7 motive pentru care ai nevoie de vacanță

7 motive pentru care ai nevoie de vacanță

Organismul simte nevoia de odihnă, de o pauză de la locul de muncă. Cei mai mulți dintre noi trec ușor cu vederea cât de important este să avem grijă de noi, să luăm vacanța pentru a ne păstra starea de bine, de sănătate. Iată idei de vacanță și motive pentru a pleca.

Îți repari corpul piesă cu piesă

Fără stresul celor opt-nouă ore petrecute la locul de muncă, organismul primește, în sfârșit, permisiunea de a se repara. Când ești în vacanță, corpul își recapătă forțele și se reface repede. Majoritatea specialiștilor susțin că tulburări cronice precum durerile de spate, de gât, migrenele și afecțiuni ale colonului dispar sau sunt mai puțin intense în concediu.

Recapeți tonusul muscular

Experții spun că 30% din cât se mișcă o persoană se desfășoară în vacanță. Timpul liber te forțează să parcurgi pe jos distanțe mari, să înoți, să alergi după copii. La serviciu, stai în picioare sau foarte mult pe scaun și ajungi să arăți și să te miști ca o persoană mult mai în vârstă. Mișcarea regulată în timpul zilei stimulează circulația sangvină, sănătatea inimii și întărește imunitatea.

Respiri mai bine

Care e primul lucru pe care-l spui când ajungi la munte? “Ce aer curat este aici”. Iar la mare, te bucuri de aerosoli. Poluarea urbană își pune amprenta serios asupra sănătății tale. Pentru a-ți reveni, la fiecare trei luni, ai nevoie de cel puțin 72 de ore de expunere la aer nepoluat. Caută să ajungi în locuri situate deasupra nivelului mării, la munte, în apropierea pădurilor. Plămânii au propriul lor sistem de reparare, dar le trebuie timp pentru a se elibera de monoxidul de carbon și de celelalte substanțe toxice.

Te simți mai inspirat

Când n-ai mai luat de mult o pauză, simți că nimic nu te mai face fericit, nu te mai atrage nimic din jurul tău. Dar, atunci când ajungi într-un loc la care visai de mult, îți revine instantaneu poftă de viață și de aventură. Soarele, râsetele, mișcarea, sexul, aerul curat reprezintă rețeta garantată pentru a te umple de entuziasm.

Te reconectezi cu partenerul

Oboseala și stresul sunt cei mai mari inamici ai relației intime. Sexul în vacanță are întotdeauna alt șarm. Așadar, cel mai bun mod de a reaprinde flacăra este evadarea din dormitor și găsirea unui cuibușor nou la munte sau la mare. În plus, studiile au arătat că fertilitatea crește când ești departe de mediul poluat.

Dormi mai bine

Există un motiv serios pentru care controlorii de trafic aerian trebuie să ia pauză la fiecare oră și au normă obligatorie de somn. Privarea organismului de odihnă este extrem de periculoasă. Zgomotul din orașe, colegii, vecinii, aerul condiționat pot ridica nivelul colesterolului, al tensiunii arteriale și pot aduce dureri de cap dese. Soluția? Caută un loc liniștit unde să te saturi de somn.

Îți crește productivitatea

Când te afli în vacanță, te surprinzi spunând că dealurile sunt atât de verzi și cerul atât de albastru? Există un motiv și pentru asta. Ești atât de obișnuită cu nuanțele de gri și negru ale orașului, încât ochii tăi ajung în sfârșit să prețuiască veselia și culoarea. Același lucru este valabil pentru creierul tău. Văzând că are de-a face în fiecare zi cu aceleași lucruri și persoane îi scade eficiența. Așadar, ai nevoie de noi stimulente pentru a funcționa la cote maxime când te întorci la lucru.

Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto

Recomandări