Acuzaţie gravă la nivel mondial: Johnson & Johnson ştia de câteva decenii că există azbest în pudra sa pentru copii

Acuzaţie gravă la nivel mondial: Johnson & Johnson ştia de câteva decenii că există azbest în pudra sa pentru copii

Gigantul farmaceutic Johnson & Johnson ştia de câteva decenii că în pudra pentru copii pe care o produce există azbest, care poate provoca diverse boli, inclusiv cancerul, arată o investigaţie a agenţiei de presă Reuters, care a fost publicată vineri.

 

Informaţiile despre compoziţia Johnson’s Baby Powder au fost ascunse de companie, atât faţă de public, cât şi faţă de diverse instituţii. De exemplu, J&J nu a spus FDA, autoritatea de securitate alimentară şi de sănătate din Statele Unite ale Americii, că cel puţin trei teste, care au fost efectuate de trei laboratoare diferite, între 1972 şi 1975, au arătat că există azbest în pudra de talc pe care o proceduce, iar într-un caz nivelurile raportate erau „destul de ridicate”.

 

În prezent, compania este implicată în câteva mii de procese sub acuzaţia că produsele realizate cuprind substanţe cancerigene. După mai multe decenii de acuzaţii, abia anul acesta, J&J a fost obligată să le prezinte mii de pagini de documente interne confidenţiale avocaţiilor a peste 11.700 de reclamanţi. Acuzatorii susţin faptul că talcul din produsele companiei provoacă, printre alte boli, şi cancer.

 

Documentele interne arată că, între 1971 şi 2001, în produsele J&J în care exista pudră de talc a fost semnalată prezenţa azbestului, iar oficialii companiei, cercetătorii, doctorii şi avocaţii din cadrul acesteia erau îngrijoraţi de modul în care să abordeze această problemă. Cu toate acestea, niciunul nu a anunţat că ştie de această situaţie.

Începând cu 2012 până în prezent, J&J a pierdut deja câteva cazuri răsunătoare, în urma cărora a trebuit să achite mai multe miliarde de dolari. Pe lângă diverse tipuri de cancer, cele mai multe acuzaţii au fost făcute de femei care susţin că s-au îmbolnăvit de cancer ovarian, în urma utilizării pudrei de talc a companiei drept antiperspirant sau deodorant.

Reuters susţine că i-a prezentat companiei acuzaţiile din cadrul investigaţiei sale, dar, până joi seara, reprezentanţii J&J nu au făcut niciun comentariu pentru agenţia de presă citată. Sursa

Recomandări