Belgienii sunt îndemnați să devină vegani timp de o lună

Belgienii sunt îndemnați să devină vegani timp de o lună

În Belgia a fost lansată campania "Try Vegan", prin care populația este îndemnată să devină vegani timp de o lună. Cei care acceptă provocarea de a adopta dieta vegană în luna aprilie vor beneficia de cadouri, rețete, consultații de nutriție personalizate, dar și sfaturi privind trecerea la o dietă vegetariană.

Organizatorii campaniei subliniază importanța unei diete vegetariene bine planificate și adecvate din punct de vedere nutrițional, susținând că "niciodată nu a fost atât de ușor și gustos să schimbi lumea!"

"Prin renunțarea, timp de o lună, la produse de origine animală, o persoană poate salva viața a 30 de animale, să economisească 60 kg de CO2, 21.000 m2 de teren și 30.000 de litri de apă. Un număr tot mai mare de studii arată că dieta vegană este benefică pentru sănătate, fiind cea mai eficientă dietă pentru prevenirea numeroaselor boli. O astfel de dietă este considerată potrivită la orice vârstă, inclusiv la femei însărcinate sau care alăptează și la copii", notează site-ul Try Vegan.

În 2017, Belgia și-a actualizat Planul național pentru alimentaţie şi nutriţie, plasând carnea în categoria de alimente nesănătoase.

În ianuarie 2019, Regiunea Flandra din Belgia a interzis metodele de sacrificare Kosher și Halal, care stipulează că animalele trebuie să fie inconștiente înainte de a fi ucise. Acest lucru este interzis însă în iudaism și în Islam, pentru prepararea cărnii kosher și halal. Forma în care se produce carnea kosher și halal a fost mereu o arie de dispută între activiștii pentru drepturile animalelor, pentru că atât credincioșii iudaismului, cât și ai islamului, cred că pot consuma numai carne de la animale ale căror gâturi sunt tăiate în timp ce sunt încă conștiente și trebuie lăsate să moară în timp ce li se scurge tot sângele lent.

Totodată, la Bruxelles până și semafoarele îi îndeamnă pe oameni să se gândească de două ori la obiceiurile lor alimentare, afișând mesajul "stop meat" la lumina roșie și "go vegan" - la verde.

Text: Alina MATEI

Recomandări