7 trăsături ale unei familii fericite

7 trăsături ale unei familii fericite

Oricat de ciudat ar suna, ne-am obișnuit deja că cele mai multe familii nu sunt deloc străine de problemele în cuplu și că despărțirile nu sunt în niciun caz rare sau puțin întâlnite. Dar de fiecare dată când vorbim despre o familie cu copii, lucrurile par să ne afecteze pe toți altfel.

Fericirea e, in multe cazuri, o simpla iluzie, dar exista numeroase familii carepar sa traiasca inconjurate de un adevarat nimb de fericire. Care ar putea fi secretele fericirii lor? Ar putea fi numeroase, dar mai toate contin valori importante ale familiei.

Dragostea face diferența!

Una dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru fericirea familiei tale este sa le oferi copiilor tai posibilitatea de a avea alaturi doi parinti care se iubesc si care reusesc sa treaca peste perioadele mai putin bune si peste certuri.

Egalitate în relația de cuplu

Copiii au o intuitie foarte buna si specialistii in puericultura sustin ca daca unul dintre parinti are obiceiul de a da vina pentru tot ce se intampla rau in relatie pe partener, copilul va deveni, la maturitate, o persoana dominatoare si care se va grabi sa le gaseasca altora vina inainte de a se preocupa de propria situatie. E necesar ca ambii parinti sa accepte responsabilitatile in cuplu, lucru care le va arata mai tarziu celor mici ca trebuie si ei, la randul lor, sa accepte responsabilitatea propriilor fapte si vorbe.

Cine duce gunoiul la noi în familie?

Raspunsul ar trebui sa fie: toata lumea! Cercetarile au aratat ca in cele mai implinite familii mamele si tatii nu au roluri predefinite si ca fiecare se ocupa de ceea ce trebuie facut, indiferent daca e vorba de o sarcina rezervata indeosebi femeilor sau de una de care se ocupa in general barbatii. Si, in timp ce situatia fiecarei familii e diferita, e bine sa fim deschisi si sa avem o viziune mai larga asupra impartirii sarcinilor.

Nimic nu întrece puterea unui zâmbet

De cate ori un hohot de ras sanatos, chiar si pe seama altui membru al familiei, nu te-a facut sa uiti de toate problemele si sa vezi lumea... mai roz? Timpul petrecut impreuna merita sa fie presarat cu momente in care sa uitati de stres si de probleme si sa va concentrati doar asupra copiilor si asupra orelor petrecute impreuna.

Cât de mult timp petreci cu puiul tău?

Studii recente arata faptul ca parintii petrec nu mai mult decat o ora pe zi in compania copiilor lor. Din pacate, majoritatea parintilor cred ca orele petrecute facand teme sunt cele mai importante, dar specialistii sustin ca micutii se simt cel mai aproape de parinti atunci cand acestia petrec macar o jumatate de ora fie jucandu-se cu ei, daca sunt la varsta potrivita, fie razand sau discutand.

Părinte sau prieten?

Pe masura ce copiii cresc, parintii incep sa joace din ce in ce mai mult si rolul unor prieteni, pe langa cel de baza. Astfel, e foarte important sa stie ca pot gasi mereu in tine o persoana care ii va asculta, care nu ii va judeca si nici nu va incerca sa-i manipuleze. Asta nu inseamna, insa, ca nu vei incerca sa ii ghidezi pe drumul cel potrivit. Se spune, in plus, ca un parinte bun e cel care stie care e momentul potrivit pentru a taia cordonul ombilical, cand e cel mai bine sa nu mai incerce sa le conduca copiilor viata sau sa decida in locul lor.

Obiceiurile bune se moștenesc

Cel mai bun fel in care ii poti invata pe micutii tai cele mai bune obiceiuri –pornind de la cele alimentare si mergand pana la cele care tin de morala, exercitii fizice sau maniere- este de a le oferi propriul tau exemplu.

Fiecare persoana isi propune, atunci cand devine parte a unei noi familii, sa fie o versiune cat mai buna a sa si sa faca fata noilor responsabilitati cat mai bine, dar cei care au mai multa experienta decat noi spun ca... numai din greseli se invata, dublate de efort si de victorii.

Sursa: feminis.ro

Recomandări