Avertismentul medicilor: Manichiura cu gel poate duce la apariția cancerului

Avertismentul medicilor: Manichiura cu gel poate duce la apariția cancerului

Manichiura cu gel este preferată de milioane de femei din întreaga lume, însă aceasta se dovedește a fi periculoasă pentru sănătate. Miss Illinois SUA, Karolina Jasko, o tânără în vârstă de 20 de ani, a simțit pe propria piele consecințele acestei practici.

Degetele Karolinei trădează cicatricele unui cancer de piele.

„Aveam o linie verticală neagră pe unghia degetului mare și nu am observat-o niciodată pentru că aveam manichiura făcută cu gel acrilic. În cele din urmă, am ajuns, totuși, la medic și am fost diagnosticată cu melanom la doar 18 ani”, a povestit tânăra într-un interviu pentru un post de televiziune american.

„Doctorul mi-a spus că, cel mai probabil, melanomul s-a dezvoltat în urma expunerii la razele UVA emise de lămpile speciale utilizate în saloane pentru a usca gelul de pe unghii”, a precizat Miss Illinois.

În ultimii ani, aceste lămpi utilizate pentru a usca gelul aplicat pe unghii au trezit îngrijorarea dermatologilor.

„Fie că vorbim despre bronzul la solar, la plajă ori de utilizarea unei lămpi cu raze UVA, toate acestea pot provoca îmbătrânirea prematură a pielii și cel mai grav, cresc potențialul apariției cancerului de piele”, explică specialiștii americani.

Potrivit medicilor, în cazul Karolinei Jasko, apariția cancerului de piele a fost determinată și de factorul genetic, întrucât tânăra are în familie rude care s-au confruntat cu aceeași problemă.

Dermatologii le sugerează femeilor să fie precaute atunci când merg la salon pentru a-și face unghiile cu gel. În primul rând, este necesară aplicarea pe mâini a unei creme cu factor de protecție solară.

În al doilea rând, este indicată purtarea unor mănuși de protecție, astfel încât pielea mâinilor să nu fie expusă direct razelor UVA din lămpile utilizate în saloanele de frumusețe.

Text: Doina STIMPOVSCHII

Recomandări