5 metode de a te pensiona bogat

5 metode de a te pensiona bogat

Nu mai este un secret pentru nimeni că nu te poti baza pe pensia de la stat ca să ai o bătrânețe decentă și liniștită din punct de vedere financiar, în care să te poți bucura de timpul liber, călătorind prin lume, așa cum fac pensionarii din țările bogate sau având acces la servicii medicale de calitate.

Partea bună este că oricine poate să se pensioneze bogat. Înainte de a-ți da demisia pentru a te bucura de viață, asigută-te că ai din ce trăi! Poți să te pensionezi mai devreme și cu bani frumoși dacă respecți cu strictețe câțiva pași desul de simpli.

Cum să îți pregătești o pensie sigură și îndestulătoare:

1. Începe să economisești de tânăr. Cu cât începi să economisești mai devreme, cu atât vei avea mai mulți bani la momentul pensionării. Încearcă să nu păstrezi banii doar în depozite bancare, ci investește-i în active care îți aduc alți bani: acțiuni (încasezi anual dividende), obligațiuni, imobiliare (venituri din chirii). Nu contează cât de mare este suma cu care începi, efectul dobânzii compuse își va face treaba. 

2. Trăiește sub posibilitățile tale. În general poți economisi mai multi bani în două moduri: fie câștigi mai mulți bani, fie cheltuiești mai puțin. Pentru marea majoritate dintre noi este însă mult mai ușor să cheltuim mai puțin, iar adoptarea unui stil simplu și frugal nu este chiar rea. Asta nu înseamnă să renunți la unele lucruri, ci doar să achiziționezi ceva mai ieftin, chiar dacă îți poți permite mai mult: o casă mai mică, o mașină mai economă, haine luate la final de sezon. De fapt, marea majoritate a milionarilor trpiesc cu mult sub posibilitățile lor.

3. Pune economisirea pe pilot automat. S-a constatat că ne este mult mai ușor să economisim dacă banii sunt retrași automat din cont, deci selectează o sumă care să se transfere automat din contul de salariu, în cel de economisire. Astfel vei fi împiedicat să-i cheltuiești dacă îți este greu să fii disciplinat și să respecți planul de economisire. Poți încerca chiar cu un procent – gen 10% din salariu, astfel încât atunci când câștigi mai mult, să pui deoparte o sumă mai mare.

4. Scapă de datorii. Încearcă să achiziționezi ceea ce îți permiți și ai cu adevărat nevoie. Dacă nu poți lua cu banii jos, atunci poate că nu îți permiți lucrul respectiv. Este valabil mai ales când ești obișnuit să folosești cardul de cumpărături pentru a-ți lua ultimul model de telefon sau colecția nou apărută de pantofi. Chiar dacă renunți la economisire câteva luni pentru plata unei datorii, apoi vei avea ocazia ca banii de dobânzi să rămână în contul tău și vei fi mult mai câștigat.

5. Pensie privată. Nu strică să cotizezi și la o pensie privată, în felul acesta vei avea două surse de venit, în care una poate avea un randament mai ridicat decât cealaltă. Întreabă angajatorul despre cum poți cotiza la pilonul 3 de pensii și verifică în contractul individual de muncă cu cât cotizezi acum la pensia ta de la stat. 

Chiar dacă poate părea un plan de durată și destul de complicat, vei vedea că atunci când ai conștientizat că responsabilitatea unei pensionări frumoase îți aparține, totul va căpăta sens și nu trebuie decât să respecți indicațiile de mai sus. Sursa

Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto

Recomandări