5 lucruri pe care ar trebui să le facă un părinte dacă își dorește să-și educe corect copilul

5 lucruri pe care ar trebui să le facă un părinte dacă își dorește să-și educe corect copilul

Cea mai mare bucurie a unui părinte este fericirea copilul său. Pentru a-și găsi cu adevărat fericirea, un copil are nevoie, în principal, de grijă, educație și nu numai. Investește toate resursele de care dispui în educația corectă a copilului tău și vei vedea cum acesta va deveni un adult responsabil, matur și recunoscător.

Iată 5 lucruri pe care ar trebui să le facă un părinte dacă își dorește să crească și să educe copii sănătoși și fericiți, conform consilierului spiritual, Iuliana Neagu

Respectă-i alegerile

Este foarte important să respectăm alegerile copiilor, fie că ne convine sau nu. Faptul că noi i-am făcut nu ne dă dreptul de a le controla viața, pentru că le putem schimba direcția și, implicit, viitorul în mod greșit. Mai mult de atât, deseori, când intervenim peste alegerile lor, credem că o facem din iubire pentru ei și alegem ca pentru noi, ori, copilul nostru are dorințe diferite de ale noastre, abilități diferite, are drumul lui, visul lui și propriile lecții de viață.

Motivul principal pentru care copiii sunt nefericiți este că ajung să facă ceea ce nu le place. Părinții nu trebuie să trăiască prin copiii lor sau să-și găsească prin copil fericirea și succesul pe care nu l-au putut obține ei înșiși. Rolul părintelui este acela de a-l ajuta pe copil să își găsească scopul și să îl susțină necondiționat în atingerea lui, indiferent dacă îi convine sau nu, indiferent dacă e de accord sau nu, indiferent dacă părintele crede că nu este de viitor ceea ce a ales copilul să facă.

Dacă copilul va face ceva împotriva simțirii și a sufletului lui, nu va fi fericit și nu va avea noroc. Dacă îl ajuți să-și descopere talentul unic și unicitatea lui, toate forțele universului vor lucra pentru a-i deschide ușile și pentru a obține succes. Acesta este marele secret.

Nu îl compara niciodată cu altcineva

O altă greșeală majoră pecare o facem ca părinți este când îi comparăm în mod repetat cu alți copii de vârsta lor, astfel, ajung să-și peardă încrederea în ei. Este ilogic să ne comparăm copiii cu alții, pentru că fiecare copil este unic, abilitățile și motivația lor sunt diferite. Unul este mai bun la română, altul la sport, unul are o memorie mai bună, altul are o forță fizică mai mare, unul ajunge să fie avocat, altul sportiv de performanță. Gândește-te dacă are sens să te superi pe el că nu e bun la română dacă el are abilități fizice de sportiv? Evident că nu?

Dat fiind faptul că nu avem de unde să știm exact ce va alege copilul să facă în viață, nu are sens să îl judecăm pentru asta. Comparația este una dintre cauzele principale pentru care copiii ajung să își urască părinții. Haideți să ne oprim din comparații. Să le oferim toată încrederea copiilor noștri și ei vor înflori în fața noastră.

Nu îl abuza verbal sau fizic

Este foarte important să știm că orice jignire, să nu mai vorbim de bătaie, lasă răni adânci în subconștientul copilului. Răni care îl vor urmări toată viața. Dacă îi spui tot timpul că nu e bun de nimic sau că e prost, el va ajunge să creadă cu tărie acest lucru, să se simtă inferior în societate, să-și peardă încredere în el și uneori, să ajungă la un comportament extrem de agresiv. Așa cum te comporți cu copilul tău așa va fi și el tentat să se comporte cu copiii lui.

Haideți să stopăm acest comportament primitiv și să îl înlocuim cu răbdare, înțelegere, susținere, iubire și înțelepciune, oricât de greu ni s-ar părea. Astfel, ne vom asigura de faptul că ai noștri copii vor crește sănătoși, plini de încredere și vor reuși să depășească orice obstacol din viața lor.

Comunică liber cu copilul tău

Este foarte important să-ți încurajezi copilul să-ți povestească orice trăsnaie, să-ți spună despre orice gând și emoție pe care le are, oferindu-i încrederea maximă că orice ar spune, nu îl vei judeca, nu îl vei certa sau reporșa mai târziu. Încearcă să devii cel mai bun prieten al lui, asigurându-l că ești lângă el, indiferent de experiența prin care trece. Încearcă să îi explici frumos unde a greșit, de ce a greșit, de ce nu este corect ceea ce a făcut și ce rezultate vor avea faptele lui. Trebuie să-l ajuți să vadă și să devină responsabil pentru ceea ce face. Doar așa vei putea crește un copil sănătos și invincibil.

Încurajează-l să se descopere

Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru copilul tău, cu efecte garantate pe termen lung. Diferența dintre un copil care ajunge să își atingă visurile și unul care eșuează este cunoașterea de sine. Cu cât îl încurajezi de mic să citească, să se uite la documentare, să facă sport, să meargă în tabere, cu atât el va fi mai bine pregătit pentru viață și va ține piept cu ușlurință greutăților vieții.

Trebuie să-l faci să înțeleagă că este 100% responsabil pentru viața lui și are puterea de a obține tot cee ace își dorește dacă va învăța cum să o facă. Și, cum poate învăța să o facă mai bine dacă nu dintr-o care: o carte despre relații, o carte despre success și prosperitate, o carte despre nutriție, o carte despre personalitate. Există o carte pentru orice și, de cele mai multe ori, o singură carte îți poate schimba direcția. Citind, el ajunge să descopere lumea, va învăța din experiențele altora, pentru că cel mai scurt drum către succes este acela de a învăța din greșelile altora și de a nu le repeta.

Mult succes!

Text: Alina MATEI

Recomandări