Alina Onova, specialist în încaplusarea placentei umane! De ce aleg unele mame să-și conserveze placenta?

Alina Onova, specialist în încaplusarea placentei umane! De ce aleg unele mame să-și conserveze placenta?

Când Tom Cruise a aflat că va fi tată a exclamat fericit că are de gând să mănânce placenta copilului său! Nu știm dacă acest lucru s-a întâmplat cu adevărat, cert este că există o mulțime de proaspeți părinți care folosesc placenta noului-născut în cele mai neobișnuite moduri – de la bijuterii ce conțin placentă și până la cosmetice sau medicamente din placentă. Acest trend se conturează, discret, și în R. Moldova și a stârnit deja interesul multor mame dornice să-și conserveze placenta.

Alina Onova este o tânără antreprenoare din Chișinău, care le ajută pe mămici să celebreze experiența unică a nașterii prin încapsularea propriei placente. Mai exact, o deshidratează și o transformă în pulbere, care este introdusă ulterior în capsule comestibile și despre care se spune că îi dă mamei un plus de energie după naștere, creşte cantitatea de lapte matern, creşte imunitatea şi scade riscul instalării despresiei postpartum, datorită faptului că echilibrează nivelurile hormonale. Numită și "pomul vieții", placenta conţine, pe lângă proteine şi grăsimi, şi vitamine şi minerale precum fier, B6 sau B12.

Vă invităm să aflăm mai multe despre această practică de la Alina Onova, specialist în încapsularea placentei în suplimente alimentare.

Alina, ce înseamnă încapsularea placentei și cum decurge acest proces?

Încapsularea placentei este un proces prin care placenta este deshidratată, făcută pulbere iar apoi pusă în capsule ce se înghit cu apă, ca orice medicament. Întreg procesul nu este dificil, ci mai degrabă necesită atenție și responsabilitate maximă. De regulă, se folosește placenta proaspătă a femeii care a născut, iar preparatele realizate din placenta sa funcționează doar pentru ea, deoarece conține toți nutrienții de care corpul ei are nevoie.

Pe de altă parte, se poate încapsula și o placentă congelată, nu mai veche de un an de la naștere, însă, cu cât placenta este mai proaspătă, cu atât beneficiile sunt mai mari. De aceea, hotărârea de încapsulare a placentei trebuie luată înainte de a naște.

Care sunt beneficiile consumului de placentă?

În trecut, fiecare popor avea tradițiile sale de folosire a placentei, fiind considerate sacre. Și chiar dacă acestea erau diferite, întotdeauna tratau placenta cu respect și niciodată nu o aruncau, așa cum se face în ziua de astăzi.

În Rusia, placenta se considera un fel de scut protector pentru noul-născut, reprezenta legătura fizică și energetică între mamă si copil, de aceea era îngropată, invocându-se protejarea copilului. De fiecare dată placenta era îngropată într-un anumit mod: în grădină, la rădăcina unui copac (copacii erau diferiți în cazul băieților și a fetițelor) sau se îngropa sub pragul casei părintești, ori era pusă în temelia casei care se construia, mai ales dacă această casă urma să fie a copilului respectiv.

Dacă vorbim despre țările asiatice, anume acolo a început să fie consumată placenta. Este o practică pe care o întâlnim și la mamifere, care își mănâncă placenta imediat după nașterea puilor, o fac din instinct, pentru o restabilire mai rapidă.

Într-adevăr, s-a constatat că placenta acționează pozitiv asupra organismului și ajută femeile care au născut să se refacă mai rapid. Convinse de proprietățile miraculoase, proaspetele mămici din China își mănâncă, de mii de ani, placenta. Ele consideră că este o practică foarte sănătoasă, întrucat îți ajuți întreg organismul să se reface după naștere. Cei care se ocupau de uscarea placentei și prepararea diferitor medicamente sau tincturi erau tămăduitorii din China. În medicina tradițională chineză există chiar o anumită metodă de uscare a placentei și de preparare a capsulelor.

În țările ex-sovietice lipsește obiceiul de a-ți consuma placenta. Pentru majoritatea femeilor subiectul stârnește repulsie, revoltă și multe controverse deopotrivă. Placenta, în viziunea lor, este un lucru de-a dreptul dezgustător, un deșeu medical care trebuie aruncat neapărat. E păcat, deoarece în acest fel femeile își privează organismul de un suport inimaginabil după naștere, mai ales în cazul celor care au avut o naștere dificilă.

Încapsularea placentei a devenit foarte populară în SUA, în Anglia și Australia, unde fiecare a doua femeie își încapsulează placenta. Acolo pe medici nu îi șochezi cu astfel de practici, ci dimpotrivă, chiar ei întreabă lăuza dacă vrea să-și încapsuleze placenta, iar de această metodă se ocupă companii serioase. În Moldova această practică abia începe să se dezvolte și cred că va fi nevoie de mulți ani, poate chiar zeci de ani, ca să fie considerată normală, atât printre femei, cât și în rândul medicilor.

