Alina Matei. 39 de lecții de viață în 39 de ani

Alina Matei. 39 de lecții de viață în 39 de ani

Nu e mult, dar nici puțin. E suficient cât să pot spune că am trecut prin multe. Am învățat să mă încred în Dumnezeu, am înțeles că fericirea vine din interior și că nu succesul îți aduce liniștea.

Alina Matei

Am învățat că fiecare om are drumul lui și că drumul meu e unul presărat cu multe bucurii și multă dragoste. Am învățat să descopăr în oameni ce e mai bun și să le respect alegerile... Doamne, cât mi-a luat să înțeleg cum trebuie s-o fac! Dar nu acesta a fost cel mai greu lucru în ultimii 39 de ani ai mei. Cel mai greu mi-a fost să am încredere în mine.

Am reusit să redescopăr copilul din mine, femeia din mine, prezențe care erau uitate de mult.
Despre lucruri am aflat că ele trebuie doar folosite, iar sufletele mângâiate. Nu mi-a spus nimeni acest lucru, a trebuit să învăț în timp și să repet de mai multe ori aceleași greșeli.

Azi știu că am învățat din fiecare experiență, din fiecare întâlnire și cu fiecare om.
Am învățat că viața nu ar fi atât de frumoasă dacă nu ar exista momentele mai grele din ea și că, atât timp cât sunt sănătoasă, o pot lua de la capăt. Și, tot azi, știu că e în regulă să nu fiu perfectă în ochii lumii dacă în ochii copiilor mei sunt cea mai bună mămică din lume.

Iată cele 39 de lecții învățate până acum:

1. Fericirea vine din interior. Petrecem prea mult timp căutând fericirea în bunuri materiale, însă ne dăm seama târziu că fericirea e în noi, ea vine din interior, depinde de tine. Construieste-ți viața așa cum crezi tu că e mai bine, așa cum îți spune inima și rațiunea.

2. Luptă pentru ce ți-ai propus! Întotdeauna!

3. Schimbă-ți modul de a gândi. Atunci când te simți supărat, speriat, rănit - încearcă să vezi situația din alt punct de vedere, abordează problema din alt unghi, poate nu e totul chiar așa de rău cum ți se pare.

4. Îmbină echilibrat serviciul, familia și interesele personale.

5. Renunță la nevoia de a-ți plânge de milă, de a vorbi tot timpul despre problemele tale. Nicio problemă nu-și găsește rezolvarea dacă vorbești în permanență de ea. E sănătos și necesar până la un punct să exprimi ceea ce te macină, dar e de neînțeles când asta devine un job full-time. Concentrează-te pe soluții!

6. Nimic nu este întâmplător! Deși întâlnim oameni care adesea ne rănesc, trebuie să recunoaștem că toate astea se întâmplă cu un anumit scop și, desigur că toate relele s-au întâmplat pentru ca în final să ne bucurăm de cele bune.

7. Încrederea. În momentele grele trebuie să știi că Universul te sprijină, că totul se va rezolva. Chiar dacă nu ai un prieten, să știi că Dumnezeu este cel în care trebuie să ai încredere, El te va ajuta.

8. Crede în tine!

9. O plimbare în natură vindecă! Respirând aerul proaspăt, admirând peisaje frumoase, te vei descătușa de toate gândurile și problemele.

10. Oamenii răniți îi rănesc și pe cei din jur. Adesea fără să vrem, atunci când suferi îi rănești pe cei din jur, cu fapte, cu vorbe. Poate din acest motiv este mai bine să păstrezi distanța o perioadă de timp cu oamenii la care ții, pentru că altfel nu știi care vor fi urmările.

11. Învață de la copii. Învață cum să te joci, cum să te bucuri de viață. Învață să împarți, să creezi, să-ți imaginezi. Învață cum să ai încredere, să nu-ți fie teamă că ai să cazi, să te ridici și să o iei de la capăt. Învață cum să nu accepți un NU ca răspuns final, când e vorba de ceea ce vrei cu adevărat. Învață cum să pui întrebări simple atunci când ceva nu ți-e clar.

12. Perfecțiunea este o iluzie. O iluzie și încă una destul de dureroasă. Nu poți să fii perfectă, e omenesc să greșești. Nu poate să-ți iasă totul perfect. Ăsta e gândul cu care trebuie să te obișnuiești și să-ți ierți imperfecțiunile!

13. Fă ceea ce îți place. Și dacă ceea ce îți place nu îți dă siguranță financiară, atunci fă-o ca un hobby. E clar că nu prea ne permitem acest lux, dar pentru starea ta de bine e necesar ca măcar o parte din activitățile zilnice să le faci pentru că vrei și nu pentru că trebuie.

14. Sărbătorește-ți succesul. Bucură-te de succesele tale, organizează-ți o vacanță, o petrecere, fii mereu cu zâmbetul pe buze.

15. Iartă! Și aici nu vorbesc de a ierta pe cineva anume, iartă-te pe tine. Acordă-ți o a doua șansă în ceea ce crezi ca nu-ți va reuși. Vorbește cu tine însăți, hotărăște pentru tine ce anume vrei, ajunge la un compromis cu tine însăți.

