Augustina Șiman. Mici nenorociri

Augustina Șiman. Mici nenorociri

... era seara când am ajuns să o vizitez pe M. (în mica me escapadă analitică numele nu mai contează, nu face dovada nicicărui fapt și nici nu îl infirmă). Aveam o sticlă de Sauvignon Blanc și urma să celebrăm prima mea deplasare de serviciu și bifarea unui item important din lista mea intitulată „Femeie cu ambiții mărețe sau Cum să îi dai de înțeles lui tata că anul acesta nu te măriți”.

augustina siman

Zărind-o cu rimelul prelins până pe sub barbă am înțeles că brusc subiectul întâlnirii noastre s-a preschimbat din „mici realizări în carieră” în „mari nenorociri aduse de bărbați”... Și nu asta m-a supărat, de fapt... Dacă îmi spunea mai devreme, aduceam două sticle. Undeva în adâncul sufletului m-a cutremurat conștientizarea faptului că prea multe femei percep la fel o despărțire.

Avea o vârstă tocmai potivită pentru ca să fi iubit de mai multe ori în viață – un soi de dovadă a unei maturități feminine dar care încă trebuia dovedită, de o persoană terță, fiindcă adesea posesoarea unui astfel de atu este într-o neglijență absolută a conștientizării lui, iar neglijența se datorează întrebărilor nepotrivite pe care și le dau femeile.

Liniștea nu se găsește în posibilele răspunsuri la întrebarea “De ce a plecat?”, ci la alta, mult mai importantă: “De ce a venit?”.

Indiferent de cum se sfârșesc lucrurile, fiecare bărbat care vine în viața noastră o face dintr-un anumit motiv: cineva a rămas profund impresionat de cum lumina dimineții îți scaldă relieful trupului când alergi grăbită prin casă de frică să nu întârzii, de cât de concentrată poți fi după ce câteva ore în urmă ai iubit cu detașare cumplită de realitate.

Altcineva aude muzică în zgomotul râsului tău... Unii îți țin minte îndelung parfumul sau senzația de liniște pe care o aducea prezența ta. A fost, cu siguranță, vreun bărbat compleșit de bunătatea ta, de grijă, de cât de bine ți se potrivește nuanța de roșu a rujului sau de maniera ta de a veni atât de încrezută spre el de parcă existența universului ți se datorează ție și nu invers.

Unul dintre toți cred că te-a observat, în stradă, grație geometriei rochiei care îți complementa temperamentul sau feminitatea, altul o să își amintească emoționat, în brațe străine, despre cum obișnuiai să îi fredonezi melodii în timp ce se odihnea în brațele tale. Adesea, motivul o să fie diferit... și acesta e marele farmec în a ține minte numărul de telefon a tuturor foștilor iubiți sau, mai bine-zis, de a nu uita de ei.

Este important să ne întregim cu fiecare persoană care pleacă. Trebuie să învățăm să ne descoperim odată cu fiecare bărbat care ne descoperă... și astfel am spune tot mai des "mulțumesc" celor care hotărăsc că o să treacă prin viață fără noi, în loc să îi împroșcăm cu acuzații, cuvinte necenzurate, țipete disperate și să ne compătimim pe noi însene...

Poate am ajuns să purtăm mai des nuanțe de crem sau de bleu anume datorită unuia dintre ei care ne-a îndemnat să o facem sau să ne coborâm părul pe spate în loc să îl ținem prins în coadă... Dacă am da mai mare importanță și valoare acestor amintiri atunci în fiecare dimineață ar ieși pe ușa casei o femeie matură, echilibrată, radiantă, care simte că poate realiza orice își dorește în viață fiindcă își cunoaște cu exactitate atuurile fiecare detaliu al acelui vino-ncoace și nu o femeie depresivă, plânsă, fără niciun plan, cel puțin pentru ziua de mâine, sau chef de a realiza ceva și cel mai important – pustiită.

I-am șters obrajii scumpei mele M. cu mânicele puloverașului subțire. I-am explicat în detaliu, la o jumătate de pahar de vin alb, despre micul meu truc de fericire. M-a ascultat atent și, probabil, grație faptului că cineva dintre foștii săi iubiți i-a zis că are un simț al umorului bine-dezvoltat, și-a ridicat ușor paharul și a făcut un îndemn "Atunci să toastăm pentru ca cel puțin următorul să îmi zică că gătesc extraordinar de bine!", făcând aluzie la un atu pe care niciun bărbat nu ar fi în stare să îl descopere. Cred că totuși a înțeles ce am vrut să spun.

Text: Augustina ȘIMAN

Recomandări