Aşa îţi ajuţi organismul să facă faţă trecerii de la iarnă la primăvară

Aşa îţi ajuţi organismul să facă faţă trecerii de la iarnă la primăvară

Sfârşitul iernii şi începutul primăverii sunt perioadele ideale pentru a-ţi schimba stilul alimentar. În aceste zile, organismul este mai slăbit şi demineralizat, având nevoie de resurse energetice pentru a face faţă schimbărilor de temperatură şi luminozitate. Iată ce poţi face pentru a trece cu brio peste modificările cauzate de trecerea de la anotimpul rece la cel cald. 

Consumă multe fructe şi legume 

Este important să ai o alimentaţie naturală, bogată în antioxidanţi. Potrivit medicilor, antioxidanţii produşi de organism nu reuşesc să reducă complet efectele radicalilor liberi, de aceea ai nevoie de antioxidanţii din alimentaţie. Cu atât mai mult cu cât, pe măsură ce înaintezi în vârstă, nivelul antioxidanţilor produşi de organism scade, fiind necesar să consumi cât mai multe alimente cu efect antioxidant. Zilnic trebuie să mănânci fructe şi legume care conţin vitaminele E, C, seleniu şi carotenoizi, precum beta-caroten.

Morcovii, cartofii şi spanacul, printre cele mai bune 

Vitamina C o poţi lua din citirice, kiwi, fructe de pădure, iar Vitamina E din cereale, seminţe de floarea-soarelui, migdale, ulei vegetal şi verdeţuri. Necesarul de caroten îl iei consumând cartofi, morcovi, mango, spanac, broccoli. Aceleaşi efecte benefice în această perioadă le are şi cafeaua care păstrează intactă cea mai mare parte a antioxidanţilor. Medicii spun că antioxidanţii din cafeaua solubilă contribuie la protejarea celulelor sănătoase.

Cinci porţii de legume/fructe şi două căni de cafea

"Trecerea de la un anotimp la altul, mai exact la o temperatură diferită, determină slăbirea organismului. Pentru a preveni starea de oboseală, lipsa de vitalitate şi energie care se pot instala odată cu venirea primăverii, este recomandat să ai o alimentaţie echilibrată. Consumul zilnic a minimum cinci porţii de fructe şi legume proaspete contribuie la nivelul necesar de antioxidanţi. De asemenea, cafeaua solubilă 100% naturală este o sursă de antioxidanţi, dacă se păstrează un consum moderat, de 2-3 căni de cafea pe zi", spune Elena Casapu, specialist în nutriţie.

 

Recomandări