Beneficiile castravetelui amar, denumit și ”insulina verde”: Cum îl putem consuma?

Beneficiile castravetelui amar, denumit și ”insulina verde”: Cum îl putem consuma?

Amar nu înseamnă neapărat bun, dar cu siguranţă înseamnă sănătos! Ştiai că alimentele şi verdeţurile cu gust amar au beneficii dovedite asupra ficatului? În medicina tradiţională chineză, acestea sunt folosite pentru curăţarea organismului încă din cele mai vechi timpuri.

Tot chinezii sunt cei care au descoperit calităţile terapeutice ale castravetelui amar pe care îl utilizau în tratarea problemelor digestive, a rănilor, infecţiilor respiratorii şi tusei cronice. Între timp, acesta a devenit subiect a peste 100 de studii de specialitate iar astăzi, oamenii folosesc castravete amar pentru diabet, o soluţie naturală promiţătoare în vederea tratării acestei afecţiuni.

Ce este castravetele amar?

Castravetele amar (Momordica charantia) este fructul cu formă alungită a unei plante agăţătoare. La maturitate, culoarea sa se schimbă din verde în galben-portocaliu, iar ca şi consum se folosesc inclusiv seminţele, nu doar fructul propriu-zis, care pot fi măcinate şi amestecate în mâncare.

De ce este bun pentru diabet?

Consumul de castravete amar pentru diabet este recomandat deoarece acesta conţine:

– polipeptidă-p şi vicină, 2 compuşi cu activitate asemănătoare insulinei;
– charantina, substanţă activă care, datorită acţiunii puternice hipoglicemiante, scade nivelul de glucoză din sânge;
– 17 aminoacizi care se regăsesc şi în insulină.

Momordica charantia este denumită şi insulina vegetală, şi are următoarele beneficii în lupta cu diabetul:
– scade nivelul glicemic;
– îmbunătăţeşte nivelul de zahăr din sânge;
– stimulează producţia de insulină.

Suc de castravete amar pentru diabet

Castravetele amar îşi merită numele, fiind considerat unul din cele mai amare alimente care există. Gustul specific reprezintă principalul impediment în consumul acestuia însă, mixat cu ingredientele potrivite, poate căpăta o aromă agreabilă.

În tratamentul împotriva diabetului, una din modalităţile în care fructul poate fi consumat este sub formă de suc. În cazul în care gustul amar este prea mult pentru tine, iată două reţete pe care ai putea să le încerci:

Ingrediente:

1 castravete amar;
1 măr verde;
ghimbir (1 bucăţică de aproximativ 2 cm);
suc de lămâie (2 linguriţe);
sare (1 linguriţă).

Mod de preparare:

După ce ai tăiat castravetele în două şi l-ai curăţat de seminţe, taie-l bucăţele într-un castron, freacă-l cu sare şi lasă-l 10 minute (sarea îi va atenua din gustul amar).

Stoarce bucăţelele de suc, apoi adaugă-le în blender împreună cu ghimbirul şi mărul tăiat bucăţi şi el. Adaugă un pic de apă în piureul obţinut, scurge toată zeama, toarnă zeama de lămâie, un pic de apă rece şi… voilà! Ai obţinut un suc proaspăt de castravete amar pentru diabet pe care trebuie să îl consumi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.

Suc verde pentru reducerea nivelului de zahar din sange

Ingrediente

1 măr verde
1/2 castravete amar momordica
1/2 castravete
2 tulpini de țelină
1/4 lămâie

Mod de preparare:

Introdu ingredientele în blender și procesează până când obții textura dorită. 

Castravetele amar mai poate fi consumat și sub formă de decoct. 3-4 rondele de castravete uscat se introduc când apa atinge temperatura de fierbere, se lasă să dea în 5-6 clocote, apoi se infuzează 10-15 minute. Preparatul astfel obținut se filtrează și se bea neîndulcit sau îndulcit cu un îndulcitor natural din Stevia rebaudiana. Sunt recomandate 3 ceaiuri pe zi, în cure de 6 săptămâni.

Alte beneficii ale castravetelui amar

Pe lângă substanţele asemănătoare insulinei, Momordica charantia este şi o sursă importantă de:
– vitamine, în special A, C şi cele din complexul B;
– antioxidanţi (fenoli şi flavonoide);
– beta-caroten (de 2 ori mai mult decât broccoli);
– luteină;
– fibre.

Deşi principala sa întrebuinţare rămâne prevenţia şi tratarea diabetului, consumul de Momordica charantia este indicat şi în:
– tulburări digestive;
– boli de ficat;
– hipertensiune arterială;
– pietre la rinichi;
– psoriazis;
– protecţie împotriva cancerului şi a tumorilor datorită proprietăţilor sale antitumorale.

Contraindicaţii şi precauţii în administrare

Administrarea concomitentă a castravetelui amar (indiferent că vorbim de suc sau suplimente alimentare) şi a medicamentelor pentru diabet poate duce la o scădere dramatică a nivelului de zahăr din sânge, de aceea întotdeauna este recomandată consultarea unui  medic specialist.

De asemenea, Momordica charantia trebuie evitată în perioada sarcinii, dar şi în perioada alăptării deoarece are capacitatea de a trece în laptele matern.

Sursa

Recomandări