii este unul echitabil.

11. Atenție la paraziți

Chiar dacă nu te-ai confruntat până acum cu o astfel de problemă, trebuie să fii conștientă ca orice se poate întâmpla oricând. Până și răspandirea păduchilor în școală. Acești mici paraziți sunt foarte sâcâitori și provoacă disconfort fizic și emoțional, chiar dacă nu reprezintă un pericol real pentru sănătatea copilului. Păduchii se elimină foarte ușor cu ajutorul șampoanelor și soluților speciale, comercializate în majoritatea farmaciilor.

12. Fă totul cu o seară înainte

Una dintre legile lui Murphy spune că dacă un lucru are șanse să meargă rău, va ieși rău. Altfel spus, de ce ți-e frică, nu scapi.

Scapă de stresul primei zile de școală, pregătind totul cu o seară înainte: hainele, lenjeria, șosetele, pantofii, ghiozdanul pentru școală.

Încarcă-ți din timp acumultorii de la camera foto, verifică dacă mai ai spațiu pe cardul de memorie și fii gata să faci poze. Nu uita să-ți încarci mobilul, în cazul în care te lasă camera foto.

Sursa

Recomandări