Află ce conține cocktailul succesului cu care își începe dimineața Luminița Suveică!

Află ce conține cocktailul succesului cu care își începe dimineața Luminița Suveică!

Cunoscută ca fiind un promotor al stilului de viață sănătos, Luminița Suveică, medic nutriționist și Director al Centrului sănătate publică Chișinău, o persoană publică admirată la fiecare apariție, de altfel, ne dezvăluie, în exclusivitate, că își începe fiecare dimineață cu un cocktail al succesului pe care îl încarcă cu energie pozitivă într-un loc special amenajat.


De asemenea, nutriționista vorbește și despre importanța respectării unui regim alimentar echilibrat și ne spune cum trebuie să arate meniul de Paşte.

Dna Luminița Suveică, faptul că știți atât de multe despre hrană, despre alimente, despre nutriție, vă mai îngăduie să vă bucurți de plăcerea de a mânca?

Plăcerea de a mânca pentru mine înseamnă, în primul rând, o mâncare de calitate, care să cuprindă cât mai mulți nutrienți. Cel mai mult îmi plac salatele, în care pot adăuga mai multe ingridiende (de exemplu, salata cu diverse frunze la care îmi place să adaug măsline, mozzarella, ton, legume în asorti, pește etc.) Am o plăcere enormă atunci când pot să petrec mai mult timp la bucătărie și să pregătesc bucate gustoase pentru familia mea.

Un stil de viață sănătos înseamnă renunțarea la pofte și mici plăceri?

Un stil de viață sănătos pentru mine nu este renunțarea la pofte și plăcere. Mult mai complicat este să ții o dietă decât să te alimentezi sănătos zilnic, aceasta se transformă în deprindere și vine o perioadă când nici nu te mai gândești la un anumit regim, atunci când stomacul este în armonie cu creierul, deci, trebuie să găsim echilibrul. Regula de aur în alimentația sănătoasă este de a consuma alimente pregătite acasă, bogate în mulți nutrienți și consumate lent, și să respectăm norma.

Există vreun produs de la care nu vă puteți abține?

Nu am așa produs, deoarece am o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți. Prefer să întocmesc un meniu pentru o săptămână pentru familia mea și în așa mod alimentația este variată și echilibrată. Pe masă mea sunt zilnic diverse semințe, nuci, alune, fructe proaspete, dar și fructe uscate, care sunt bogate în multe microelemente și vitamine. De asemenea, nu lipsesc mierea cu care îmi încep și îmi termin ziua.

Cum arată meniul dvs dintr-o zi obișnuită? Care este mâncarea dvs preferată?

Meniul zilnic este divers, de cel puțin trei ori pe săptămână consumăm pește, 1-2 ori pe săptămână sunt și bucate din carne (am băieți și nu le poate lipsi carnea).
Îmi încep diminețile cu un cocktail, pe care eu îl numesc cocktailul succesului și pe care îl pregătesc cu mută dragoste de cu seară - acesta constă din 1linguriță de miere, 1linguriță de ginseng și câteva picături de suc de lămâe la un pahar de apă. Îl pregătesc cu dragoste și îl pun să se încarce cu multă energie pozitivă în ungherașul meu spiritual (este un ungheraș cu icoane aduse din diferite țări, unde am călătorit și, desigur, când pun paharul, aprind candela și fac semnul crucii, rostind și rugăciunea TATĂL NOSTRU. Așa se încarcă coctailul zilnic.
La micul dejun prefer să beau o cafea (doar una pe zi), mânânc cereale, diverse terciuri cu lapte, în care adaug semințe, nuci și fructe uscate, de asemenea pot să consum și brânză, cașcaval (dimineața se poate consuma de toate), masa de prânz o iau la cantina de la serviciu și, de obicei, servesc o supă și salată, iar seara servim cina în familie. Cina o pregătește cel care vine mai devreme, de altfel, soțul meu gătește foarte gustos. La cină îmi place să stau cu băeții la masa, iar în farfuria mea de obicei este mai multă salată, puțină carne ori pește. Cina ar fi bine să fie servită până la orele 19.00 dar, din păcate, atunci când am program încărcat o servim și mai târziu. Cu cât mai târziu servesc cina, cu atât mănânc mai pușin din bucatele de bază, deoarece metabolismul seara este mai lent. Pentru îmbunătățirea digestiei consum salate din crudități și fructe.

