Augustina Șiman. Letter to my future husband

Augustina Șiman. Letter to my future husband

Caută-mă…

S-ar putea să fiu în spaţiul dintre buza ta de jos şi cea de sus – crăpătura spre sufletul tău… între nasturii cămăşii care coborau mai multe femei din spre el, de la suflet la brâu, deschiind-ui rând pe rând, de sus în jos, lărgind bucata aceea de pânză… Îţi promit că o să te îmbrac, că o să închei nasturii de jos în sus, urcând către sufletul tău.

augustina-siman
S-ar putea să fiu în aerul dintre degetele mâinii tale uşor încâlcite cu cele ale unei noi străine… în golul dintre trupul tău şi al ei de fiecare dată când vă ancoraţi carnal unul de celălalt - Milimetri care se transformă în distanţă ani-lumină… Or de fiecare dată după ce terminai și îi priveai chipul, ieşeai afară ca să priveşti cerul înstelat… Cerul adesea părea mai aproape decât ea…

Eu pot să fiu totul de la geana ta până la steaua cea mai îndepărtată şi, prin urmare, sunt sigură de existenţa ta. Eu pot să stau la măsuţa mică, rotundă a unei terase cu vedere la trotuarul aglomerat şi să te zăresc făcându-ţi loc printre mulţime către habar nu am ce exact, şi să ştiu că tu eşti… şi să te fac să te opreşti… ca să îmi spui: Cred că ne cunoaştem.

Şi o să îmi povesteşti…

O să îmi povesteşti despre cum ai făcut dragoste cu femei care nu au ştiut să iubească, despre speranţe şi crezuri unilaterale, despre urcatul munţilor vara şi că eşti ferm convins că Charles Bukowski are o atitudine dezgustătoare faţă de femei în cartea sa „Femei” trădând, fără ca să îţi dai seama, un mare secret al tău: eşti un iertător şi ai o inimă uriaşă.

O să îmi împărtăşeşti câteva visuri pe care ţii neapărat să le realizezi până faci 33, şi denumirea oraşului unde ai vrea să te întorci cândva, iar apoi o să te întrebi cum ar fi să mă găseşti acolo… de marginea havuzului Trevi din Roma, admirând sculpturile masive scăldate de apă şi lumină, toată zâmbet şi făcându-ţi semn din mână ca să te apropii de mine… Eu o să fiu cerul tău, aerul din jurul havuzului, fiorul de pe pielea ta când o să îți vină pe neprins de veste mirosul parfumului meu pe nări.

Şi când o să trăieşti revelaţia imposibilităţii de a mă alunga din gândul tău, să ai răbdare fiindcă...

Fiindcă, din păcate, toţi anii în care am fost şcolarizată m-au învăţat să nu alerg în întâmpinarea ta, suficienţa de sine a fost îndelung antrenată de multitudinea examenelor către studii şi job-uri mai bune, iar prezenţa ta îmi dă o presimţire răcoroasă, care lunecă pe linia coloanei mele, de înjumătăţine. Şi dacă mă pierd câştingându-te? Și dacă o să uit de toate de fiecare dată când o să-mi amintesc de tine?

Fiindcă mama a stat multe zile alături de mine învățându-mă că acele linii mai drepte și mai rotunjite se numec litere... A avut grijă să le pot încâlci în cuvinte, iar apoi nu am dormit nopți întregi ca să se asigure că le pot alege corect și forma propoziții pentru ca să cer vieții clar și răspicat tot ce îmi doresc de la ea, pentru ca să-mi apăr visurile și ambițiile pe care mi le-a lăsat moștenire. Tot mama m-a învățat să citesc printre rânduri... oamenii.

“Vorbești prea mult” – asta îmi spui de fiecare dată înainte ca să îmi strângi gura într-o sărutare de frică să nu scap un cuvânt în plus... diluându-le, de fapt, pe toate. Învață-mă liniștea. Fă-mă să nu vreau să vorbesc, ci să ascult. Promite-mi că nu o să pleci și atunci o să scap de frica că o să furi bucăți din mine, că o să le duci departe și că o să pierd prea mult timp căutându-le, căutându-mă.

Să nu mă minți niciodată fiindcă o să plec... și o să mă întorc, dintr-un nărav prost și repetat cu eleganță față de alții, atunci cînd nimic în lume nu te va putea întoarce înapoi către mine... când o să vrei, cu patos și agonie, dar nu o să poți... din cauza celei care o să te aștepte îngrijorată acasă.

Și după zece ani petrecuți împreună... Iarna, deîndată ce o să ieșim din restaurant, o să te opresc ca să-ți închei nasturele paltonului, cel de sub barbă... O să privești grija mea cu înduioșare, o să-mi săruți urechea și o să-mi șoptești zâmbind: Cred că ne cunoaştem.

Text: Augustina ȘIMAN

Recomandări