60 de copii din Puhoi au primit ghiozdane complet echipate!

60 de copii din Puhoi au primit ghiozdane complet echipate!

Emoţionaţi şi bucuroşi, 60 de copii proveniți din familii cu venituri reduse din satul Puhoi, r. Ialoveni au primit ghiozdane complet echipate pentru a începe cu succes noul an școlar. Pe lângă ghiozdane, elevii au mai primit hăinuțe, încălțăminte și umbrele, toate adunate în cadrul Campaniei „Ghiozdanul cu Vise”.campania ghiozdanul cu vise

Responsabile de acest gest de caritate sunt câteva mămici din R. Moldova, stabilite cu traiul în Statele Unite ale Americii, fondatoare ale ONG-urilor “Love is Kind” și “Backpacks for Hope” – Irina Basarabeanu, Tatiana Pisarski, Liliana Stamati și Argentina Parasca.

Din donaţiile strânse, au fost cumpărate ghiozdane dotate cu toate rechizitele necesare pentru desfăşurarea activităţilor educaţionale, pentru elevii aflaţi în evidenţele Direcției Asistență Socială.

Înmânarea ghiozdanelor a avut în Liceul din localitate, în prezența primarului Petru Frunze, a administrației școlii, a părinților și a copiilor, care au avut parte și de un moment artistic alături de animatoarele de la Clounella.

Cu bucurie, copiii au deschis imediat ghiozdanele, surprinși de darurile primite.

“Am un ghiozdan vechi, dar acesta este mai frumos și de mâine voi veni cu el la școală. Sunt foarte bucuros că acum am mai multe rechizite. Vă mulțumim frumos, în numele tuturor elevilor, pentru darurile pe care ni le-ați acordat și pentru tot ce ați făcut pentru noi. Vă promitem că vom învăța foarte bine”, a declarat Marian Vârlan, elev în clasa a 3-a. Băiatul ne-a mai spus că învață pe note de 8 și 9 și, pentru că este pasionat de școală, își dorește pe viitor să devină profesor de matematică.

Și pe Iuliana Iațco, 6 ani, elevă în clasa a 2-a B, darurile au emoționat-o profund. Ea ne-a dezvăluit că a găsit în rucsacul plin, pe care abia de îl putea ridica de la pământ, multe rechizite și hăinuțe.

“Darurile primite ne motivează să frecventăm cu plăcere şcoala şi să obţinem rezultate bune la învăţătură”, a ținut să precizeze ea.

La rândul lor, și părinţii micuţilor, surprinşi de acest gest, au declarat că nu credeau că cineva îi va ajuta acum la început de an şcolar.

„Mulțumim frumos tuturor oamenilor cu suflet mare, Dumnezeu v-a înzestrat cu înțelepciune și dragoste față de acești copii, fericiți că au primit atâtea cadouri. Sunt familii cu câte 3-4 copii la școală și le este greu. Eu am o casă de tip familial în care cresc 3 copii, dintre care una orfană, iar acest ajutor este mai mult decât binevenit”, ne-a declarat Anastasia Moroz, mamă care conduce o casă de tip familial în localitate.

IMG_0237

Edilul localității, Petru Frunze, a precizat că o astfel de campanie este binevenită, mai ales că în sat sunt multe familii ce se confruntă cu probleme materiale.

„Vă mulțumim că ați găsit de cuviință să inițiați această campanie pentru copiii din satul Puhoi. Un mare mulțumesc pentru cei care au contribuit financiar în această acțiune, finanțatorii din SUA, dar și o parte din R. Moldova, chiar și de la noi din localitate. Este o campanie menită de a-i ajuta pe copiii care au atât merite la învățătură, dar și pe cei care se confruntă cu greutăți financiare în familie, a căror părinții nu au posibilitate reală să asigure copiii cu rechizite școlare sau haine pe întreg anul de învățământ. Mulțumesc organizatorilor că au reușit să le aducă acestor copii o bucurie. Condiția esențială este ca ei să frecventeze școala în fiecare zi”, a declarat Petru Frunze, primarul satului Puhoi, urând tuturor elevilor un an şcolar cat mai bun!

Cel care a avut ideea să înscrie acești copii în proiectul cu ghiozdane, anunțat de fondatoarele ONG-ului “Backpacks for Hope” și “Love is Kind”, a fost Vitalie Catîrău, un consătean din Puhoi.

Vitalie Catirau (2)

“Copiii proveniţi din familii sărace sunt, din păcate, în ultima vreme tot mai mulţi, de aceea am văzut că astfel de proiecte s-au desfășurat la Strășeni și în alte localități și am hotărât să aplic și pentru aceşti micuţi din Puhoi, în vederea asigurării cu toate cele necesare pentru noul an şcolar. Cine știe, poate ghiozdanul pe care l-au primit acum îi va motiva să devină medici buni sau profesori dedicați, oameni de care Moldova are atâta nevoie. Mă bucur că s-a reușit această campanie și le mulțumesc pe această cale doamnelor Argentina Parasca și Irina Basarabeanu, dar și tuturor celor care s-au implicat”, a spus Vitalie Catârău.

Maria Soltan, director al Liceului Teoretic Puhoi, a menționat că fiecare început de an școlar vine cu bucurii pentru unii și cu bătăi de cap pentru alții.

“Campania „Ghiozdanul cu Vise” face ca zâmbetul să apară pe buzele a 60 de copii din Puhoi, iar bătăile de cap al unor părinți să devină mai mici. Mulțumesc din numele adminstrației Liceului organizatorilor acestei Campanii și promitem că ceea ce au făcut oamenii buni pentru noi nu va fi în zadar; vom depune toate eforturile ca pe parcursul anului să ne încadrăm în lecții și activități și să finisăm anul de studii cu succese la învățătură”, a declarat domnia sa.

Organizatorii nobilului demers filantropic au venit cu rugămintea către copii să frecventeze zi de zi școala, să învețe bine, să asculte de părinți și profesori, și să facă doar fapte bune.

Irina Basarabeanu

„Datorită părinților mei mi-am dat seama că educația este cea care îmi va oferi un viitor mai frumos. Le mulțumesc părinților mei pentru toate sacrificiile pe care le-au făcut pentru mine, însă vreau să menționez că nu este suficient doar efortul și munca părinților, este necesar să fiți și voi alături de ei și să munciți din greu pentru visele voastre. Să aveți mult curaj și determinare și să nu vă fie frică atunci când întâmpinați un obstacol, să nu rămâneți dezamăgiți de eșcurile cu care vă confruntați, toate ele sunt o lecție din care trebuie să învățăm. Să aveți un an școlar frumos”, a transmis elevilor Irina Basarabeanu, una dintre organizatoarele campaniei.

Campania „Ghiozdanul cu Vise” s-a desfășurat pe parcursul lunii august 2016, iar această iniţiativă, venită în sprijinul copiilor, nu ar fi devenit realitate dacă oameni cu suflet mare nu s-ar fi alăturat să susţină această investiţie în educaţie, prin care viitorul lor să fie unul mai bun.

Text: Alina MATEI

Recomandări