10801809_446170398875187_7928849508188198337_n

Ce nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră zilnică?

Nu trebuie să lipsească din alimentația noastră zilnică cerealele, fructele, legumele, lactatele.
Ce greșeli fac oamenii, în preajma sau în timpul sărbătorilor, din punct de vedere alimentar?
Cele mai mari greșeli sunt că se pregătesc prea multe bucate, cu multe grăsimi și carbohidrați, și se sărbătorește mai mult cu stomacul decât cu sufletul. Pe mesele de sărbătoare ar trebui să fie și flori, lumânări, decoruri care să bucure ochiul și sufletul, dar nu doar bucate.

Dacă am văzut care sunt greșelile, acum să ne spuneți și cum trebuie să le remediem?

Dacă am greșit, trebuie să recuperăm prin arderea caloriilor – prin efort fizic, dar și cure de detoxifiere bazate fie pe salate de crudități, ori pe brânză degresată saui hrișcă etc.
Un aspect foarte important este felul în care gătim. Care este cel mai sănătos mod de preparare?
În primul rând trebuie să folosim cât mai puțin produse procesate, să pregătim bucate în condiții de casă, fie fierte sau coapte, nu recomand produsele prăjite.

Ne spuneți 3 reguli pe care nu le încălcați niciodată în bucătărie?

Nu folosesc prăjitul, folosesc doar grăsimi vegetale, sunt foarte atentă când adaug sarea în bucate.

Crăciunul e sătul şi Paştele, fudul, spune o vorbă din popor. Cum trebuie să ne alimentăm după cele 40 de zile de post? La ce trebuie să fim atenți?

În primul rând, trebuie să ieșim lent din post, să continuăm să consumăm vegetale, mai ales crudități, iar carnea recomandată pentru masa de Paște ar fi mielul, care este o carne dietică, bogată în vitaminele grupei B, ouă roșii vom mânca doar 2 pe zi și o felie mică de pască. Fructe și legume se consumă căt mai multe pentru a ameliora digestia, se recomandă de asemenea brânzeturi, dar nu se recomandă carnea grasă.

Cum arată meniul de Paşte al dvs? Ce nu vă lipsește de pe masa de Paşte?

Nu pregătesc prea multe bucate, tradițional este pasca, mielul, oule roșii, brânza, fructe și legume, dar și flori, lumânări, pentru suflet.

Deși sunteți persoană publică nu prea știm foarte multe detalii din viața dvs privată. Povestiți-ne puțin despre familia dvs…

M-am născut în Chișinău, dar deoarece părinții erau foarte ocupați, mi-am petrecut copilăria la bunei, într-un sat micuț, dar foarte drag și pitoresc, la poalele stâncei din satul Molești, raionul Glodeni. Sunt căsătorită, soțul meu este inginer, am un fiu, Andrei, care încă învață la liceu.

Care sunt pasiunile care va detasează de agitația cotidiană?

Să servesc cina sau să stau la un ceai cu familia mea și să discutăm, să merg la sport, dar și la diverse evenimente publice.

Va mulțumesc!

5 lucruri care nu se ştiu despre Luminiţa Suveică

• Cartea favorită: Deil Carneghi
• Filmul preferat: Scarlet
• Muzica pe care o ascultaţi: clasică
• Locuri de evadare: deplasări peste hotare la congrese și conferințe internaționale, dar și vizita unor locuri sfinte (periodic merg la mănăstire)
• Parfum: Coco Chanel

Text: Alina MATEI
foto: arhivă personală

Recomandări