Alina Vdovicenco, despre experienţa unei naşteri la Paris…

Alina Vdovicenco, despre experienţa unei naşteri la Paris…

Cu Alina Vdovicenco am fost colege de facultate şi după absolvire drumurile noastre s-au mai intersectat uneori în interes de serviciu. De aceea mare mi-a fost mirarea când într-o bună zi am aflat că Alina a plecat în Franţa. Câteva luni mai târziu am admirat-o în poze cu o burtică care începea să prindă contur, iar acum patru luni a născut la Paris o fetiţă splendidă. De aceea, în momentul în care am aflat că familia Vdovicenco a revenit acasă pentru o scurtă vacanţă am ţinut neapărat să ne întâlnim pentru a discuta ca între noi fetele despre experienţa naşterii la Paris…

Alina, te felicit cu naşterea acestei minunăţii pe nume Amelie-Celine şi să aflu cum e maternitatea de factură pariziană?

Vreau să încep cu aceea că nu voi face comparaţii între aici şi acolo, pentru că toată perioada de sarcină şi naşterea s-a petrecut în Franţa. Amelie a fost un copil planificat, de aceea înainte de a rămâne însărcinată am ţinut să merg la un ginecolog pentru un examen de rutină. Spre marea mea mirare, am fost programată abia peste două luni. Am aşteptat cele două luni, apoi am mers la medic. Aşa s-a întâmplat că la scurt timp după vizita la medic am rămas însărcinată. Imediat după confirmarea sarcinii, a doua mea vizită la ginecolog s-a produs într-o săptămână.

Graviduţele de aici trec controlul medical la anumiţi specialişti în primul trimestru de sarcină, apoi fac lunar analize. Ce presupune sistemul medical francez în acest sens?

E cam la fel. În prima lună am făcut toate analizele generale. Referitor la ecografii, sunt obligaotrii trei. Prima se face la 11-12 săptămâni, următoarea la 22 de săptămâni, iar a treia pe la 32 de săptămâni. Dacă medicul consideră că este necesar, poţi să faci şi alte ecografii suplimentare.

Medicii?

Extreme de atenţi şi grijulii. Medicul de familie nu mi-a prescris aceleaşi vitamine ca şi pentru alte gravide, ci în funcţie de rezultatul analizelor. Am luat acid folic primele trei luni, apoi timp de o lună un complex de vitamine (B1, B2, B6, B12, E, C, iod, calciu), după care - vitamine ce conţineau fier şi vitamina B9.

Când a venit ziua cea mare?

A venit pe 7 februarie. Travaliul a durat 19 ore. Amelie s-a născut la ora 7.30, cântărea 3800 gr, 50,5 cm. Apropo, la Paris gravidele sunt transportate la maternitate nu cu ambluanţa, ci cu maşina serviciului de pompieri, pentru că aceasta ajunge mai repede la destinaţie. Chestia asta mi s-a părut foarte interesantă. Am fost internată într-o maternitate nouă, care a fost dată în exploatare acum un an.

Cum a fost naşterea propriu-zisă?

Naşterea a fost obişnuită. Am fost asistată consecutiv de două moaşe, pentru că tocmai se schimba tura şi un medic. Soţul a asistat la naştere şi a fost cel care a tăiat cordonul. De îndată ce am născut-o, mi-a fost pusă pe piept, apoi a fost consultată de medicul neonatolog.

Care sunt condiţiile din materntiatea unde ai născut?

Am născut la maternitatea „Hopital Sud Francilien”. Condiţiile sunt extreme de bune. Am stat singură înt-un salon cu pat mobil, telefon, televizor şi radio incorporate, wc şi duş. Pentru ca să îţi imaginezi cum arată un astfel de salon aşi spune să este asemănător cu cele de la noi, din cadul unei materntiăţi private.

Cât te-a costat toată “plăcerea” aceasta?

Totul a fost gratuit de la început şi până la urmă, în baza unui ajutor medical, cum se numeşte el în Franţa, prin analogie este vorba de poliţa noastră de asigurare, de care în mod normal beneficiază orice moldovean care nu are încă acte acolo. Aşadar, toate consultaţiile, ecografiile, naşterea, salonul în care am stat, geanta/trusa cu obiecte de primă necesitate pentru bebeluş etc - au fost gratuite.

Despre ce fel de trusă vorbeşti?

La internare a trebuit să iau cu mine doar hainele mele şi pe cele ale bebeluşului. Restul lucrurilor de primă necessitate, cum ar fi scutece de unică folosinţă, pamperşi, pelinci, produse cosmetice (ulei, cremă, şampon etc.) toate mi-au fost oferite gratuit din partea maternităţii.

Câte zile ai stat în matenritate.

Am stat 4 zile. Iar la şase săptămâni de la naştere mi s-a cerut să fac un tratament pentru reeducarea perineului, pe care l-am făcut. În general, a fost o experienţă frumoasă, de neuitat!

Dragă Alina, îţi mulţumesc pentru interviu şi îţi doresc multă sănătate ţie şi bebiţei tale. Şi sper să ne mai revedem.

Text: Daniela Borodachi
Foto: arhivă personală

Recomandări