Alina Zbancă. Jumătăți de rădăcină

Alina Zbancă. Jumătăți de rădăcină

Jumătăți de rădăcină, drumuri, jumătăți de noapte
Eu femeie – jumătate și frânturi de noi în carte
Jumătate-i toamna asta, parcă plânge, parcă nu
Noaptea-i numai o bucată, jumătate eu și tu

Știm cum e să împarți un măr în jumătate încă din copilărie și să dai jumătate colegului, de jumătăți se vorbește atunci când oamenii se îndrăgostesc și creează o familie, jumătate de drum, jumătate de noapte, jumătate de pâine, jumătate de toamnă.

Dar rădăcinile, ele pot fi pe jumătate oare?!

În diminețile reci de octombrie, când nu mai avem putere să ne continuăm drumul, când roua sărută frunzele îngălbenite și le convinge că e timpul să cadă, pe vârful unui deal, doi copaci încalcă legile naturii, luptă cu furtunile, dar cresc drepți și înverzesc în fiecare primăvară, doi copaci cu jumătăți de rădăcină în gol.

Ce se întâmplă cu rădăcinile mele, ale tale, ale lor? Le avem bine crescute aici, în locul unde am ales să înflorim sau să acceptăm uscarea impusă de regulile lumești? Unde și de ce a început să ne crească rădăcina și cum se face că ne regăsim în doi pini ce luptă în vârf de deal, când țipă ciorile în văi că nu se poate?! E atât de retorică povestea asta a mea cu jumătăți de rădăcină și, în același timp, atât de actuală, încât aș sta pe acel vârf de deal zile întregi pentru ca să învăț de la ei ce nu scriu cărțile, pentru ca să le povestesc despre a mea jumătate care stă în gol.

Cu certitudine am nevoie de multă înțelepciune pentru ca să-mi pot analiza începuturile și drumul pe care încerc să las urme, iar această maturitate a gândului nu vine neapărat cu anii, nu cu bătrânețea. Se întâmplă să urci un deal ca să crești un an sau să stai pe loc și să nu știi niciodată ce este acolo sus și ce urmează după banala frază „Eu pot și vreau să știu ce mă așteaptă”.

Pentru a rezista în furtună nu este neapărat să ai toate rădăcinile în pământ, trebuie să le înveți pe cele din afară ce înseamnă putere și să ai un vis, sau poate chiar mai multe. „Oamenii care au curaj şi caracter le par întotdeauna stranii celorlalţi”, la fel e și cu jumătățile.

Jumătate cu jumătate, om cu om, faptă cu faptă, rădăcină cu rădăcină, deal cu deal, Moldova - eu și tu – Viață.

By Alina Zbancă, consiliera ministrului Afacerilor Interne, Guest Writer The Woman

Și tu poți scrie pe The Woman! 

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe alinagutu@yahoo.com

Recomandări