5 teorii de Sigmund Freud despre sexualitate și conștiință

5 teorii de Sigmund Freud despre sexualitate și conștiință

Este imposibil să vorbești despre psihologie fără să amintești de omul care a revoluționat perspectiva asupra psihicului și comportamentului uman.

teorii freud

Sigmund Freud, cunoscut ca fiind părintele psihanalizei, s-a născut pe 6 mai 1856 și a dezvoltat o carieră în neurologie, fiind un revoluționar pentru epoca sa.

Plecând iniţial de la neuropatologie, trecând prin psihiatrie, Freud ajunge să pună bazele metodei sale revoluţionare care a schimbat radical atât viziunea medicală asupra maladiilor nevrotice, cât şi modul lor de abordare, de acum înainte şi prin mijloace exclusiv psihice.

El a trăit cea mai mare parte a vieţii sale la Viena, unde îşi avea şi cabinetul pe celebra Bergasse, nr. 18.

Iată ce a spus Freud despre noi!

1. Copiii sunt ființe sexuale

Freud a spus că etapele de dezvoltare ale copilăriei și adolescenței sunt grupate în funcție de cinci concepte: oral, anal, falic, latență și genitale, teorii care au fost destul de controversate, mulți detractori crezând că toate acestea sunt o aberație.

2. Toate ființele umane se nasc cu un libido instinctiv

Aceasta se referă la o energie sexuală care, în cazul în care aceasta este reprimat în copilărie, se manifestă în probleme la maturitate.

3. Fetele dezvoltă "invidia penisului"

Cu această teorie mulți l-au numit sexist și macho. Freud a spus că fetele "se simt rănite în comparație cu băieții", întrucât nu posedă organul sexual vizibil care îi face distincți pe băieți. Mama își pierde din importanță în ochii fetei deoarece aceasta din urmă observă că nici mama sa nu posedă un astfel de organ. Astfel, fata ajunge să se identifice cu mama și își asumă o atitudine supusă, inclusă în recunoașterea clasării pe locul al doilea.

4. O parte importantă din viața noastră mentală nu este conștientă

El a stabilit concepte precum id, ego şi superego, referindu-se la nivelul de conștiință al ființelor umane. Numai ego-ul este vizibil, dar toate trei au propriile efecte asupra personalităţii. Id-ul reprezintă forţele biologice și este guvernat de principiul plăcerii sau noţiunea de hedonism.

Ego-ul se dezvoltă odată cu experienţa şi înţelege că ceilalţi oameni au şi ei propriile dorinţe şi nevoi şi că un comportament egoist şi impulsiv ne poate face chiar rău. Este de datoria ego-ului să satisfacă cerinţele id-ului, ţinând totodată cont şi de lumea înconjurătoare.

5. Arta este o manifestare a energie sexuale inconștiente

Freud a susținut că operele de artă, la fel ca și visele, sunt o reflectare a nevoii de a stăpâni libidoul, instinctele și impulsurile.

freud

Sigmund Freud a murit la Londra, la 23 septembrie 1939, la vârsta de 83 de ani.

Dacă dorești să știi mai multe despre Freud, poți vedea filmul "A Dangerous Method", în care este, de asemenea, prezentată relația dintre psihanalistul (Viggo Mortensen ) cu Carl Jung (Michael Fassbender ) și Sabina Spielrein (Keira Knightley).

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări