Angela Borșci, terapeut Bowen: Terapia Bowen rezolvă foarte multe probleme de sănătate!

Angela Borșci, terapeut Bowen: Terapia Bowen rezolvă foarte multe probleme de sănătate!

Terapia Bowen, numită și terapia Bowtech, este considerată medicina viitorului! La ora actuală este cea mai eficientă tehnică holistică a secolului 21, fiind soluția salvatoare pentru tratamentul multor boli. 

Este o terapie manuală, cu rezultate umitoare, care ajută organismul să-şi amintească cum să se vindece singur. Mai exact, se bazează pe teoria conform căreia, odată ce s-a realizat relaxarea totală a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a se autovindeca și a redresa orice problemă a corpului și a minții, prin readucerea acestora la echilibru și armonie. 

Terapia Bowen este deopotrivă salutată, pe plan internațional, de medicina alopată, alternativă și complementară, ca fiind cea mai buna tehnică de însănătoșire! Din fericire, această terapie este disponibilă și în R. Moldova. Totul despre terapia Bowen ne spune dna Angela Borșci, terapeut Bowen.

Dna Angela, ce este terapia Bowen și cum funcționează?

Terapia Bowen este o terapie manuală, cu acțiune holistică, neinvazivă, nefiind similară unei alte metode terapeutice corporale. Aceasta tehnică folosește transmiterea de mici impulsuri bine controlate, ce stimulează și activează mecanismul de autovindecare propriu organismului, la nivel foarte profund.

Este o formulă unică de reechilibrare neuro-musculară care lucrează, în principal, prin sistemul nervos, la nivel structural și muscular, și prin sistemul circulator și limfatic. 

Este o terapie care tratează probleme de sănătate sau doar vine să completeze un tratament medicamentos? 

Această terapie oferă rezultate foarte bune în tratarea afecțiunilor acute, cronice, neurologice sau psiho-somatice. Cu toate acestea, nu este nevoie să fiți bolnav sau să va doară ceva pentru a beneficia de tratament Bowen! Se știe că prevenția este cea mai bună investiție în sănătate! Nu există, practic, contraindicații!

În ce afecțiuni se recomandă terapia Bowen?

Terapia Bowen poate fi benefică într-o mare varietate de situații. Poate ajuta la recuperarea în cazul multor afecțiuni, de la traumatisme, la boli cronice.  Mulți pacienți au afirmat că terapia Bowen este CEA MAI RELAXANTĂ modalitate terapeutică pe care au experimentat-o vreodată.

Unele afecțiuni care răspund favorabil sunt:

- Probleme scheleto-musculare și articulare (dureri de spate, sciatică, afecțiuni cervicale, umăr înțepenit, probleme la genunchi, luxații ale gleznei, restricție de mișcare a gâtului, probleme la nivelul șoldurilor, deplasările osoase etc).
- Afecțiuni ale sistemului digestiv (stomac, instestine, colon, ficat).
- Migrene și alte tipuri de dureri de cap.
- Dureri de urechi și probleme ale articulației temporo-mandibulare.
- Fibromialgie și sindromul oboselii cornice.
- Dereglări menstruale și hormonale, probleme ale organelor reproductive, probleme ginecologice (chisturi, fibroame).
- Afecțiuni ale sistemului respirator (astm, bronșită, răceală, gripă, alergii, rinită).
- Dureri în zona centurii pelviene, pelvis înclinat și diferența de lungime între membrele inferioare.
-Traumatisme în urma practicării sporturilor sau accidentelor de toate felurile.
- Enuresis (incontinența nocturnă la copii)
- Afecțiuni neurologice și lista poate continua.

Cum stabiliți pașii de tratament, numărul ședințelor? Ce trebuie să știți despre pacienți, ce întrebări le adresați atunci când vin la o primă consultație?

Da, aveți dreptate. Fiecare pacient este individual. Înainte de a începe o ședință de terapie Bowen fac o anamneză, unde semnez pe o fișă toate afecțiunile cu care s-a adresat pacientul pentru a lua apoi o decizie în privința procedurilor ce vor fi folosite pentru tratament.

Cine poate să apeleze la terapia Bowen? Dacă există o limită de vârstă?

Tratamentul cu terapia Bowen este benefică pentru toate vârstele, de la nou-născut și până la cea mai înaintată vârstă, femei însărcinate și persoane cu nevoi speciale, în orice stadiu al stării de sănătate. Nu există o limită de vârstă. Terapia Bowen este o terapie accesibilă oricui.

Cât durează și cum se desfășoară o ședință? 

