8 metode despre cum poţi să-i explici copilului ce sunt banii

8 metode despre cum poţi să-i explici copilului ce sunt banii

Ţi s-a întâmplat de multe ori să ieşi cu toată familia la cumpărături şi copilul sau copiii tăi să nu înţeleagă că nu le poţi cumpăra o anumită hainuţă sau jucărie pentru că nu dispui de finanţele necesare? Iată câteva metode prin care îl poţi învaţa valoarea banilor.

Cea mai potrivită perioadă în care îţi poţi învăţa copiii despre valoarea banului este în primii ani de şcoală. Este momentul în care ei sunt iniţiaţi în tainele adunării şi scăderiii şi a altor concepte matematice. Acum trebuie să-i ajuţi să-şi dezvolte unele abilităţi financiare, cum ar fi economisirea.

Pe măsură ce vor creşte copii, pot începe să ia unele decizii legate de bani, de exemplu să hotărască cum anume să-şi cheltuiască banii de buzunar.

Iată alte 10 idei isteţe pentru a-l învăţa lecţia banilor:

1. Folosiţi-vă de jocuri care au legătură cu banii. De exemplu, Monopoly. Este o modalitatea distractivă de a învăţa mai mult despre finanţe.

2. Ia copilul la cumpărături. Poţi include învăţăturile despre bani ale copilului tău în rutina zilnică a familiei, precum mersul la piaţă sau la hipermarket. Explică-i care este bugetul alocat cumpărăturilor şi concepe un joc, în care să cumperi tot ceea ce ai nevoie într-o suma mai mică decât valoarea bugetului propus. Alege magazine unde se fac reduceri sau există oferte speciale. Dacă este mai mărişor, poate lua cu el un calculator de buzunar şi te poate ajuta la cumparaturi, inregistrand sumele de bani cheltuite şi calculând valoarea economiilor făcute.

3. Dă-i bani de buzunar. O dată ce a început şcoala, copiii pot primi bani de buzunar. Fie că-l plăteşti pentru anumite activităţi pe care le face pe lângă casă, fie că-l premiezi pentru note mari sau îi dai doar bani de buzunar fără să fie necesar să facă nimic în schimb, este o idee bună să începi să-i dezvolţi abilitatea de a-şi gestiona proprii bani.

4. Învaţă-l să facă economii. Cumpără-i o puşculiţă drăguţă pe care o alegeţi împreună sau un portofel, oricare ar fi instrumentul de economisire, decideţi împreună un loc în care copilul tau va urma să-şi păstreze banii.

5. Ia-l cu tine la bancă. Mergeţi împreună la bancă şi deschideţi un cont. Explică-i că banii lui, depuşi în acest cont, se vor înmulţi.

6. Redu timpul petrecut la televizor. Copiii pot fi influentaţi de numărul mare de reclame, într-un timp foarte scurt. Ei pot vedea o nouă jucărie la televizor sau un nou tip de calculator, va fi foarte greu să le explici că nu ai bani să le cumperi.

7. Explică-i ce sunt cardurile de credit. Şcolarii pot crede că banii vin din automatul de bani şi poţi pur si simplu plăti pentru orice folosind cardul de credit. Explică-i că plata cu cardul de credit implică de cele mai multe ori şi o dobândă.

8. Învaţă-l ce înseamna să fi generos. Nici o lecţie despre bani nu este completă dacă ea nu implică unele discuţii despre caritate. Ajută-l pe copilul tău să privească banii dintr-o anumită perspectivă, arătându-i că sunt multe alte lucruri, precum dragostea familiei, care au o valoare mult mai mare.

Sursa: romanialibera.ro

Recomandări