Aliona Gherghilijiu a lansat o carte despre dramele prin care trec copiii cu părinți plecați peste hotare

Aliona Gherghilijiu a lansat o carte despre dramele prin care trec copiii cu părinți plecați peste hotare

A făcut carieră în Drept și apoi a trecut cu eleganță spre literatură. A lansat de curând prima sa carte “Pe aripile destinului”, unde prezintă drama prin care trece o tânără după ce părinţii ei se despart și pleacă la muncă peste hotare. În mare parte, o autobiografie în care dezvăluie cum să înfrunți viața atunci când nu îi ai alături pe cei care ți-au dat viață, cum să reziști în fața ispitelor, fără să o iei pe căi greșite, bazându-te doar pe tine și pe instinctul de copil.

home-aliona
Vă invit să o cunoașteți pe Aliona Gherghilijiu, cea care, desi a trecut prin surprizele neplăcute ale vieții, a rămas întotdeauna o persoană optimistă și plină de iubire.

De la ce a pornit ideea de a scrie o carte? Ce te-a motivat?

Mi-a venit foarte dificil să încep să scriu această carte, pentru că riscam să mă dezbrac de haina vieţii, care de la o vreme devenise groasă şi prea grea ca să o mai pot duce pe umerii mei firavi. Instinctul de a o scrie a fost impulsionat de dorinţa sinceră de a face cititorul să se regăsească în naraţiunile mele şi de a-l ajuta să înţeleagă că situaţiile complicate pe care uneori le trăim sunt lecţii de viaţă şi că anume ele ne formează caracterul - de aceasta sunt convinsă.

Care e subiectul cărţii? Ce temă ai explorat și de ce?

Mă înscriu în rândul copiilor părinții cărora au divorțat prea devreme. Mama mea a fost nevoită să plece peste hotare că să poată câștiga bani. Așa am rămas noi mulți ani în grija bunicii mele Elizaveta, Dumnezeu să o odihnească în pace. În toți acești ani care s-au scurs rapid, zic asta, întorcându-mi capul în trecut, am învăţat bine, nu am cedat tentaţiilor şi nu am început să fumez, să beau sau să chiulesc de la ore. Știam că trebuie să fiu un exemplu pentru sora mai mică, eram responsabilă şi nu aveam voie să fiu altfel, decât cum mi-am propus. Îmi făcusem prieteni şi începusem să mă acomodez cu viaţa mea cotidiană. Nu aveam niciun fel de nostalgii legate de anii care s-au scurs, nu i-am ţinut prizonieri în memoria mea, vroiam să devină invizibili şi să nu-mi terorizeze sufletul. Mă luptasem mult cu mine însumi, până am izbutit să rezist la teroarea copilăriei mele şi am învăţat să fiu puternică. Dumnezeu m-a compătimit întotdeauna şi a răspuns la rugăciunile mele, răsplătindu-mă cu zile fericite.

Care a fost reacția cititorilor?

Mă bucur enorm că primesc comentarii frumoase de la cititorii mei, care spun că se regăsesc în narațiunile mele și-mi mulțumesc pentru că, într-un fel, am scris prin ce la un moment dat au trecut ei în viață și am avut propuneri să scriu despre povestea vieții lor în următoarea mea carte.

Unde o vor putea găsi cititorii?

Cărțile mele le puteți găsi în librăriile Eminescu, Făt-Frumos, Cartier, Pro Noi, centrul comercial Malldova, centrul comercial Elat, but.83, în curând vor apărea și în Librarius.

Ajută-ne să te cunoaştem mai bine. Ce ai vrea să știe lumea despre tine?

Mă numesc Aliona Gherghilijiu (conform actelor sunt Elena Crivorucica), am 30 ani, m-am născut în orășelul Soroca, mi-am făcut studiile la Universtitatea de Stat din Moldova, facultatea Drept și sunt de profesie jurist. Am făcut și cursuri de 1,5 ani de psihopedagogie și am reușit să împart cunoștințele mele și dragostea față de oameni studenților mei, căci am avut fericita ocazie să predau la facultatea de Drept 5 ani. Momentan mă ocup de educația fetiței mele de 5 ani și scriu cărți.

De fire sunt foarte emotivă, sensibilă, mă doare când văd bătrâni și copii lăsați în voia sorții, mi-e milă de copii bolnavi și dacă aș putea i-aș ajuta pe toți o dată. Sunt foarte răbdătoare, mai puțin curajoasă, dar iubesc oamenii și sunt convinsă că pot face lumea să devină mai bună prin atitudine.

În prezent care este principala ta activitate?

Îmi place să scriu despre viață, despre mama, despre tata, despre femeile care stau acasă și își cresc copiii, despre singurătate și fericire, mi-ar plăcea să scriu pentru o revistă, spre exemplu, pentru că am atâtea a spune, doar că probabil încă nu am găsit platforma necesară unde să o pot face îndeajuns.

Spune-mi 3 lucruri care îţi fac plăcere şi de ce?

Să fiu apreciată pentru ceea ce fac în viața de zi cu zi, asta mă ajută data viitoare să fac ceva și mai bun sau mai frumos; Să coc prăjituri, torte, checuri;
Să scriu, să scriu mult.

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală

Recomandări