Ședințele de tratament Bowen durează, în general, între 25 și 45 minute. Pacientul este de obicei culcat pe o masă de masaj sau poate fi tratat așezat pe scaun, dacă confortul pacientului o cere. Se efectuază mișcări foarte delicate, fine, cu degetele, pe anumite puncte specifice de pe corp. Se realizează pauze de câteva minute între secvenţele de mişcări. Aceste pauze sunt foarte importante şi dau un caracter unic acestei terapii, deoarece oferă corpului posibilitatea de a prelucra şi integra mesajele transmise prin intermediul neurotransmiţătorilor în timpul aplicării tehnicii.

O ședință cuprinde una sau mai multe proceduri, fiecare dintre acestea fiind compuse din câteva seturi de mișcări. Ședințele se fac cu o frecvență de 1 la 7 zile sau mai rar, dacă terapeutul consideră. Mecanismele declanșate de un tratament Bowen continuă să lucreze câteva zile dupa ședință. Din acest motiv, este ideal să se evite alte terapii corporale câteva zile înainte și după ședința Bowen.

Ce face mai exact terapeutul?

Terapeutul transmite semnale sistemului nervos pe diferite locații specifice (se lucrează pe mușchi, tendoane, ligamente sau nervi), iar corpul pacientului face restul, răspunzând în propriul său ritm și conform cu posibilitățile sale. În loc să se adreseze unei singure afecțiuni, terapia Bowen se adresează întregului corp și se reinstalează echilibru, prin intermediul sistemului nervos vegetativ. Majoritatea oamenilor, în zilele noastre, trăiesc într-o stare de stres accentuat și hiperstimilare a sistemului nervos vegetativ. Vindecarea poate avea loc doar când sistemul nervos vegetativ trece de la dominanta simpatică în cea parasimpatică (în regim de relaxare și odihnă).

În timpul ședințelor de tratament majoritatea pacienților intră într-o stare de relaxare profundă și adorm. Toate aceste manifestări indică o profundă detașare de stres și trecerea la dominanta parasimpatică.

După câte ședințe pacientul simte primele rezultate pozitive? 

Fiecare pacient răspunde individual la terapie. Dacă s-a adresat cu o afecțiune acută sau cronică, depinde de modul de viață, de vârstă și altele. Dacă se adresează doar cu o singură afecțiune, se poate rezolva cu o singură ședință de terapie Bowen, iar dacă pacientul are mai multe boli cornice, atunci desigur, corpul are nevoie de timp mai îndelingat pentru a se autovindeca și de a ajunge la o stare de echilibru.

Terapia Bowen se poate aplica și ca metodă de profilaxie?

Terapia Bowen se poate aplica, după cum am afirmat anterior, în cazul multor afecțiuni, dar totodată se poate aplica și pentru a ridica imunitatea corpului. După câte știm, sistemul limfatic răspunde de imunitate. Prin intermediul terapiei Bowen se aplică proceduri de drenare limfatică la întreg corpul. Este benefică și în cazul multor boli autoimune.

Știm că este un tip de terapie relativ nou, disponibilă și în R. Moldova? Unde ați învățat principiile de funcționare a acestei terapii?

Terapia Bowen a fost concepută de către Thomas Ambose Bowen, prin anii 1950, în Geelong, Australia. Se practică în multe țări din lume. Mă bucur că și în R. Moldova tot mai multă lume beneficiază de terapia Bowen. Eu am învățat principiile de funcționare a terapiei în România. Aș vrea să aduc sincere mulțumiri instructorilor mei, domnului Andrew Zoppos și doamnei Carmen Zoppos. Începând cu anul 2019, cursurile Bowen se predau și în R. Moldova.

Cum și unde vă pot contacta cei care vor să beneficieze de terapia Bowen?

Activez  în Chișinău, pe strada Ismail. Am ales zona cu multă grijă, pentru a facilita accesul pacienșilor să ajungă la cabinet. Pacienții vin din diferite raioane ale țării și distanța mică de la Gara de Nord sau Gara Centrală până la cabinet este de mare ajutor pentru ei. Numărul de contact este disponibil pentru toți pe rețelile de socializare. Ședințăele se fac doar cu programare telefonică. Pentru că, dacă sunt la cabinet și fac terapie, nu am posibilitate de a acorda atenție altor pacienți neprogramați.

De asemenea, ma străduiesc să postez și informații despre terapia Bowen pe pagina mea de Facebook  - Cabinet terapie Bowen Chișinău Angela Borsci.

Vă mulțumesc!

Recomandări