7 motive pentru care să alegi jucării din lemn pentru copilul tău

7 motive pentru care să alegi jucării din lemn pentru copilul tău

Când vine vorba de jucăriile pe care le aleg părinții pentru copiii lor, cele din lemn se regăsesc în topul preferințelor, întrucât sunt practice, confecționate din materiale naturale, prezintă siguranță pentru sănătatea copiilor și sunt rezistente și prietenoase cu mediul înconjurător.

Iată 7 beneficii pe care le ai dacă alegi jucăriile din lemn:

Stimulează imaginația și creativitatea

Prin simplicitatea lor, jucăriile din lemn stimulează creativitatea și imaginația copilului să inventeze propriile jocuri. Acestea pot fi integrate în povești și scenarii imaginative. De asemenea, cuburile din lemn sunt o metodă excelentă de a învăța geometria, manipulând formele jucăriilor. Va fi imposibil pentru ei să se plictisească, deoarece vor găsi cu ușurință noi moduri de utilizare a jucăriilor din lemn, inventând personaje fantastice și povești amuzante.

De exemplu, cei mici pot avea jucării din lemn în formă de alimente și obiecte de uz casnic pe care să le folosească în crearea unor povești: simularea unei bucătării sau a unui magazin. În felul acesta își construiesc abilități pe care le pot pune în practică și în viața reală.  

Susține motricitatea fină

Jucăriile din lemn aduc natura mai aproape, textura lor este plăcută la atingere și stimulează simțul tactil. În zilele noastre, când suntem înconjurați de materiale artificiale, lemnul are un efect psihologic pozitiv,  cu un efect calmant și relaxant asupra celor mici  prin simpla atingere și prin mirosul specific. Lemnul stimulează simțurile și contribuie la îmbunătățirea motricității și a coordonării mâinilor și a ochișorilor. Simpla construire a unui turn cu ajutorul unor cuburi din lemn îi ajută pe cei mici să își îmbunătățească dexteritatea, dar și coordonarea. Mai mult, jucăriile din lemn nu au baterii, astfel cei mici trebuie să împingă, să tragă jucăria, dezvoltând prin joacă abilitățile motrice. 

Sunt mai sigure

Realizate din materiale de calitate, acestea răspund cerințelor exigente ale părinților, pentru a fi respectată siguranța piticilor. În timp ce copii manipulează jucăriile din lemn, riscul accidentării este redus. Sunt perfect finisate, nu au muchii ascuțite, nu sunt toxice și nu se pot sparge, încât bucățile mici să fie înghițite. În general, sunt proiectate pentru a-i feri pe cei mici de pericole și accidente. 

Sunt rezistente în timp

Jucăriile de lemn sunt rezistente și solide. Șansele ca o jucărie din lemn să se strice sunt minime, în condițiile în care lemnul este un material rezistent în timp și la lovituri. 

Sunt non-toxice și prietenoase cu mediul

Jucăriile din lemn pentru copii nu conțin chimicale și toxine, chiar și vopselele folosite sunt non-toxice. Nu trebuie să îți faci griji nici dacă copilașul tău gustă jucăriile preferate. Datorită utilizării de materiale sigure și naturale, reciclabile, este posibilă protejarea mediului înconjurător, putând astfel să le insuflăm copiilor dragostea pentru natură.

Sunt ușor de întreținut 

Copiii au tendința să pună în gură toate jucăriile lor, astfel este important ca o jucărie să fie ușor de curățat. Jucăriile din lemn nu au componente electronice, pot fi șterse cu o simplă cârpă umedă. Mai mult, bacteriile se dezvoltă mult mai greu pe suprafețele din lemn. 

Sunt jucării adecvate metodei educaționale Montessori

Iată ce reguli respectă jucăriile din gama Montessori:Jucăriile ar trebui să fie confecționate din materiale cât mai naturale, întrucât numai așa va avea parte de experiențe de învățare autentice. De pildă, folosind jucării din ceramică sau lemn, copilul va putea să le descopere mai bine la nivel senzorial, se va putea deprinde cu mișcări controlate, coordonate și totodată delicate. În plus, jucăriile din materiale naturale îl pot ajuta pe copil și să învețe mai ușor lucruri precum relația cauză-efect. 

Jucăriile ar trebui să fie chiar obiecte din realitate. Pentru ca un copil să aibă ocazia să vină în contact direct cu lumea reală, ar trebui să-i punem la dispoziție lucruri din realitate sau cât mai apropiate de cele din realitate. Numai așa copilul va putea să învețe și să înțeleagă mai bine lumea înconjurătoare, putând să vină apoi propriile idei legate de cum ar putea interveni asupra acesteia. Spre exemplu, putem să-i dăm copilului diverse alimente pentru jocurile de rol sau modele de jucării ce imită cât mai fidel ființe / obiecte din viața de zi cu zi.

Jucăriile trebuie alese cu un scop precis. Pentru ca un copil să nu se plictisească și să poată învăța mereu câte ceva nou, este necesar ca jucăriile să fie adecvate unui scop. În condițiile în care acesta evoluează și va ajunge să nu mai fie interesat de anumite jucării, este indicat să nu-i punem la dispoziție prea multe, ci să ne limităm la cele care-i vor stimula dobândirea unor abilități, în conformitate cu vârsta și stadiul său de dezvoltare.

Jucăriile trebuie să fie cât mai simple. Dacă vrem să ne asigurăm că al nostru copil va învăța lucruri concrete din utilizarea unei jucării, este nevoie ca aceasta să fie cât mai simplă. De exemplu, mai ales pentru copiii mai mici, este ideal să evitați jucăriile cu prea multe accesorii, întrucât acestea îi vor distrage de la experiența de învățare propriu-zisă. Din acest motiv, și capacitatea lor de concentrare nu va mai fi bine stimulată. De aceea, înainte de a-i cumpăra copilului o jucărie, trebuie să ne gândim exact care este scopul ei. 

Jucăriile ar trebui să-i ofere copilului posibilitatea de „control al erorii". Acest „control al erorii" face parte din procesul de învățare al copilului. Mai exact, „controlul erorii" se referă la existența unui anumit aspect al jucăriei respective, care-i poate sugera copilului faptul că nu a lucrat corect. Conform metodei Montessori, să-i dăm ocazia copilului să se autocorecteze, fără a interveni noi, va avea beneficii precum: copilul se va concentra mai bine, va avea mai multă încredere în sine și va deveni mai perseverent, în condițiile în care va fi mai dornic să repete o anumită acțiune de mai multe ori, până îi va ieși totul bine.

Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto

Recomandări