15 alimente detox pe care ar trebui să le consumi tot anul!

15 alimente detox pe care ar trebui să le consumi tot anul!

Aceste alimente sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, și ajută organismul să se detoxifice și să își restabilească echilibrul perfect.

home_detoxifiere

Iată 15 alimente care favorizează detoxifierea organismului şi pe care este bine să le includem în regimul alimentar cât de des posibil, pentru a putea declanşa procesul automat şi natural de curăţare:

Ananas. Este bogat în cupru și mangan, minerale care ajută la detoxifierea organismului, la îmbunătățirea circulației limfatice, combătând celulita și stimulând proprietățile diuretice.

Rodia. Acest fruct roșu, suculent, este responsabil pentru eliminarea toxinelor din piele. Are o concentrație ridicată de antioxidanti, fier și acid folic, combate efectele radicalilor liberi, îmbunătățește tonusul și textura pielii.

Varza Kale. Aceasta legumă - atât de la modă în ultima vreme, face parte din grupul de "super- alimente", pentru că este bogată în potasiu, calciu și vitamina A, B6, C și K, toate acestea contribuie la detoxifierea organismului și echilibrarea PH-ul corpului.

Lămâia. Este bogată în antioxidanți și vitamina C, ajută la eliminarea bacteriilor și a toxinelor din organism, motiv pentru care este recomandată în prevenția bolilor respiratorii. Lămâia are un rol important în procesul de detoxifiere a organismului și a menținerii pH-ului neutru al organismului.

Rucola. Verdeţurile ajută mereu la detoxifierea organismului. Iar cele mai bune din acest punct de vedere sunt verdeţurile cu un gust amar. Atunci când mănânci rucola este stimulat ficatul pentru a curăţa mai eficace organismul. Gustul amar este un semnal pentru sistemul gastrointestinal. Acesta începe să elibereze hormoni şi enzime digestive care cresc secreţia biliară, metabolizează grăsimilie şi menţine eliminarea uşoară. Iar acest lucru ajută organismul să elimine toxinele mai rapid.

Zmeura. Dintre toate fructe de padure, zmeura are cea mai mare concentrație de fibre și minerale care ajută la detoxifierea ficatului; în plus, este un bun antiinflamator.

Ceai verde. Ceaiul verde, campion la capitolul detoxifiere. Aproape fiecare sistem din organism este influenţat în mod benefic de această miraculoasă plantă. Este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, unii dintre ei fiind catechinele. Catechinele cresc funcţia hepatică, ceea ce ne şi dorim. În plus, consumul de ceai verde ajută la hidratarea organismelor noastre. De asemenea, crește activitatea enzimelor antioxidante în intestinul subțire și plămâni.

Ceai alb. Dacă vorbim despre antioxidanți , ceaiul alb este chiar mai puternic decât ceaiul verde, din cauza concentrației sale ridicate de polifenoli, responsabili pentru neutralizarea activității radicalilor liberi; stimulează capacitatea de apărare al organismului.

Ghimbir. Această rădăcină are o concentrație mare de vitamina C, care ajută la prevenirea bolilor căilor respiratorii, stimulează metabolismul și accelerează digestia. Este un foarte bun antiinflamator. Ceecetătorii de la Centrul Medical de la Universitatea din Maryland au ajuns la concluzia că ghimbirul era utilizat în China încă acum 2000 de ani și trata problemele de digestie, diarea, greață și durerile de stomac.

Coriandru. Coriandrul facilitează digestia în cazul persoanelor cu o digestie mai lentă sau cu dificultăți de secreție și eliminare a fluidelor digestive, fiind un excelent detoxifiant al organismului. Este eficient pentru a îndepărta impuritățile toxice și metalele grele din organism. De fapt, compuşii chimici din coriandru se leagă de aceste toxine, separându-le de sânge, ţesuturi şi organe şi ajută la eliminarea lor din organism. De asemenea este cunoscut ca un antiseptic, antifungic și antiinflamator, bogat în potasiu, mangan, calciu și vitaminele A și K.

Alge. Legumele marine conţin o bogăţie de antioxidanţi care ajută sângele să se alcalinizeze şi care întăresc tractul digestiv. Acidul alginic din legumele de mare absorb toxinele din tractul digestiv. Datorită concentrației ridicate de minerale și vitamine, algele sunt recunoscute și pentru proprietățile lor în procesul de eliminare a metalelor grele din organism. Algele sunt ideale nu doar pentru purificarea organismului, dar, de asemenea, și pentru a accelera digestia și eliminarea gazelor.

Anghinare. Este bogată în acizi grași, vitamine și enzime. Este utilă pentru a curăța ficatul și tractul urinar. Stimulează drenajul limfatic, ajută la prevenirea retenției de lichide, iar concentrația de fibre luptă împotriva constipației. Anghinarele cresc producţia de bilă şi, în acelaşi timp, purifică şi protejează ficatul. De asemenea, anghinarele au un efect diuretic uşor asupra rinichilor, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor, odată ce ficatul le descompune. Unele studii au arătat că anghinarele pot regenera ţesutul hepatic. De asemenea, anghinarele au un conţinut foarte mare de fibre, care, după cum bine ştim, ajută la procesul de eliminare.

Semințele de in. Aceste semințe sunt bogate în acizi grași Omega 3, au efect emolient şi lubrifiant asupra colonului, favorizând astfel eliminarea materiilor fecale ce stagnează zile în şir în colon, la cei care suferă de constipaţie. Elimină colesterolul trău și îmbunătățește aspectul pielii. Semintele de in conțin multe fibre.

Usturoi. Usturoiul crud este incredibil. Usturoiul are proprietăţi foarte puternice antivirale, antiseptice şi antibiotice. Usturoiul poate ajuta la stimularea ficatului în ceea ce priveşte producţia de enzime de detoxifiere, care ajută la filtrarea toxinelor din sistemul digestiv.

Broccoli sau germenii de broccoli. Conțin vitamina A, C și K, fier, zinc, seleniu și calciu.
Germenii de broccoli conțin fitochimicale importante care ajută la procesul de detoxifiere într-o proporţie mult mai mare decât legumele de broccoli ajunse la maturitate (care, de asemenea, sunt foarte bune). Aceste fitochimicale stimulează enzimele de detoxifiere din tractul digestiv. Totodată, germenii de broccoli au un conţinut extrem de ridicat de antioxidanţi.

Există câteva indicii prin care organismul ne pune în gardă, avertizându-ne cu privire la existenţa un grad ridicat de toxicitate:

- dureri de cap, migrene;
- oboseală;
- cearcăne;
- acnee, pete pe piele, iritaţii, piele uscată;
- apariţia negilor;
- apariţia lipoamelor, fibroamelor;
- luarea în greutate;
- căderea părului;
- dureri de coloană;
- balonare;
- unghii friabile şi cu dungi albe;
- răceli frecvente;
- transpiraţie urât mirositoare;
- alergii;
- stare de iritabilitate.

Text: Alina MATEI

Recomandări