Brăţările Rainbow Loom, un hobby la modă printre adolescenţi. Cele falsificate pot fi cancerigene

Brăţările Rainbow Loom, un hobby la modă printre adolescenţi. Cele falsificate pot fi cancerigene

Firele elastice multicolore din care copiii şi adolescenţii împletesc brăţări - un hobby la modă - pot fi periculoase, dacă acestea sunt falsuri aduse din China, autorităţile italiene confiscând deja zeci de milioane de astfel de brăţări după ce testele au relevat că sunt cancerigene.

Destinate copiilor de 8-14 ani, brăţările Rainbow Loom au devenit populare în taberele de vară şi în cluburi în 2013

Autorităţile din oraşul italian Milano au confiscat aproximativ 20 de milioane de brăţări colorate fabricate în China, pe fondul suspiciunilor că sunt făcute din materiale toxice, care pot provoca boli cancerigene în reacţie cu transpiraţia, relatează site-ul postului RAI News, citat de Mediafax. Autorităţile italiene au făcut percheziţii în cinci depozite aparţinând comunităţii chineze din Milano.

De asemenea, trei femei de afaceri de origine chineză au fost amendate cu suma totală de 40.000 de euro. Poliţia milaneză a sesizat şi Agenţia italiană a vămilor, pentru a cerceta modul în care au fost importate brăţările, precum şi Agenţia fiscală.

Investigaţia a fost lansată după sesizări făcute de cetăţeni şi după monitorizarea produselor vândute în Italia. Este vorba de al doilea caz din Europa care vizează brăţările elastice, după o anchetă similară în Marea Britanie.

Valoarea de piaţă a produselor confiscate în Italia este de aproximativ trei milioane de euro.

Potrivit specialiştilor, brăţările de fabricaţie chineză ar conţine o substanţă derivată din petrol folosită pentru elasticizarea policlorurii de vinil. Autorităţile britanice au analizat brăţările elastice, constatând că acestea conţin doze foarte mari de ftalat, în proporţie de 45,5 %, limita legală fiind de 0,1%.

Brăţările confiscate nu aveau marca

Produsul original este realizat de compania americană Rainbow Loom, preţul de vânzare fiind de aprozimativ 4 euro, în timp ce varianta contrafăcută costă doar 80 de eurocenţi.

De altfel, pe site-ul Rainbow Loom există un avertisment legat de produsele contrafăcute, disponibile atât în magazine, cât şi pe site-uri.

Acestea nu sunt sigure pentru copii, nu au fost testate conform standardelor de siguranţă a jucăriilor, pot conţine substanţe periculoase şi sunt de calitate inferioară, relatează Mediafax.

"Inventatorul" firelor colorate este Cheong Choon Ng, un imigrant malaezian de origine chnineză care a venit în SUA în 1991, la Wichita State University, unde a devenit inginer mecanic. Ideea i-a venit după ce a văzut-o pe fiica sa cea mică făcând brăţări din cauciuc.

Brăţările lui colorate au devenit populare în zonă, iar fiica sa i-a sugerat să le vândă.

Cheong Choon Ng a petrecut şase luni pentru a concepe kit-ul de realizare a brăţărilor şi 28 de variante diferite ale acestora. Fratele şi nepoata sa au dat numele Rainbow Loom.

În octombrie 2013 Rainbow Loom avea pe canalul său de YouTube 66 de tutoriale şi aproape 4 milioane de accesări.

Brăţările colorate Rainbow Loom au fost în top 3 cele mai populare jucării ale lui 2013 la Cyber Monday Awards şi cea mai căutată jucărie pe Google.

În turneul în Noua Zeelandă din 2014, ducesa de Cambridge a fost văzută purtând o brăţară Rainbow Loom.

Foto: AFP/Mediafax

Recomandări