Am intrat în culisele emisiunii “Cine vine la noi”! Tradițiile și obiceiurile populare, valorificate în cadrul Proiectului de Iarnă

Am intrat în culisele emisiunii “Cine vine la noi”! Tradițiile și obiceiurile populare, valorificate în cadrul Proiectului de Iarnă

Luni s-a dat startul Proiectului de Iarnă a emisiunii „Cine vine la noi”, la Moldova1. Cea care prezintă frumosul proiect, ce are ca sursă de inspirație datinile și obiceiurile de iarnă, este interpreta de muzică populară Silvia Zagoreanu.

 

 

Emisiunea este în direct și e clar că este loc și de improvizare, dar întotdeauna atunci când se intră pe post întreaga echipă are lecțiile făcute. Și dacă proiectul este foarte apreciat de telespectatori, acest lucru este în mare parte și meritul lui Teodor Guțu, editor-coordonator Divertisment TV și a Otiliei Lozovanu-Culea, producător tv.

"Prin aceste Ediții Speciale ne-am dorit să scoatem în evidență tradițiile și obiceiurile de iarnă și să valorificăm frumoasele colective artistice pe care le avem. Pe langă interpreți consacrați, sunt invitați și oameni simpli, de la sat, care iubesc folclorul, portul si tradiția și care și-au dorit să fie invitați la o emisiune de televiziune. Este un proiect de grup și nu mă tem să afirm că este și proiectul meu de suflet, căci eu de mică sunt iubitoare de folclor și de muzică populară", ne-a declarat Otilia, producătoarea emisiunii.

 

 

Fiecare ediție este un succes. Și nu doar datorită calității conținutului prezentat, ci și din punctul de vedere al continuității. În această iarnă se împlinesc 5 ani de la debut.

"Pe parcursul realizării mi-am dat seama că poporul nostru iubește muzica populară, cred că de aici pornește și succesul acestui produs televizat", menționează producătoarea emisiunii.

 

 

Vă invităm așadar în culise, să vă faceți o idee despre agitația unei producții zilnice, live.

Proiectul de Iarnă a emisiunii "Cine vine la noi" este rodul muncii unei echipe mari, în cadrul căreia fiecare își cunoaște sarcinile și le duce la bun sfârșit în mod conștiincios.

"În echipa noastră privim cu toții în aceiași direcție și, când pornim emisia și vedem cât de frumoși sunt oamenii care știu a prețui folclorul și tradiția, suntem fericiți și uităm de toate dificultățile de realizare", precizează Otilia Lozovanu-Culea.

 

 

În spatele acestei emisiuni stau adevărați profesioniști care organizează lucrurile în așa fel, încât să iasă totul șnur, să aibă cursivitate și să prezinte interes.

Înainte de fiecare emisiune platoul - amenajat în curtea televiziunii, în aer liber - abundă de oameni, angajați și invitați deopotrivă, care pun la punct ultimele detalii. Regulile din platou sunt stricte şi trebuie respectate. Înainte de live invitații repetă de câteva ori dansurile, piesele și li se explică unde se vor poziționa în scena improvizată. Aceste precizări sunt importante și, totodată, mai dezgheață atmosfera din culise. E important ca invitatul și gazda să rezoneze, să se creeze o chimie care ar permite ca invitații să comunice relaxați.

 

 

Fiecare ediție presupune multe pregătiri, planuri, documentare și desfășurătoare de întocmit. Nu îți permiți să faci nici o greșeală, deși “mai avem parte de surprize pe care nu ni le dorim, legate de costum, de organizarea colectivelor folclorice, dar se iartă, pentru că sunt amatori și nu sunt obișnuiți cu platoul de filmare”, ne dezvăluie interpreta și prezentatoarea Silvia Zagoreanu.

 

 

După câteva repetiţii în care totul este pus la punct, lucrurile încep să se aşeze în ordinea firească. Otilia, producătoarea emisiunii, îşi ia locul lângă regizoare și alți colegi în carul de televiziune și... linişte. Se intră în direct!

În micile pauze în care nu comunică cu prezentatoarea în cască sau nu coordonează cu alți colegi fiecare detaliu din scenariu, Otilia îmi dezvăluie că pregătirile propriu-zise pentru această emisiune încep cu o lună înainte de emisie.

"Și pe parcursul anului sunt cu ochii pe colective si artisti, prin urmare, atunci când întâlnesc artiști, chiar și pe timp de vară, îi întreb dacă au cojocică ca să-i pot chema iarna. Silvia Zagoreanu e și ea mereu atentă la colectivele folclorice și, dacă remarcă pe cineva interesant, îl include pe listele de participare. De selectarea invitaților, repertoriului, dar și de autenticitatea costumelor se ocupă Silvia. Pot să spun că, din an în an, e tot mai dificil să găsim colectivele autentice, să le convingem să vină de la un capăt de țară dar, dacă vin invitați, inclusiv din România, înseamnă că nu lucrăm în zadar", concluzionează Otilia Lozovanu-Culea.

 

 

Despre Silvia Zagoreanu se poate spune cu siguranță că e cea mai potrivită prezentatoare pentru o astfel de emisiune, și asta și datorită faptului că pentru ea folclorul reprezintă nu doar un job, ci și o mare pasiune.

"Lumea folclorică e lumea mea. Eu aștept cu drag această perioadă și mă bucur foarte mult că oamenii de la sate fac referire la acest proiect ori de câte ori mă văd pe parcursul anului, semn că este îndrăgit și apreciat. Scopul acestor Ediții Speciale a fost să îmbrăcăm haina de sărbătoare și din punct de vedere spiritual, valorificând tradițiile și obiceiurile populare practicate în perioada sărbătorilor de iarnă. E o perioadă mult așteptată de către colectivele folclorice din republică, cele care se îngrijesc, momentan, de revitalizarea acestui repertoriu. Urmărim cu atenție ce se întâmplă acum și vedem că foarte multă lume e axată pe modernism, or noi aici ținem cu tot dinadinsul să promovăm producțiile folclorice moștenite din moși-strămoși: adevăratele colinde, urătura tradițională, jocurile cu măști etc. Ca și în anii precedenți, vom avea și în acest proiect invitați de peste Prut, artiști care vor cânta alături de soliștii îndrăgiți de la noi din țară. Îmi pare rău că nu am cum să pun în valoare tot ceea ce mi-aș dori, și mă refer mai exact la faptul că nu ne permitem să dezvoltăm pe larg subiectele din dorința de a avea mai multă acțiune în platou și mai puțină vorbă. Mulțumesc Televiziunii Naționale pentru faptul că mi-a încredințat și de astă dată acest proiect și mă bucur că am parte de oameni deosebiți în echipa "Cine vine la noi”, adevărați profesioniști", ne-a declarat îndrăgita interpretă Silvia Zagoreanu.

Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, începând cu 17:20, la Moldova 1.

Text: Alina MATEI

Recomandări