Activităţi potrivite copilului mic de 1-3 ani

Activităţi potrivite copilului mic de 1-3 ani

Toate mamele ar dori să-şi implice copiii în activităţi cât mai potrivite vârstei lor şi care să le fie benefice, să le confere o dezvoltare armonioasă şi pe plan fizic şi spiritual. Să vedem care ar fi cele mai indicate activităţi pentru copilul între 1-3 ani, vârstă caracterizată de exersarea continuă a capacităţilor motrice, multă energie şi maximă curiozitate.

copil

Activităţi de interior potrivite pentru copii de 1-3 ani:

• Pictat sau desenat. Aproape toţi copiii adoră să picteze sau să deseneze. Cel mai bine este să-i lăsăm să deseneze liber, exprimându-şi creativitatea, chiar dacă nouă ni se pare nepotrivit că desenează un soare verde, spre exemplu. Se poate picta/desena clasic, pe coli albe, dar pentru ieşire din rutină şi amuzament putem să le oferim un perete în camera lor pentru aşa ceva, sau să lipim un tapet alb unde să aibă voie să deseneze, să le oferim o tablă şi cretă, să-i lăsăm să se picteze pe faţă sau să ne picteze pe noi (cu culori adecvate, non-toxice, desigur) etc.

• Joaca cu plastilina. Şi aceasta este în topul copiilor, deşi unii părinţi ezită să le-o ofere de teamă că se va lipi pe covoare sau că provoacă multă murdărie. Dar dacă organizaţi joaca pe parchet sau altă suprafaţă fără textile totul va fi uşor şi plăcut.

• Jocuri de rol: de-a magazinul, de-a doctorul, la cumpărături, cu casa de marcat, acestea sunt şi amuzante pentru copii şi au şi rol educativ, şi informativ, de a-i învăţa cum se procedează în situaţii concrete din viaţă.

Activităţi în aer liber pentru copii de 1-3 ani

Când vremea ne permite ar trebui să încercăm să stăm cu cel mic cât mai mult în aer liber. Ideal ar fi ca activităţile în aer liber să se desfăşoare în zone cu adevărat nepoluate, în natură, dar acest lucru este posibil mai mult în concedii sau în week-enduri. Dacă aveţi bunici la câţiva km de poluarea din oraş nu ezitaţi şi vizitaţi-i cât mai des. Cu toate acestea, orice ieşire în aer liber, chiar şi în parcurile din oraş, este benefică unui copil. Activităţile ar putea consta în:

• Jocul cu mingea. Majoritatea copiilor sunt entuziasmaţi de jocul cu mingea şi astfel îşi dezvoltă o bună coordonare a membrelor, precizie a mişcărilor, toate însoţite de amuzament.

• Joaca pe teren special amenajat cu tobogane, balansoare etc. Joaca liberă în astfel de locuri este preferată copiilor mici şi aici pot exersa căţărări, echilibristică şi altele în condiţii de siguranţă şi sub supravegherea atentă a părinţilor pentru evitarea accidentelor.

• Studiul naturii. Este o activitate mai statică pentru copiii curioşi care au răbdare să analizeze fiecare frunzuliţă, fir de iarbă şi insectă, şi să asculte explicaţii despre ele, absorbind informaţiile ca un burete.

• Sport. Acesta nu trebuie să fie foarte riguros organizat la vârsta lor dar sunt foarte indicate: înotul, dansul, mici elemente de gimnastică etc.

Nu trebuie să excludem din viaţa copilului, chiar dacă este mic, activităţile culturale: spectacole de copii, teatru de păpuşi, opere muzicale pentru copii. Astfel ei îş vor forma de mici gusturi şi se vor obişnui să se comporte adecvat într-o sală de spectacole.

Copilul tău ce tip de activităţi preferă? I-ai organizat vreo activitate mai inedită pe care ţi-ar plăcea s-o împărtăşeşti şi altor mămici?

Recomandări