16. Suntem cu toții extrem de intuitivi. Oare când vom învăța să fim mai tăcuți și să ascultăm mai mult? Ascultă-ți inima. Ea, cu siguranță, știe ce-i trebuie sufletului tău.

17. Lasă inima să-ți radieze! Ești unică! Trăiește viața așa cum simți tu, așa cum vrei și hotărăști tu. Bucură-te de viață.

18. Totul este posibil! Asta doar dacă îți doresti. Doar de dorință este nevoie ca să reușești să te bucuri de triumf.

19. Adaptează-te! La oameni noi, la situații noi. Schimbarea nu e ceva ce ar trebui să te sperie. Rutina – da! Evoluția se produce prin schimbare, niciodată prin rutină.

20. Nu lua viața prea în serios! Zâmbește, iubește, riscă, distrează-te! Viața poate să fie amuzantă dacă îi dai voie!

21. Înconjoară-te de oameni care te iubesc și te sprijină. Sprijină-i și iubește-i și tu!

22. Învață să dansezi. Dansul este unul din cel mai bun antidepresiv. Mișcări lascive, pasiune, dragoste - sunt sentimente ce-ți vor provoca dansul și îți vor ridica moralul.

23. Să dăruiești este secretul de a primi. Nu poti să aștepți de la cineva ceva fără să dai. Și nu vorbesc aici de cadouri materiale, ci în general, de tot, în special de sentimente!

24. Și tot la această temă: să nu dai prea mult! Uneori se întămplă că, plin de sentimente, tu dai și tot dai orbește, fără să primești. Iată de ce trebuie să știi și când să te oprești.

25. Spune “Da”! Dacă ceva te emoționează, îți crează dorință, atunci spune "da", e mai bine să-ți pară rău că ai făcut ceva, decât să ai remușcări că nu ai făcut.

26. Niciodată nu te compara cu alții! Uneori ne dezvoltăm mai mult decât prietenii noștri. Asta nu înseamnă că ei nu sunt suficient de buni sau că tu ești rău, înseamnă că mergeți pe căi diferite. Înseamnă că a venit momentul ca fiecare să meargă pe calea sa, fără răutăți și invidii.

27. Vârsta e doar o cifră și nu trebuie să intri în depresie atunci când ea crește, ci dimpotrivă, să te bucuri, pentru că dacă vei trăi corect, vârsta ta va reflecta doar înțelepciune și frumusețe.

28. Scapă de frică. Depășește-ți temerile. Adevăratele pericole oricum nu apar cu preludiu și, în general, ne este teamă doar de ceea ce nu cunoaștem. Fii flexibilă, fă ceea ce te sperie, o să-ți devină cunoscut și teama va dispărea. Frica e un sentiment prin care trebuie să treci ca să-l poți depăși și e cea din care poți învăța cele mai multe lucruri!

29. Ai grijă de tine! Tratează-ți corpul cu dragoste și grijă. Organizează-ți un mod de viață sănătos, echilibrat, liniștit. Mănâncă sănătos și corect, practică sportul, odihnește-te când simți nevoia. Simte-te confortabil în propria ta piele!

30. Fă astfel, încât cei din jurul tău să se simtă iubiți! Cu siguranță fiecare persoană are oameni pe care îi iubește și la care ține. Nu uita de ei. Sun-o pe mama ta, pe bunica ta, zilnic, spune-i c-o iubești. Vizitează-i! Amânând asta, vei ajunge să-ți pară rău, timpul trece repede și atunci când vei vrea să mergi în vizită ai putea să nu mai ai la cine.

31. Prezentul este perioada în care trăim. Da, da, prezentul, nu trecutul și nici viitorul. Iartă-ți trecutul, împacă-te cu el, fă-ți planuri pe viitor, dar trăiește în prezent!

32. Petrece timp cu tine însăți. Trăiește pentru tine și pentru nimeni altcineva. Renunță la încercările de a impreisona pe toată lumea. Nu cunosc nici măcar un singur om împăcat și fericit, care să fie dependent de părerile celor din jur. Trăiește în conformitate cu propriile gânduri, nu cu așteptările celorlalți.

33. Fii generos. Ajută-i pe cei mai slabi. Trebuie să știm să ne ajutăm reciproc.

34. Învață să mulțumești! Să mulțumești pentru bine, pentru mai puțin bine. E imposibil ca drumul vieții să fie drept.

35. Noi nu suntem centrul Universului. Deși ego-ul nostru nu ne premite adesea să recunoaștem multe lucruri care ne-ar discredita, trebuie să învățăm să fim mai toleranți cu oamenii din jur și să ne recunoaștem greșelile.

36. Lumea are nevoie de mai multă dragoste și zâmbet! Iubește cât mai mult, îmbrățișează cât mai mult, trăiește clipa! Iubește tot ce ai!

37. Citește în permanență. Investește în tine!

38. Comportă-te și vorbește cu respect fiecărui om. Viața îți arată mereu că nu trebuie să judeci oamenii și situațiile din jurul tău, pentru că nu poți avea o privire de ansamblu.

39. Am învățat că poți deveni mamă și la 39!

Cu drag de voi, 

Alina MATEI

Recomandări