Află cum se sărbătorește Paștele în alte țări!

Află cum se sărbătorește Paștele în alte țări!

Paștele este sărbătoarea care reunește familiile, indiferent de locul din care provin. Festivaluri speciale, târguri, vânători de ouă și obiceiuri tradiționale respectate din moși strămoși: acestea sunt doar o parte dintre activitățile specifice sărbătorii desfășurate pretutindeni.

Finlanda

Dacă se întâmplă să te afli în această țară de Paște, vei observa focuri de tabără uriașe aprinse în ajunul sărbătorii. Familiile obișnuiesc să se adune în jurul focului în ideea că acest gest va alunga spiritele rele.

Polonia

În Polonia, bărbatul din casă nu are voie să se implice în pregătirile pentru sărbătoare, așa că cei mai mulți domni stau afară și practică sport. Se spune că dacă încalcă regulile, domnilor nu le va mai crește mustața.

Elveția

Copiilor din Elveția li se spune că cel care aduce ouăle colorate este cucul.

Rusia

Culoarea ouălor diferă în funcție de zona din care provin cei care le vopsesc. În ziua de Paște, copiii și adulții din această țară nu le ciocnesc, ci le sparg cu ajutorul unor cuie, acest gest semnificând crucificarea lui Iisus.

Anglia

În Anglia mesele tradiționale, paradele și schimbul de cadouri sunt obiceiuri care se respectă din moși strămoși. Tot aici se organizează jocuri speciale specifice și, cu toate că atmosfera este destul de veselă, ea nu se compară cu nebunia care are loc în aceeași țară de Craciun.

Suedia

În această țara, în amintirea suferințelor petrecute de Iisus, în vinerea dinaintea Paștelui, tinerii “se biciuiesc” cu nuiele de mesteacăn decorate și împodobite.

O altă tradiție legată de Paști este sărbătorită în Joia Mare; conform tradiției, această perioadă era legată de vrăjitoare, ce simbolizau ghinionul, astfel pentru a le alunga erau aprinse focuri, iar oamenii făceau zgomote ciudate și acestea zburau către “Bllkulla”. Astăzi acest eveniment este sărbătorit pentru amuzamentul copiilor.

Olanda

Paștele în Olanda este marcat de carnavalurile care preced perioada de post și penitență. Pregătirile pentru carnavaluri încep încă din anul anterior în cea de-a 11 zi a celei de-a 11 luni, când un consiliu de 11 persoane se întâlnește pentru a pune la cale programul carnavalurilor. În timpul carnavalurilor, olandezii participă la diverse petreceri, parade și baluri mascate.  În fiecare oraș o persoană este aleasa Prințul Carnavalului și îi sunt înmânate cheile urbei.

În prima zi de Paște, olandezii obișnuiesc să ia masa în familie. Masa este atent decoarată de gospodine cu ouă colorate și flori de primăvară. Nelipsită din meniul tradițional al olandezilor este „Paasbrood”, un fel de pâine dulce care conține struguri și stafide.

Argentina

În partea de nord a acestei țări se organizează un carnaval. Toată lumea se pregătește de sărbătoare în sunetele muzicii, se consumă două tipuri de băuturi - aloja și chicha - iar oamenii se îmbracă în poncho-uri și poartă pălării, în credința că astfel se vor feri de duhurile malefice.

În ziua de marti care precede Miercurea Cenușie (prima zi a Postului Paștelui), se desfășoară ceremonia “tincunoaco“. Mamele și bunicile se adună, așezându-se pe două rânduri în jurul unei arcade făcute din ramuri de salcie și decorate cu flori, fructe, dulciuri și lanterne micuțe. Cele două grupuri se întâlnesc apoi sub această arcadă și își dăruiesc câte o păpușă, pe care în prealabil o atinge fiecare de frunte. Ritualul acesta constituie o ceremonie sacră, despre care se consideră că semnifică legătura indestructibilă care le unește pe femei și pe care nu o poate desface decât moartea.

În Sâmbăta Mare, carnavalul ajunge la apogeu. Femeile, îmbrăcate în cămăși largi, poncho-uri viu colorate și purtând pălării albe, interpretează cântece folclorice și dansează în onoarea lui Pukllay (o zeitate despre care se spune că este spiritul întregului carnaval). După încheierea ceremoniei, se sacrifică o oaie, ceea ce simbolizează sfârșitul carnavalului.

Egipt

Postul Mare dureaza 55 de zile, în acest interval nefiind îngăduit să se mănânce carne, pește, ouă sau lapte. Principalele alimente care se consumă sunt fructele și legumele. Duminică, bisericile sunt împodobite cu ramuri de palmier și flori, iar copiii primesc ramuri de palmier udate cu apă sfințită, pe care le duc acasă și le păstrează pe întreg parcursul anului. Luni, în cea de-a doua zi de Paște, se sărbătorește un vechi festival al primăverii - oamenii ies în parc, în grădinile publice și fac schimb de ouă colorate.

Grecia

Prima ceremonie este ținută în Vinerea Mare, cunoscută ca și ziua coborârii trupului Mântuitorului de pe cruce. Catafalcul este scos din altar și purtat pe străzile orașului, urmat de credincioși cu lumânările aprinse. Sâmbăta Mare este dedicată pregătirilor, iar atmosfera generală este de voioșie și bună dispoziție, pentru că se știe că nu a mai rămas mult timp până la Înviere. Bisericile sunt decorate de sărbătoare, oamenii sosesc pe înserat, având lumânări, iar la miezul nopții iau lumină și își spun “Hristos a Înviat!” (în limba greacă, “Christos anesti!”).

În prima zi de Paște au loc, în aer liber, diferite manifestări de bucurie pentru Învierea Domnului, consumându-se supă de miel, friptură de miel, ouă, salate și prajituri speciale. De asemenea, grecii mănâncă o pâine rotundă (lipie), ornată cu o cruce făcută din ouă roșii, care se numește Christopsomon.

Statele Unite ale Americii

Pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Paștele este sărbătorit în diferite moduri, pentru că oamenii aparțin mai multor confesiuni religioase. În marile orașe au loc manifestări, iar oamenii ies pe străzi îmbrăcați în haine noi. Paradele sunt de obicei conduse de o persoană care duce o lumânare sau o cruce. De Paște, se mănâncă preparate din carne, cartofi și diferite legume.

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări