Sărbătoarea Paștelui, cea mai importantă sărbătoare pe care creștinii ortodocși din întreaga lume o vor celebra duminică, 19 aprilie 2020, aduce anul acesta o serie de restricții pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Autoritățile explică, punctual, toate restricțiile cu privire la deplasările pentru cumpărături, Paște și slujba de Înviere.
Iată, așadar, care sunt regulile ce vor trebui respectate!
Am voie să cumpăr carne de miel sau produse vegetale de la persoana de la care procur de obicei?
Da, dar să aveți grijă ca gospodarul care vinde sau agentul economic de la care procuraţi este autorizat și respectă toate condițiile igienico–sanitare. Mergeți un singur membru al familiei la cumpărături sau optați pentru livrarea produselor.
Cum facem cumpărăturile pentru masa de sărbătoare?
Cu respectarea normelor de protecție, păstrarea distanței sociale și evitarea contactului apropiat cu alte persoane.
Pot merge la părinți să le duc unele produsele de care au nevoie?
În cazul în care o altă soluție nu este, da, puteți să mergeți la cei dragi pentru a-i ajuta cu cele necesare, dar, cu maxima prudență. Nu uitați că persoanele cu vârsta de peste 50 de ani se află în grupul de risc și contactul direct cu ei le poate pune în pericol viața.
Este permis să mergem la țară cu familia pentru a sărbători Paștele cu cei dragi?
Nu! Recomandarea și rugămintea noastră este să rămâneți acasă, să nu vă adunați în grupuri mari și să evitați deplasările, în special în ziua de Paște. La fel, este interzisă aflarea în parcuri, păduri sau alte locații unde, tradițional, oamenii sărbătoresc în această perioadă.
Pot merge la cimitir pentru lucrările de curățenie și a ritualelor creștine?
O puteți face, în zilele de lucru, dar, fără a admite contactul cu alți oameni sau organizarea meselor de pomenire.
În noaptea de Înviere putem merge la biserică pentru a fi prezenți la slujbă și sfințirea bucatelor?
În noaptea Învierii slujbele vor fi organizate doar cu participarea slujitorilor bisericii. Prezența enoriașilor este strict interzisă, atât în lăcașele sfinte, cât și în adiacentul lor. În sate, bucatele vor fi sfințite de preoți pe la porțile gospodarilor, iar în Chișinău oamenii pot procura cozonacii gata sfințiți din magazinele care vând produse de panificație sau de patiserie autohtone.
Cum preluăm focul Haric acasă?
Focul Haric va fi transmis în fiecare biserică din țară, astfel, după sărbători, în momentul în care va fi permis oamenilor să meargă la slujbe, fiecare va putea lua din acest foc pentru a-l duce în casele lor.
Avem voie să mergem la cei dragi dacă localitatea lor se află în regim de carantină?
Categoric, NU! Posturile care monitorizează situația și asigură menținerea regimului de carantină în mun. Soroca, orașele Ștefan Vodă și Glodeni și localitățile Carahasani și Talmaza (r. Ștefan Vodă) nu va permite, sub nicio formă, intrarea Dumneavoastră în respectiva localitate.
Ce trebuie să cunoaștem dacă circulăm cu mașina personală?
În aceste zile, angajații INP vor intensifica patrularea și vor avea grijă de securitatea în traficul rutier. Astfel, trebuie să aveți un motiv determinat pentru a argumenta călătoria, să respectați Regulamentul circulației rutiere, să nu admiteți un număr mai mare de 2-3 persoane maxim în mașină și, categoric să nu urcați la volan dacă sunteți sub influența băuturilor alcoolice.
Angajații serviciilor MAI vor fi la straja securității în aceste zile, pentru a preveni unele încălcări ale măsurilor impuse de autorități. Polițiștii, carabinierii, polițiștii de frontieră și salvatorii sunt la datorie, gata să vă ofere suportul necesar în caz de necesitate.
Dacă aveți o dificultate sau ați fost martorul unor încălcări, apelați la 112 sau adresați-vă cu încredere la cea mai apropiată echipă de patrulare sau Sector de Poliție.
Sărbători fericite!
#stațiacasă și fiți un exemplu pentru alții!
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmarește TheWoman.md pe FACEBOOK