Cine își poate încapsula placenta și în ce cazuri pot fi consumate aceste capsule?

Orice femeie își poate încapsula placenta! Cu atât mai mult cu cât aceasta poate fi transformată în suplimente alimentare personalizate și poate fi consumată în mod civilizat, în capsule. Consumul placentei este recomandat tuturor femeilor care au născut, chiar și celor care au născut ușor, însă placenta face minuni în cazul mamelor care au avut o naștere dificilă, traumatizantă, care au suferit hemoragii sau au născut prin cezariană.

Placenta este o sursă puternică de minerale, vitamine, hormoni și alți nutrienți. Ea conține fier, vitamina B12 și diverși hormoni: interferonul ajută împotriva infecțiilor bacteriene, virale și parazitare; oxitocina reduce durerea și declanșează instinctul matern, iar prolactina stimulează lactația. Nu mai zic că mai conține și o cantitate de CRH, un hormon eliberator al cotricitropinei, care reduce stresul.

În momentul nașterii, placenta este o sursă importantă de celule stem, care pot fi recoltate din placentă și cordonul ombilical numai în câteva minute de la naștere.

O metodă foarte bună de a preveni hemoragia post-partum este să îi dai mamei să mănânce o bucățică din placenta sa – toate moașele cunosc acest secret. Într-un cuvânt, placenta are o grămadă de nutrienți care pot ameliora starea femeii care tocmai a născut.

Vă voi povesti o istorioasă pe care mi-a relatat-o o doula despre un medic care lucra în secția de chirurgie sau traumatologie, nu am reținut și care, pe timpurile sovietice se străduia să facă rost de placentele care rămâneau după naștere, pe care le congela și ulterior le tăia în bucăți mici și le aplica pe rănile bolnavilor. El spunea că placenta cicatriza rănile foarte rapid și, efectiv, din această cauză era la mare căutare printre medici. Păcat că acum aceste cunoștințe s-au pierdut.

Câte capsule rezultă dintr-o placentă?

Dintr-o placentă se obțin în jur de 150-250 capsule de mărimea 0. În general, cantitatea de capsule este determinată de mărimea placentei.

Cum se păstrează corect aceste capsule? Au termen de valabilitate?

Dacă sunt folosite activ, imediat după naștere, capsulele se păstrează într-un loc uscat și întunecat. Ulterior, se pun la congelat și se pot păstra până la 5 ani. Se consumă în caz de stres, oboseli cronice, tulburări emoționale, disfuncții hormonale, dureri menstruale și pot fi folosite chiar și pentru o viitoare sarcină.

Cât de deschise sunt mămicile noastre la această practică?

În ultimii ani tot mai multe femei se interesează de conservarea placentei, însă totuși, majoritatea, privesc consumul de placentă drept o nebunie. Se interesează de placenta lor mai mult mamele care vor să nască natural și care sunt împotriva administrării medicamentelor. De asemenea, și mamele care nu vor să-și lase placenta în spital, conștiente fiind că este un organ prețios, doar nu degeaba există în lume o piață neagră pe care se vând organe, inclusiv placenta, din care se fabrică medicamente și produse cosmetice.

În general, în Moldova li se permite mamelor să își ia placenta acasă după ce au născut sau există restricții în acest sens?

În lege nu se menționează în niciun fel că ar fi interzis acest lucru. Există o lege privind gestionarea deșeurilor medicale, dar poți numi o placentă un deșeu medical? Este o parte din femeie, de aceea, dacă dorește, aceasta are dreptul de a-și lua placenta. Chiar și după o intervenție chirurgicală de eliminare a pietrelor, pacienții au voie să păstreze acele pietricele ca amintire. Și stomatologii îți pot oferi, cu bucurie, dinții extrași. În același timp, legea nu stipulează că a-ți lua placenta este ilegal!

Dar, pentru că în țara noastră, a-ți lua placenta acasă după naștere, și nu neapărat pentru încapsulare (adesea este luată pentru a fi îngropată), este o practică nouă, lucrătorii medicali din maternități sunt foarte sceptici, drept pentru care apar dificultăți. Mulți motivează că este împotriva legii, dar, așa cum am spus mai sus, nu există o lege în acest sens.

Din experiență, pot spune că cei mai dispuși să îți dea placenta după naștere sunt medicii de la Maternitatea nr 2 din capitală. Lucrătorii medicali din această instituție susțin pe deplin ideea că o femeie are dreptul deplin de a dispune de o parte a corpului ei după cum crede de cuviință!

