Cu siguranță fiecare dintre noi ne simțim stresați din când în când. Stresul reprezintă starea de a fi sub presiune, iar aceasta presiune poate proveni din diferite motive: fie că avem de îndeplinit un volum mare de lucru la locul de muncă, o perioadă de tranziție sau o schimbare, un conflict cu o persoană apropiată, dificultăți financiare, probleme de sănătate. În aceste situații, în mintea și corpul tău se poate declanșa răspunsul de stres care vine odată cu eliberarea anumitor hormoni, precu adrenalina și cortizolul, care ne pregătesc corpul să lupte sau să fugă. Pe termen scurt, acești hormoni ne ajută să ne adaptăm situațiilor dificile prin care trecem, să ne mobilizăm pentru acțiune, să găsim resurse în situația în care suntem. Stresul cronic, însă, poate avea consecințe negative asupra sănătății noastre fizice și psihice.
Oricât de stresante pot părea anumite evenimente, există tot timpul modalități prin care să ne simțim mai puțin stresați și să ne adaptăm mai bine la ceea ce ni se întâmplă. Gestionarea eficientă a stresului ne ajută să fim mai fericiți, mai sănătoși și mai productivi, iar scopul final este să avem o viață echilibrată, cu mai mult timp și energie pentru relațiile noastre, muncă și relaxare, dar și să facem față mai bine presiunii și provocărilor care apar pe parcurs. Trebuie să conștientizăm că managementul stresului este extrem de important și să facem eforturi pentru a acționa în consecință. Iată 5 tehnici care te vor ajuta să fii mai calm și mai relaxat:
Exerciții de respirație
Exercițiile de respirație reprezintă una dintre cele mai eficiente strategii de eliberare a stresului, efectul lor fiind acela de a transmite creierului că este momentul să se relaxeze. Toate reacțiile organismului la stres și anxietate, precum creșterea frecvenței cardiace, hiperventilația sau presiunea arterială ridicată, pot fi ținute sub control prin tehnici de respirație specifice.
Practică respirația profundă. De fiecare dată când simți că ești stresat, respiră adânc. Inspiră patru secunde, ține-ți respirația alte patru, și expiră în patru secunde. Vei fi uimit să vezi ce efect calmant are pentru minte și corp.
Fii blând cu tine
Nu ai știut să fii bun cu tine, să-ți controlezi gândurile și „vocea interioară” și ai ajuns să te privești într-un mod negativ? Pentru a reuși să pastrezi această liniște interioară, este nevoie să ai cât mai multe momente de tăcere, de liniște, pentru a te asculta. Nu te mai critica singură și nu mai încerca să dovedești lumii cine ești. Nimeni nu este perfect! Ești perfect funcțional. Nimeni și nimic nu trebuie să te determine să ai gânduri negative, să te blamezi sau să consideri că nu ești suficient de bun. Poți oricând mai mult. Trebuie doar să crezi în tine!
Indiferent cât de mult te învinovățești pentru unele greșeli sau cât de mult te compari cu alte persoane, este esențial să identifici sursa tuturor gândurilor negative, să modifici dialogul din mintea ta și să te accepți așa cum ești. Experimentează. Fii un observator fin a ceea ce se întâmplă cu tine, învață din orice experiență să vezi cum ai putea să o gestionezi și mai bine data viitoare când vei trece prin aceeași situație. Fii mai indulgent cu tine însuți.
Seara, înainte de culcare, fă o radiografie a zilei și vino cu câteva idei cu ajuotrul cărora ți-ai fi putut face ziua mai frumoasă.
Cultivă relații autentice
O modalitate de a vedea viața în roz este de a căuta compania oamenilor pozitivi. Dacă persoanele cu care îți petreci cea mai mare parte a timpului sunt morocănaoase sau au un mod pesimist de a vedea viața, atunci te vor influența și pe tine.
Pentru a aduce pozitivitatea în viața ta este absolut necesar ca prietenii din cercul tău să fie oameni plini de energie, optimiști, cărora le place să râdă și să se distreze.
Exersează compasiunea
Practicând compasiunea, oferim celorlalți înțelegere, protecție, iubire și bunătate într-un mod necondiționat. Alege măcar un om pe care să-l ajuți cu înțelepciune în mod constant, fără a aștepta nicio recompensă. Singura recompensă să fie mulțumirea sufletească că ai făcut un bine pentru cineva. Când simți compasiune, îți întorci privirea către celălalt, înțelegând prin ce trece, fără să te raportezi la experiența ta și ce simți tu. Compasiunea înseamnă să dai voie ca lucrurile să fie. Oamenii pot să sufere, să fie fericiți, să fie asemeni ție sau diferiți, însă nu vrei să schimbi ceva la ei, ci doar îi accepți așa cum sunt. Când ai compasiune nu consideri că ești nici mai sus, nici mai jos decât cel de lângă tine. Aceasta înseamnă demnitate față de tine însuți și față de celălalt.
Atunci când practici adevărata compasiune cu ceilalți, ritmul cardiac scade și se activează sistemul nervos parasimpatic, ceea ce ajută corpul să se relaxeze și să elimine stresul!
Practică meditația, yoga, orice activitate care îți face plăcere
Nu rămâne inactiv, găsind mereu scuze ca să nu mergi la teatru sau la un film. Ieși la plimbare, practică sportul, citește, aleargă, fă-ți timp pentru un hobby. Toate acetse lucruri te vor face să uiți de griji și de supărări.
Te poți apuca de yoga, ceea ce îți va aduce relaxare, astfel încât să nu mai fii stresat nici la locul de muncă, nici acasă.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmarește TheWoman.md pe FACEBOOK