2 elevi de la Liceul ”Mihai Viteazul” recomandă cărți de lectură pentru vacanța de vară

2 elevi de la Liceul ”Mihai Viteazul” recomandă cărți de lectură pentru vacanța de vară

Irina Garștea și Grigore Ciobanu, elevi în clasa a 5-a, respectiv a 6-a, la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din capitală, ambii pasionați de lectură și cititori fideli ai Bibliotecii „Ovidius”, vin cu recomandări de cărți potrivite pentru vacanța de vară.

Placerea lecturii e cea mai importantă! De aceea ne-am gândit să venim cu o listă de lecturi alternative celei pe care majoritatea elevilor au primit-o la școală, suplimentar, pentru vacanța mare.

„Sunt cărți care ne fascinează prin frumusețea lor, altele care ne bucură prin finalul fericit, din unele desprindem învățăminte, iar altele ne oferă posibilitatea de a  empatiza cu personajele. Orice carte ne poate da o șansă extraordinară de a călători într-o altă lume. Putem folosi mesajul cărților în aproape orice situație din viață. Omul care citește este un om mereu zâmbitor, frumos la suflet și plin de viață. Trebuie să promovăm această posibilitate uriașă pe care ne-o oferă biblioteca, de aceea, recomand o listă de cărți care, cred eu, ar intriga fiecare copil. Le-am ales anume pe acestea, deoarece în momentul în care le-am citit nu mă puteam dezlipi de ele”, ne-a declarat Irina.

Iată, așadar, recomandările Irinei: 

1. "Școala fricoșilor", de Gitty Daneshavri;

2. "Bufnițele", de Carl Hiaasen;

3. "Viața secretă a lui Daisy Fitzjohn", de Tania Unsworth;

4. "O bucată în timp", de Madeleine L'Engle;

5. "Micul Prinț", de Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry;

6. "O minune de copil", de Roy Jacobsen;

7. "Nick și Tesla în laboratorul de înaltă tensiune", de „Science Bob” Plugfelder&Steve Hackensmith;

8. "Cireșarii", de Constantin Chiriță;

9. "Colț Alb", de Jack London;

10. "Toate pânzele sus", de Radu Tudoran;

11. "Povestea fără sfârșit", de Michael Ende.

Printre recomandările făcute de Grigore Ciobanu se numără opere care l-au captivat și l-au ținut în suspans până la ultima pagină. 

"Sunt fericit să împart ideile și trăirile pe care le-am simțit de-a lungul lecturării acestor cărți și, de asemenea, să vă fac o imagine despre ce veți găsi în această lume minunată a cărților. Consider că ar putea bucura și dezvolta gândirea logică și imaginația copiilor care, la rândul lor, le-ar recomanda și altora. Fiecare carte din lista mea conține doza de aventură și suspans de care fiecare dintre noi are nevoie și este indispensabilă, neputând fi înlocuită cu nimic altceva. Apoi, trebuie să cunoașteți că fiecare dintre opere vă învață câte ceva nou, mai ales dacă ești un copil de vârstă mai mică. Putem afla despre rocile arhaice, mezozoice și neozoice, fiind elemente ale erelor geologice ale pământului. De asemenea, aflăm despre cum ai putea supraviețui pe o insulă și depsre noile tehnologii ca: hologramele, aparatele plutitoare, roboți etc. Sper că aceste cărți să vă fie pe plac și să le citiți și admirați, așa cum am făcut și eu", ne-a declarat Grigore.

Iată și recomandările lui Grigore: 

1. "Hamlet.  Prince of Denmark", de William Shakespeare;

2. "Harry Potter" (orice volum), de J.K.Rowling;

3. "O insulă misterioasă", de Jules Verne;

4. "Robinson Crusoe", de Daniel Defoe;

5. "O călătorie spre centrul pământului", de Jules Verne;

6. "Evadare din biblioteca domnului Lemoncello", de Chris Grabenstein;

7. "Olimpiada din biblioteca domnului Lemoncello", de Chris Grabenstein;

8. "Contele de Monte-Cristo", de Alexandre Dumas;

9. "Sherlock Holmes" (orice volum), de Arthur Conan Doyle;

10. "Cavalerii florii de cireș", de Constantin Chiriță;

Te rog să ne propui și tu sugestii de lecturi pe care copiii le-ar putea bifa în vacanța asta! 

Recomandări