7 lucruri pe care copilul ar trebui să știe să le facă până la vârsta de 13 ani

7 lucruri pe care copilul ar trebui să știe să le facă până la vârsta de 13 ani

Sunt câteva lucruri importante pe care un copil ar trebui să le cunoască până la vârsta de 13 ani și pe care ar fi bine să îl înveți chiar din copilărie. E vorba de responsabilități mici, dar esențiale.

1. Cum să gătească

Cu siguranță că la 3 ani nu îi vom solicita copilului să facă vreo rețetă de la Master Chef, însă îl putem învăța să pună înghețată în cupe din diverse sortimente sau să presare puțină brânză rasă peste cartofi. Mai târziu, pe la 6 ani, putem trece ușor, ușor la sandwich-uri, omletă sau chiar cartofi prăjiți.

2. Ce sunt banii și cum să-i gestioneze

Mai multe licee au început să adauge programe de alfabetizare financiară după ce au descoperit că adolescenții sunt indiferenți în ceea ce privește elementele de bază ale bugetului. Încearcă să-i oferi chiar tu copilului noțiuni despre buget, cheltuieli și economii, începând cu vârsta de 4 ani. Un start bun ar fi să-i prezinți monedele și bancnotele și să-i oferi câte o monedă, două, trei, până se ajunge la mai multe, pentru a-și cumpăra dulciuri de la magazin.

3. Cum să separe hainele și să le spele

Un adolescent ar trebui deja să știe cum să utilizeze mașina de spălat și să nu strice hainele, amestecând rufele albe cu cele colorate. Un mare bonus ar fi să cunoască cum să le pună la uscat sau să le calce cu fierul de călcat, fără să le deterioreze.

4. Curățenia

Nu este ușor să ai o casă curată, însă este benefic pentru sănătatea tuturor celor care îi trec pragul, și pentru aceasta, este recomandat să îi oferim copilului anumite responsabilități, chiar începând cu vârsta de 2-3 ani, pentru a se obișnui cu ordinea și disciplina. La 2-3 ani începem cu punerea jucăriilor în cutia lor, aranjarea mesei, aruncarea la coșul de gunoi a lucrurilor nefolositoare, până la 12 ani când deja ar trebui să știe să utilizeze mopul, mătura, aspiratorul, să spele vasele ori geamurile.

5. Lista de cumpărături 

Copilul trebuie să știe că înainte de a porni la cumpărături, avem nevoie de o listă cu cele necesare pentru a nu uita ceva și de a verifica dacă avem bani îndeajuns pentru a le cumpăra. De asemenea, în drumul spre supermarket mai sunt câteva reguli de respectat și anume, cele de circulație și desigur cele de adresare politicoasă.

6. Ce este eșecul

Și acum îl trezești ca să meargă la școală? De fiecare dată când își uită temele acasă sau nu predă un proiect la timpul stabilit, intervii ca să-l salvezi? Dacă a trecut de vârsta de 13 ani și încă faci aceste lucruri, să știi că mai târziu vei afla și consecințele lor, deoarece copilul se va obișnui să-i rezolve altcineva problemele și nu se va mai chinui să găsească singur soluții. O sursă foarte bună de informare pentru părinți este cartea „Copilul tău este un geniu!”, vândută în mai bine de 15.000 de exemplare până acum.

Citește recomandările prof. psihopedagog Florian Colceag și ale scriitorului Florin Alexandru, referitoare la importanța eșecurilor în dezvoltarea armonioasă a copiilor, gestionarea situațiilor de criză și modul de adresare în funcție de vârstele micuților, pentru a crește un copil genial și fericit.

7. Dezvoltarea inteligenței emoționale

Importanța inteligenței emoționale este maximă, deoarece aceasta îl va ajuta pe copil să se integreze mai ușor în grupuri sociale, să țină un discurs în public, să aibă succes la examene și în carieră, să își îndeplinească orice vis. Prin gestionarea emoțiilor, va reuși să înțeleagă mai ușor orice situație și orice tip de caracter cu care va avea de-a face. Mai empatic, mai relaxat, mai creativ, mai pozitiv, mai încrezător – cu asta se ocupă inteligența emoțională. Sursa

Recomandări