De asemenea, îți poți lua placenta dacă ai născut la Medpark, dar numai după ce semnez un certificat prin care îți asumi întreaga responsabilitate.

În celelalte maternități poți întâlni impedimente în acest sens, dar totul depinde de medicul care te va asista la naștere. Cert este că, dacă ești hotărâtă să îți iei placenta după naștere, nimeni nu te poate împiedica să faci acest lucru. Este bine ca, până la naștere, să faci o solicitare în scris către medicul-șfe al maternității și să informezi despre dorința de a-ți lua placenta, făcând referire la dreptul de a-ți folosi placenta în scopuri proprii.

Conducerea maternității este obligată să accepte cererea și să o semneze, deoarece nu există temei legislativ pentru refuz. În caz contrar, dacă vi se refuză semnarea cererii, vă puteți plânge mai departe în instanțe.

A existat un caz când i s-a promis mamei că își va putea lua placenta, iar după naștere, medicul-șef a interzis acest lucru, făcând apel la o lege care nu există.

Unde ați însușit tehnica încapsulării placentei?

Am învățat de la Daria Lepskaya, un specialist foarte bun din Rusia care, la rândul ei, a fost instruită direct în Statele Unite ale Americii.

În afară de capsule, cum mai poate fi folosită placenta? Ce alte metode de utilizare a placentei există?

O altă modalitate de consum a placentei este transformarea ei în tinctură, prin macerare, care spre deosebire de capsule, poate fi păstrată toată viața. Tinctura placentară necesită un timp de preparare mai mare, în jur de șase săptămâni, deci nu este posibil să fie administrată imediat după naștere, atunci când este cel mai necesar.

Tinctura placentară poate fi utilizată în menopauză, deoarece multe femei depășesc cu greu această perioadă, iar unele folosesc hormoni sintetici, care dau dependență. Desigur, în acest caz, este mai bine să folosească un medicament hormonal, numai că din hormoni naturali, proprii!

Din placentă se mai poate face și balsam placentar. Mulți au auzit despre efectul miraculos al produselor cosmetice pe bază de placentă, dar nu este mai bine să se folosească în acest scop propria placentă, decât placentă de animale (de regulă, de la porci) sau a altor femei (în Japonia se produc oficial produse cosmetice din placentă umană și costă foarte scump!)?

Balsamul este făcut din uleiuri, prin presare la rece, de Shea, cacao, nucă de cocos și ulei de măsline, la dorință se pot adăuga uleiuri esențiale preferate de mamă. Balsamul poate fi utilizat de către mamă pentru ten sau păr, dar la fel de bun este și în cazul problemelor pielii copilului, pentru îngrijirea cicatricii după cezariană, epiziotomie sau pentru mameloanele crăpate, o problemă ce apare frecvent în alăptare. Singurul dezavantaj este că poate fi păstrat doar 3 luni, în frigider, dar, având capsule, mama poate comanda un nou balsam pentru care se utilizează pulbere placentară.

Placenta este bogată în colagen şi celule care regenerează pielea de aceea se prepară creme foarte eficiente pentru ten din ea.

Înainte de încapsulare, profilul placentei poate fi imprimat pe hârtie și apoi înrămat, obținându-se forma unui arbore al vieții care dispune și de o simbolistică aparte: placenta - coroana de copac, toate venele - ramurile și cordonul ombilical – trunchiul copacului, de aceea nu este de mirare că placenta mai este numită „arborele vieții”!

Ar mai fi de precizat că toate mamele care îș încapsulează placenta primesc un cadou frumos și inedit – cordonul obmilical uscat și modelat în formă de inimă, ca un fir care o leagă de copil.

Vă mulțumesc, Alina!

Precizăm că placenta este un organ cărnos care se formează în timpul sarcinii, are rolul de a conecta mama cu fătul, oferindu-i acestuia din urmă substanţele nutritive de care are nevoie şi protejându-l de o bună parte dintre cele nocive. Placenta are o formă aproximativ circulară, cu un diametru cuprins între 18-23 cm şi o grosime de 3-6 cm. Greutatea ei depinde de greutatea fătului, dar o medie ar fi de 500 g. În esență, placenta este formată din celule fetale. Nu întâmplător testele pentru depistarea anomaliilor cromozomiale ale fătului constau în recoltarea unei mici porțiuni din placentă (la începutul sarcinii, în săptămânile 6-11) și în analizarea ei (placenta și fătul fiind identici din punct de vedere genetic). În lume există un adevarat trend de a produce cosmetice și medicamente cu extract din plancenta umană. În America s-au scos și cărți de rețete cu placentă.

Alina Onova poate fi găsită pe pagina sa de Facebook!

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală, www.monetnicole.com

Recomandări