Afă cum poți diminua riscurile utilizării lămpii de manichiură!

Afă cum poți diminua riscurile utilizării lămpii de manichiură!

Te-ai întrebat vreodată cât de periculoasă este lampa UV folosită la manichiură, în ciuda avantajelor unei manichiuri permanente?

lampa uv

Expunerea la o lumină ultravioletă este un subiect controversat de mulți ani, majoritatea susținând că poate fi cauza principală a apariției cancerului de piele. Astăzi, există femei care folosesc acest tip de lumină cu bună știință pentru a avea o manichiură perfectă și de durată.

Unii dermatologi susțin că expunerea la lumina ultravioletă a lămpii poate crește riscul apariției cancerului de piele. Care este adevărul? Un studiu publicat recent în jurnalul de medicină JAMA Dermatology face lumină în această problemă arzătoare.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au testat nu mai puțin de 17 tipuri de lămpi de manichiură, fiecare dintre ele având caracteristici diferite. Concluziile?

În primul rând, există diferențe notabile la nivelul razelor UVA emise de aceste aparate (și chiar diferențe la nivelul aceluiași aparat, în funcție de zona expusă!). Asta înseamnă că dacă obișnuiești să frecventezi mai multe saloane dotate cu astfel de aparate ai putea fi expusă de fiecare dată unui alt grad de radiații.

În al doilea rând, deși gradul de iradiere se ridică la 8 jouli în cazul celei mai puternice dintre lămpi (în condițiile în care pentru a fi periculoase, razele UV trebuie să atingă limita de 60 de jouli pe centimetru pătrat) expunerea constantă și cumulativă la aceste aparate poate avea efect cancerigen. Cercetătorii cred că pentru a afecta ADN-ul sunt suficiente 24 de ședințe în care pielea să fie expusă progresiv la astfel de raze ultraviolete.

Și asta nu e tot! Pe lângă acest risc, expunerea la razele UV ale lămpii (la fel ca și expunerea prelungită la razele soarelui) are ca efect îmbătrânirea prematură a pielii și apariția ridurilor.

Cum poți diminua riscurile?

În primul rând rărește pe cât posibil folosirea acestor lămpi! Mai bine acordă-ți câteva minute în plus și lasă-ți unghiile să se usuce natural (sau usucă-le cu ajutorul foehnului cu aer rece!). Dacă totuși ești "dependentă" de unghiile cu gel sau de manichiura semipermanentă, atunci trebuie să iei câteva măsuri de protecție: aplică pe mâini o cremă cu SPF ridicat înainte de a-ți expune mâinile la razele ultraviolete sau folosește mănuși protectoare cărora le poți tăia vârfurile.

Tu obișnuiești să-ți faci manichiura cu gel sau ojă semipermanentă?

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări