15 lucruri care nu sunt normale într-o relație

15 lucruri care nu sunt normale într-o relație

Dacă este ceva ce am învățat de-a lungul timpului din relațiile pe care le-am avut este că persoanele abuzive minimalizează întotdeauna efectele comportamentului lor asupra victimelor.

Treptat, dacă te afli în situația victimei, ajungi să te întrebi dacă nu cumva ești deplasată atunci când pretinzi să fii tratată cu respect (în primul rând), cu afecțiune și cu atenție. Făcându-te să te îndoiești de propria judecată, un astfel de abuzator te va menține în relația toxică, fără să îți dai seama că există lucruri care nu sunt normale într-o relație.

Așa că, uneori, chiar e nevoie să citești undeva că ceea ce ți se întâmplă nu este normal ca să te convingi că lucrurile chiar așa stau, de fapt. Iar în momentul în care recunoști semnele unei relații abuzive și îți dai seama că problemele cu care te confrunți nu sunt niște „probleme normale de cuplu' e momentul să pleci. Poate sună disproporționat, dar crede-mă: asta s-ar putea să-ți salveze chiar viața! Deci nu pune la îndoială ceea ce-ți spun intuiția și sufletul: trebuie să știi care sunt acele lucruri care nu sunt normale într-o relație, orice ar spune partenerul tău sau oricine altcineva!

1. Tresari atunci când îi vezi numele pe ecranul telefonului sau când intră în casă

O relație normală este aceea în care abia aștepți să-ți vezi partenerul. Dacă te simți inconfortabil atunci când îl vezi sau când îi vorbești, e un semnal de alarmă. Înseamnă că, fără să-ți dai seama, ești prinsă într-o relație toxică. În cel mai bun caz ești într-o relație care nu va duce nicăieri, iar în cel mai rău caz te afli în situația de a fi abuzată și e momentul să pleci!

2. Partenerul tău nu se ține niciodată de cuvânt

Un partener care încearcă să îmbunătățească lucrurile într-o relație va petrece luni, dacă nu chiar ani, ca să facă lucrurile să funcționeze cu adevărat. Pentru asta va investi timp și energie, și nu va da înapoi în momentul în care simte că relația nu mai este periclitată. Dacă încearcă să facă eforturi doar atunci ești pe punctul de a părăsi relația sau când ameninți că o faci, înseamnă că nu-i pasă suficient de tine încât să merite să rămâi cu el.

3. Întotdeauna pui nevoile tale după cele ale partenerului tău

În orice relație, trebuie să existe o prioritizare egală a nevoilor ambilor parteneri. Dacă te afli în situația de a face mai multe decât partenerul tău pentru a menține armonia în cuplu, atunci poate ar fi momentul să te trezești: de fapt, nu ești într-o relație! Nici măcar într-un parteneriat! Ești într-un fel de bătălie cu cineva căruia îi place să câștige de fiecare dată!

4. A fost violent cu tine

Nu contează care au fost circumstanțele, cât de stresat este partenerul tău sau de la ce a pornit cearta: orice act de violență este un abuz și un semnal că trebuie să-l părăsești IMEDIAT. În momentul în care partenerul tău dă în tine, nu încerca să-i găsești scuze sau să-i accepți regretele! Tot ce ai de făcut este să-ți faci bagajele și să pleci, pentru că situația se va degrada din ce în ce mai tare!

5. Tot timpul îi găsești scuze pentru felul în care se poartă

Poate ți se pare o chestie (aparent) lipsită de însemnătate, dar nu e normal să fii pusă în situația de a explica în permanență cunoscuților tăi comportamentul partenerului tău. Înseamnă că apropiații tăi și-au dat seama deja că ceva este în neregulă cu voi. Dacă simți nevoia să justifici felul în care se poartă iubitul tău cu tine, înseamnă că tu însăți știi că este inacceptabil. Deci, nu mai pierde timpul cu el!

