9 beneficii pe care sportul le are asupra creierului tău

9 beneficii pe care sportul le are asupra creierului tău

Cu toții știm că un stil de viață sănătos o să ne ofere multe beneficii pe termen lung, dar totodată rar le luăm în calcul, concentrându-ne mai mult pe tonifierea corpului. Iată cele mai bune modalități prin care exercițiile fizice ne ajută din toate punctele de vedere.

1. Antrenamentele te ajută să ai o memorie mai bună

Studiile arată că toate grupele de vârstă beneficiază în mod semnificativ pe baza exercițiilor fizice constante. Memoria se dezvoltă mai repede atunci când faci antrenamente regulate. Acestea sunt recomandate pentru menținerea organismului într-o stare cât mai bună de funcționare, iar sportul ajută la păstrarea sănătății creierului și previne îmbătrânirea.

2. A face sport în mod regulat iți oferă mai multă răbdare, fericire și sporește nivelul de încredere în sine

Mișcarea stimulează formarea de noi celule nervoase la nivelul hipocampului, zona cerebrală care se ocupă cu memoria, abilitatea de a lua decizii, de a planifica și de a învață lucruri.

3. Te ajută să fii mai creativă

Imaginația ta atinge cote maxime în timpul antrenamentelor. Nu este de mirare că mulți poeți faimoși au scris cele mai reușite capodopere după plimbări lungi.

4. Te ajută să gândești mai repede

Sportul îmbunătățește funcțiile creierului, chiar și atunci când dedici o jumătate de ora, timp de 3 sau 4 zile pe săptămână. Consecvența este esențială pentru acest lucru, iar în felul acesta îți vei îndepărta mintea de situațiile stresante din viață de zi cu zi.

5. Te ajută să fii, în general, mai fericită

În timp ce avem de-a face cu situațiile stresante și inevitabile sau cu pierderile și durerile vieții, un antrenament simplu de 45 de minute îți poate reda zâmbetul și îți va îmbunătăți starea de spirit într-un mod în care nu o poate face nici mâncarea junk food sau un maraton de filme pe Netflix.

6. Te ajută să te concentrezi

Tocmai de aceea este recomandat să faci un antrenament înainte de a te deplasa la birou. Exercițiile fizice sunt bune pentru starea ta de bine pentru că te ajută să te relaxezi și să te calmezi. Cercetătorii spun că au efecte vizibile asupra noastră, asemănătoare cu efectele meditației.

7. Luptă împotriva declinului funcțiilor cognitive

Exercițiile fizice stimulează neuronii care ajută la o funcționare mai bună a creierului. Sportul diminuează șansele declanșării demenței. Hormonul irisin, produs în urma efectuării exercițiilor, stimulează producerea proteinei BDNF care ajută neuronii să transmită semnalele în creier și să reziste mai mult timp.

8. Te ajută să dormi mai bine

În ziua de azi, cazurile în care persoanele se confruntă cu insomnia sunt tot mai dese. Cauzele acestei afecțiuni sunt diferite, iar cei mai mulți duc un stil de viață agitat sau se confruntă cu stări de anxietate.

9. Exercițiile fizice cresc nivelul ,,hormonilor fericirii'

Cercetările arată că endorfinele și serotonina au un efect puternic asupra calității vieții și sunt mult mai eficiente decât medicamentele antidepresive. Sursa

 

Recomandări