3 rețete naturale pentru a elimina pesticidele din fructe și legume

3 rețete naturale pentru a elimina pesticidele din fructe și legume

Pesticidele folosite la creșterea legumelor și fructelor sunt considerate la ora actuală printre cele mai periculoase substanțe toxice pentru sănătatea omului dacă ajung în organism în mod constant, chiar și în cantități mici, producând daune organelor și sistemului imunitar. În plus, aceste substanțe sunt cancerigene.

elimina-pesticide

Chiar dacă nu suntem 100% siguri că am cumpărat fructe și legume crescute natural și mergem, de cele mai multe ori, pe intuiție și încredere atunci când le cumpărăm, din fericire există metode naturiste simple pentru a le purifica, cel puțin pe cele folosite la mâncarea copiilor.

verdeata

Iată 3 rețete extrem de simple și eficiente:

Lămâie cu oțet

Într-o sticlă cu pulverizator amestecă sucul de la o lămâie, două linguri de oțet alb și umple sticla cu apă. Se agită și se pulverizează soluția pe fructe și legume, înainte de a le consuma.

Oțet de mere și sare

Se prepara urmatorul amestec: la 1 litru de apă se adaugă jumătate de cană de oțet și 3 linguri de sare. Amestecă până se diluează sarea și lasă fructele și legumele în acest amestec timp de aproximativ 20 de minute. Înainte de a fi consummate, se spală din nou.

Bicarbonat de sodiu

Se prepară o soluție dintr-un litru de apă și o lingură de bicarbonat de sodiu. Spală fructele și legumele cu multă apă, apoi lasă-le pentru câteva minute în această soluție. Spală-le sub un jet de apă și când le scoți.
Această metodă este potrivită pentru fructele și legumele cu o coajă mai groasă și mai dură.

Studiile au arătat că metodele de mai sus nu reușesc să elimine total substanțele toxice utilizate pentru creșterea fructelor și legumele, însă "curățarea" de pesticide se realizează într-un procent de 80%.

Recomandări

• Fructele și legumele se spală temeinic sub un jet de apă. Această metodă nu este complet eficientă, dar elimină reziduurile de pesticide și cea mai mare parte a substanțelor toxice. Consumă întotdeauna fructe și legume curate, spală-le înainte de a le mânca, de preferință cu apă caldă.

Curăță cu periuța de dinți. Freacă ușor pentru a îndepărta murdăria și reziduurile.

• Nu se spală fructele și legumele înainte de a le depozita. Umiditatea este favorabilă pentru microorganisme și bacterii, drept pentru care acestea se pot strica rapid.

• Spală înainte coaja chiar și în cazul portocalelor, bananelor, mandarinelor sau nucilor. Apoi le poți curăța.

• Spală-te bine pe mâini după ce ai atins fructe și legume nespălate pentru a le așeza de exemplu în frigider.

• Ori de câte ori este posibil cumpăra fructe și legume certificate ecologic. Dacă acest lucru nu este posibil, spală-le bine, apoi îndepărtează coaja, chiar dacă în mod normal ea are beneficii, de exemplu, în cazul unui măr.

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări