Apă cu lămâie, castravete şi mentă, cea mai hidratantă băutură pe timp de vară

Apă cu lămâie, castravete şi mentă, cea mai hidratantă băutură pe timp de vară

Hidratarea este esenţială pe timp de vară, dar nu este suficientă sticla de apă purtată peste tot, ci şi alimentele contribuie la confortul hidric. Ştiind că hidratarea este un element fundamental al stării de bine, experţii apreciază că necesarul de apă pentru un adult este de cel puţin 1,5 litri. Însă vara şi canicula fac să crească mult aceste nevoi, aşa încât este necesară o hidratare mai substanţială. Singura soluţie nu este însă băutul de pahare de apă unul după altul, ci şi unele alimente, bogate în apă şi fibre.

Cele mai bogate în apă sunt fructele şi legumele, cu un conţinut de apă între 80 şi 95%. Dintre legume, cei mai "plini" cu apă sunt castraveţii, cu 97%, urmaţi de salată - 95%, roşii şi dovlecei - 94%.

În privinţa fructelor, campioanele sunt cele cu zeamă - pepenii verzi şi cei galbeni (91%), citricele (85%). Pot hidrata şi fructele mai dulci, caisele şi merele conţinând 86% şi, respectiv, 85% apă. Nucile, avocado, curmalele sunt mai bogate în calorii şi conţin mai puţină apă. Nu este indicată eliminarea lor din alimentaţie pentru că furnizează zaharurile lente, utile pentru efort.

Oricare ar fi forma în care se consumă, proaspete sau pregătite, fructele şi legumele sunt aliaţi nepreţuiţi pe caniculă. Fierberea lor scade totuşi conţinutul de apă, aşa încât se recomandă, pe cât posibil, consumul fructelor şi legumelor în stare crudă sau sucul obţinut prin stoarcere.

Vă dăm o reţetă simplă şi la îndemână pentru o băutură răcoritoare, aproape necesară pe timp de vară

Apă cu lămâie, castravete şi mentă

Ingrediente

• 1 lămâie sau 1 lime
• 10 frunze de mentă
• 10 felii de castravete
• apă

Mod de preparare

Spălaţi bine lămâia şi tăiaţi-o în felii subţiri, adăugaţi feliile de castravete şi frunzele de mentă într-un vas, de prefrat din sticlă, şi turnaţi apa. Puneţi amestecul la frigider cel puţin pentru 15 minute. Atunci când vă este sete adăugaţi câteva cuburi de gheaţă şi hidrataţi-vă corect!

Text: Sabina Nicolaev

Recomandări