8 ceaiuri cu efecte diuretice care combat retenția de apă din organism

8 ceaiuri cu efecte diuretice care combat retenția de apă din organism

Organismul uman conține circa 70% apă, ce se regăsește în sânge, țesut muscular, organe și în sistemul osos. Deși este necesar să ne menținem zilnic hidratați, trebuie să știm că atât consumul de apă în exces, cât și retenția de apă sunt fie semnele unei afecțiuni serioase ce necesită consultul de specialitate, fie rezultatul unui stil de viață nesănătos și a unui regim alimentar dezechilibrat, ce se manifestă prin disconfortul la nivelul membrelor inferioare și îngreunarea procesului de scădere în greutate.

Printre posibilele cauze ale retenției de apă se numără dieta alimentară, stilul de viață, hormonii, medicamentele, sănătatea cardiacă, insuficiența venoasă. 

Remedii naturiste pentru eliminarea excesului de apă din organism:

Ceai de coada-calului

Coada calului are efecte diuretice și de eliminare a cristalelor de acid uric, antiseptice și remineralizante. Se folosește ca infuzie, două-trei căni pe zi.

Ceai de coada șoricelului

Florile de coada-șoricelului au o acțiune puternic antiseptică, antiinflamatoare, calmantă la nivelul zonei urinare și genitale. Se beau două-trei căni de infuzie pe zi sau tinctură, 30-40 de picături, de două-trei ori pe zi, diluate în apă sau ceai.

Ceai de mesteacăn

Frunzele de mesteacăn au acțiune diuretică, ajută la eliminarea acidului uric, favorizează eliminarea și dizolvarea calculilor urinari. Au și efecte depurative și antiinflamatoare. Se beau trei-patru căni de infuzie pe zi.

Ceai de sulfină galbenă

Sulfina galbenă are proprietăți antiinflamatoare și diuretice. Conține și un anticoagulant natural ce fluidifică sângele. Se utilizează ca infuzie, două căni pe zi sau tinctură, 10 picături, de trei ori pe zi, diluate în apă sau ceai.

Ceai din cozi de cireșe

Cozile de cireșe (la fel ca și mătasea de porumb) are efect diuretic, antiseptic și antiinflamator. Sunt foarte utile în afecțiunile renale. Se beau două-trei căni de ceai (infuzie) pe zi.

Ceai de urzică

Urzica elimină lichidele în exces și toxinele acumulate în țesuturi. Totodată, are efecte vitaminizante, combate anemia și astenia, și îmbunătățește imunitatea. Ajută și în lupta cu kilogramele în plus: se consumă ceaiul din frunze tinere, două-trei căni pe zi.

Ceai de anghinare și păpădie

Pe lângă efectul diuretic, ajută la normalizarea colesterolului sangvin, îmbunătățesc digestia, au acțiune detoxifiantă și antitoxică hepatică. Se beau două căni de infuzie pe zi sau se administrează sub formă de tinctură, 30-40 de picături de două-trei ori pe zi, diluate în apă sau ceai.

Ceai de soc

Socul are efecte diuretice și sudorifice, având drept rezultat eliminarea apei în exces și a toxinelor din organism, ca și diminuarea aspectului pielii de „coajă de portocală”. Reglează tranzitul intestinal, prin efectul laxativ. Pe termen lung, socul inhibă apetitul și ajută la scăderea în greutate, sub formă de ceai (infuzie), trei căni pe zi sau elixir din flori de soc, una-trei lingurițe pe zi.

Printre alimentele cu efect diuretic se numără și sparanghelul, sfecla roșie, varza, țelina, afinele, castraveții, usturoiul și pătrunjelul.

Recomandări