6. Ai remarcat că mai mult vă certați decât să vă bucurați unul de prezența celuilalt

Dragostea poate fi o provocare (uneori), dar în mod sigur nu este o luptă continuă. Dacă vă certați des (sau chiar zilnic), asta înseamnă că nu aveți o relație normală. În schimb, este un semn că nu vă este bine împreună și că n-ar mai trebui să rămâneți în această relație.

7. Atunci când încerci să ridici o problemă, partenerul tău te expediază sau te reduce la tăcere

Iar ăsta nu este un semn că încearcă să aplaneze un conflict sau să detensioneze situația, ci doar că nu este dispus să facă compromisuri, să negocieze, sau pur și simplu să te asculte și să-ți înțeleagă problemele. Sfatul nostru? Pune capăt acestei relații chinuitoare și pleacă cât de repede poți.

8. Prietenii tăi, care te susțin de obicei, te imploră să pui capăt acestei relații

Dacă prietenii tăi țin la tine cu adevărat (și nu mă îndoiesc că așa stau lucrurile!), înseamnă că-și doresc în mod autentic să fii fericită. Iar dacă nu-l suportă pe partenerul tău și îți spun constant să pui capăt relației, înseamnă că sunt îngrijorați pentru tine și că găsesc inacceptabil felul în care ești tratată.

9. Partenerul tău te insultă adesea

Nu este deloc normal să fii jignită în permanență. Este un abuz, iar faptul că se scuză, spunându-ți că a fost doar o glumă, nu îmbunătățește deloc lucrurile. Simțul umorului nu are nimic în comun cu insultele.

10. Ai probleme cu încrederea în sine

Dacă erai o persoană încrezătoare în forțele proprii înainte de a începe această relație, dar acum încrederea te-a părăsit cu totul, e un semn că nu ai găsit partenerul potrivit! Ascultă-ți instinctul și părăsește-l cât mai repede!

11. Trebuie să-l asiguri în permanență că nu-l înșeli

Îmi pare rău că trebuie să-ți spun, dar nici asta nu e deloc normal într-o relație! De fapt, este unul dintre cele mai evidente semne că partenerul tău este cel care înșală. Și chiar dacă n-o face, oare crezi că e necesar să te justifici tot restul vieții? Unde ai fost, cu cine te-ai văzut, cine mai era de față… Nu cred că e tocmai viața pe care ți-o dorești!

12. Ți-a cerut să renunți pentru el la oameni și la lucruri care îți plăceau

Într-o relație normală, ambii parteneri au prieteni și preocupări și în afara cuplului. Dacă își dorește ca el să fie preocuparea ta exclusivă e un semnal de alarmă. Un partener care ține cu adevărat la tine nu ți-ar cere niciodată asta!

13. Orice limite încerci să impui în relație devin o provocare pentru el

Limitele sunt cele care definesc și mențin o relație normală și sănătoasă. Dacă partenerul tău nu poate să gestioneze limitele pe care le impui, atunci n-ar trebui să mai fie partenerul tău! Și, de fapt, nu merită să fie partenerul nimănui.

14. Relația ta pare o confruntare sau o întrecere cu ceva sau cu altcineva

Este un tipar care apare adeseori în relațiile nesănătoase. Uneori, e vorba de mama partenerului. Sau de serviciul său foarte solicitant. Sau de fosta prietenă, cu care te compară în mod constant. Oricare ar fi motivul, această dinamică spune multe: nu trebuie să fii pusă niciodată în situația de a fi în competiție cu cineva pentru afecțiunea sau loialitatea sa. Așa că e momentul să tai răul de la rădăcină! Pentru că el a demonstrat deja că nu e dispus să lupte pentru tine!

15. Tot timpul trăiești cu impresia că ești la un pas distanță de a-i câștiga afecțiunea și devotamentul

Dacă simți că așa stau lucrurile, înseamnă doar că te poartă cu zăhărelul, că te folosește și că, de fapt, nu te respectă absolut deloc. Dacă nu poate să fie afectuos atunci când ai nevoie de afecțiune, este momentul să pleci! Și trebuie să mă crezi atunci când îți spun că undeva acolo există cineva care te va aprecia cu adevărat. Sursa

Recomandări